Najdi forum

Nizozemska

En lep pozdrav !

Mene pa zanima, če bi lahko kdo obširneje opisal življenje na Nizozemskem. Zanimajo me predvsem posameznikove izkušnje, kakšen vtis imate,kako ste se znašli,… Resen namen imam oditi tja gor čez nekaj let,zato kar s besedo na dan.
Dobil sem že kar nekaj koristnih informacij od ljudi tam gori,morda pa je tu še kdo ki bi lahko opisal svoje izkušnje.

LP, Pavle

Ja, Nizozemci so zelo zanimivi. Sama sem z njimi prezivela 3 mesece. To, da so zelo odprti, tudi za tujce, seveda velja, ampak le do dolocene mere. Zelo dobro govorijo anglesko, a le toliko casa, kolikor jim je v interesu, potem veselo zacnejo debato v svojem jeziku in prav nic jih ne moti, da jih ti kot tujec ne razumes. Tudi prijateljstva ostanejo zelo na formalni ravni. Zelo tezko namrec dosezes, da te povabijo na obisk v svojo hiso. Za vsako stvar se je potrebno dogovoriti vsaj en teden vnaprej. Tega mogoce mi nismo navajeni.
Se eno zanimivo opazanje. Zenske poskusajo biti zelo emancipirane, kar pomeni, da vse opravijo same in ne bodo prosile pomoci moskega, ceprav bi mogoce kaksno delo veliko lazje opravil moski (iz lastne izkusnje: prenasanje tezkega pohistva).
Copat ne poznajo, detergentov s posode ne splakujejo, glede skrtosti se lahko primerjajo z Gorenjci…
Tole je le nekaj utrinkov. Pa ne, da bi o Nizozemcih mislila kaj slabega, sama sem se odlicno pocutila med njimi, le kot zunanji opazovalec vidis stvari, ki so njim cisto samoumevne. Ce zelis se kaj bolj natancnega, se oglasi.

Živjo Lea !

Pa se je le našel nekdo. Vidim da so Nizozemci po svoje res zanimivi. Omenili ste da prijateljstva ostanejo zgolj na formalni ravni, pa bi Vas rad vprašal -čeprav je vprašanje malo hecno pa vendar – kakšne se Vam zdijo naprimer nizozemke po značaju,karakterju v primerjavi z našimi ženskami? Kot vidim so zelo “svobodne” (pa ne mislim tu nič slabega seveda). Na Nizozemsko bom odšel sam, morda pa se tam tudi poročim, kdo ve, zato me tudi zanima.

Aja, pravite copat ne uporabljajo, hehe,malce smešno res. Se pravi ko pridejo domov iz službe se cel dan kar obuti sprehajajo po hiši? Malce nenavadno res.

No toliko od mene za zdaj, če se še kaj spomnim Vas bom z veseljem vprašal.

Lep pozdrav / Met de vriendelijke groeten

Pavle

Zivjo!

Kot sem ze omenila, poskusajo biti zenske zelo emancipirane in zato se mi zdi malo tezje dostopne. Vsekakor ti priporocam, da se vpises v tecaj nizozemscine (po moznosti ze tukaj), ceprav bodo v zacetku prav gotovo imeli veliko pripomb in smeha na tvojo izgovorjavo. A ce mislis tam ostati kaj dlje, je jezik vsekakor predpogoj za navezovanje trdnejsih stikov.

Je pa res, da je na Nizozemskem kar nekako v modi, da si izbirajo partnerje iz drugih koncev sveta, kar je seveda popolnoma drugace kot pri nas. Nimajo namrec nobenih tezav npr. s temnopoltimi partnerji.

Se par stvari, ki sem se jih medtem spomnila. Zelo zgodaj odidejo od doma (pri 18. letih) in njihova stanovanja, v katerih jih potem zivi vec skupaj, so praviloma razmetana in nepospravljena, tudi za nase razmere. Doma, pri starsih pa imajo vse kot iz skatlice. Saj res, zaves nimajo, tako da se zvecer vidi v dnevno sobo.

Zelo castijo kraljico in vsekakor se spalca obiskati The Quinns day, ki je 30 maja. To pa je zur, se posebej v Amsterdamu.

Toliko za danes! LP

Lea

Živjo !

Pravkar sem bral tvoj post in sem se še nečesa spomnil. Nekdo mi je rekel da delodajalci zelo cenijo če med študijem kaj delaš. Slišal sem da se bolj ceni neko počitniško delo v trgovini ali če delaš kot tajnik, kot pa ocene na faxu, ki jih sploh ne zanimajo.Pravijo tudi da je dosti študentov, ki zaradi tega zanemarjajo svoj študij. Je to res?
Med šolanjem sedaj sem dosti delal, samo ne vem če se to sploh kje vpisuje in kako bi potem delodajalcu to dokazal??

Aja še to, ali je težko na Nizozemskem najti stanovanje in kje se najbolje za to pozanimati ob prihodu v državo?

Kar se tiče Nizozemk, res nisem vedel, da je to nekako v modi da se poročijo z ljudmi iz drugih koncev sveta. Pri nas je res čisto drugače. No, upam da se bo tudi zame našla neka dutchica. (ampak najprej obvladat jezik!!!)

No toliko od mene za danes in hvala za odgovore.

Lep pozdrav / Met de vriendelijke groeten

Pavle

P.S. : Če se še kaj spomnem bom takoj priskočil tu.

Živjo!

O tem, kaj cenijo delodajalci res ne bi vedela kaj dosti. Sama sem zivela s takimi, ki so fax ze koncali in so bili ze po sluzbah ali pa so delali podiplomca. Res ne bi vedela.

Tudi glede stanovanja ti ne morem kaj dosti pomagati. Jaz sem bila enkrat v enem studentu, drugic, ko sem poznala tam ze ljudi, pa so me povabili za cimro v enem stanovanju. Sama si v bistvu stanovanja nisem rihtala.

Lep dan,

Lea

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close