Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nisem mogla verjeti svojim očem

Nisem mogla verjeti svojim očem

Slučajno sem naletela na stare fotografije svojih staršev ter dedkov in babic in ne morem verjeti kako neodgovorno so živeli. DRUŽILI SO SE in to brez mask, kljub tem da so jih cepili samo proti nekaterim boleznim in samo enkrat ali dvakrat v življenju. Na nekaterih posnetkih PA SE CELO POLJUBLJAJO. Vsi ti prizori mi ne grejo iz glave in ne morem verjeti, da so bili tako neodgovorni do sebe, družbe in do prihodnosti. Sploh s ne zavedajo kakšno srečo so imeli, da so preživeli, jaz pa se vsak dan posebej zahvaljujem Bogu in naravi, da obstajam.

Odgovor na objavo uporabnika
Zgrožena sem, 30.12.2021 ob 01:06

Slučajno sem naletela na stare fotografije svojih staršev ter dedkov in babic in ne morem verjeti kako neodgovorno so živeli. DRUŽILI SO SE in to brez mask, kljub tem da so jih cepili samo proti nekaterim boleznim in samo enkrat ali dvakrat v življenju. Na nekaterih posnetkih PA SE CELO POLJUBLJAJO. Vsi ti prizori mi ne grejo iz glave in ne morem verjeti, da so bili tako neodgovorni do sebe, družbe in do prihodnosti. Sploh s ne zavedajo kakšno srečo so imeli, da so preživeli, jaz pa se vsak dan posebej zahvaljujem Bogu in naravi, da obstajam.

Wao dejansko se iz tega delate norca. Bravo res.

med špansko gripo so še mačkam dajal maske, nehi jokat pa se cep

Pri poljubljanju lahko pride do izmenjave tekočin med dvema osebama.

Mrs, jbi si mater zmešamo

Da te se malo zgrozim, mi tako zivimo tudi danes!

A obstajajo kakšni zapisi, da bi se pred sto leti v Sloveniji držali kakšnih ukrepov, ko je bila epidemija španske gripe? So kje kakšni posnetki zamaskirancev pri nas?

Moški, ki ima žensko res rad jo lahko poljublja na lička, na ušeska, na nosek, na čelo, na vrat, na ustnice in vsepovsod po njenem nežnem telesu. Niti centimeter njenega telesa ne sme biti brez njegovih nežnih poljubčkov. Lahko gresta skupaj v kopalnico, se zakleneta in v tuš kabini drug drugega umivata.

Jaz se vsak dan fukarim z drugim, marsiker od jebačev tudi smrka, pa se vedno ne staknem prehlada?

Desperadodajka, 30.12.2021 ob 08:14

A obstajajo kakšni zapisi, da bi se pred sto leti v Sloveniji držali kakšnih ukrepov, ko je bila epidemija španske gripe? So kje kakšni posnetki zamaskirancev pri nas?

A ti bereš samo mon?? Seveda so nosili maske, niso hodili na ulice, zadrževali so se samo doma. Cepiva so bila v tistem času slaba in z mnogo stranskimi učinki, ljudje so se zabarikadirali v bajte in si niso upali ven…

https://old.delo.si/prosti-cas/potovanja/od-nekod-je-prisla-jih-pokosila-50-milijonov-in-odsla.html

ja šur ja, 30.12.2021 ob 09:17

A ti bereš samo mon?? Seveda so nosili maske, niso hodili na ulice, zadrževali so se samo doma. Cepiva so bila v tistem času slaba in z mnogo stranskimi učinki, ljudje so se zabarikadirali v bajte in si niso upali ven…

https://old.delo.si/prosti-cas/potovanja/od-nekod-je-prisla-jih-pokosila-50-milijonov-in-odsla.html

O, hvala za tale članek, ravno par dni nazaj smo se nekaj pogovarjali o španski gripi, je kar nekaj uporabnega v njem.

Medicinsko osebje je res ponekod nosilo maske.

Ljudje ne, ker jih ni bilo in bili do izmuceni zaradi pravkar minule vojne.

Moja prababi je bila takrat  stara 9 let, zaradi gripe je umrla njena mama. Živeli so kot po navadi, le vedeli so, da nekaj razsaja.

Vse je to rekla- kazala. Kje so posnetki maskirancev v Sloveniji in fotografije original časopisnih člankov iz tistega časa?

Desperadodajka, 30.12.2021 ob 09:33

Vse je to rekla- kazala. Kje so posnetki maskirancev v Sloveniji in fotografije original časopisnih člankov iz tistega časa?

Kaj je rekla-kazala? Maske je imela policija, zdravstveno osebje, drugi javni uslužbenci, dali so jih obolelim v bolnicah, seveda pa je niso imeli navadni kmetje in delavci. Bogataši v mestih so maske imeli, ko so nujno morali nekam ven, drugače pa se je narod zadrževal doma. Najbrž pa ni bilo ukazov, da se maske morajo nositi, gre le za leto 1918.:)

Imeli so recimo zaprtje šol: Javnozdravstveni ukrep na Kranjskem je bilo zaprtje šol za mesec dni, od začetka oktobra do začetka novembra 1918, poudarja sogovornica. V Beli krajini so bile, kot kaže zapis župnika Šašlja iz januarja 1919, ponekod šole zaprte še bistveno dlje: “3. januarja se je začela zopet šola v Adlešičih, katere ni bilo, razen štiri dni, od 22. oktobra 1918.”

Kje so konkretni dokazi?

A tudi hrana je rekla-kazala, dokler ti jo mama ne servira pred nos? A ti morajo ljudje tukaj fotke lepit in ti nekaj dokazovat, ker si sama nesposobna karkoli poiskat? Seveda obstajajo fotke “zamaskirancev” v času španske gripe, toliko so že vedeli, da se prenaša kapljično. Ni pa bilo na voljo toliko mask, da bi vse ljudi pokrili, itak da ne. Ravno je bilo konec vojne, razmere so bile slabe, seveda ni bilo mask za vsak fris, kaj ti je?

To je recimo angleška policija, vsi so imeli maske:

http://www.ninamvseeno.org/images/articles/resnica-o-spanski-gripi-policija-zascitne-maske.png

V slo prostoru pa je izredno malo fotk iz tistega časa.

Desperadodajka, 30.12.2021 ob 09:49

Kje so konkretni dokazi?

Slovenija je bila zabačena kmečka država, edini ukrep, ki so ga imeli, je bil zaprtje šol.

so pa v ZDA imeli veliko kampanjo nošenja mask že takrat. Če jo nisi nosil, so te strpali v zapor:

https://www.muzej-kamnik-on.net/wp-content/uploads/2020/04/%C5%A1panska-gripa.jpg

Ti ne bi razumela dokaza niti če bi ti na glavo padel.

Slovenija takrat še ni bila država, pa tudi ni mogla biti zabačeno kmečka, ker desničarji trdijo, da je bila dežela takrat, ob koncu Avstroogrske, visoko razvita, na nivoju Avstrije.

Tudi jaz veckrat ne morem verjet kar vidim.

ja šur ja, 30.12.2021 ob 09:47

Kaj je rekla-kazala? Maske je imela policija, zdravstveno osebje, drugi javni uslužbenci, dali so jih obolelim v bolnicah, seveda pa je niso imeli navadni kmetje in delavci. Bogataši v mestih so maske imeli, ko so nujno morali nekam ven, drugače pa se je narod zadrževal doma. Najbrž pa ni bilo ukazov, da se maske morajo nositi, gre le za leto 1918.:)

Imeli so recimo zaprtje šol: Javnozdravstveni ukrep na Kranjskem je bilo zaprtje šol za mesec dni, od začetka oktobra do začetka novembra 1918, poudarja sogovornica. V Beli krajini so bile, kot kaže zapis župnika Šašlja iz januarja 1919, ponekod šole zaprte še bistveno dlje: “3. januarja se je začela zopet šola v Adlešičih, katere ni bilo, razen štiri dni, od 22. oktobra 1918.”

Jao…a se ti ne zdi absurdno, ne samo zdi, vem, da je NORO, da tega stoeltje kasneje niso sposobni (če ni res, da dejansko nočejo), iztrebiti v 2.letih???

A se vam ne posveti, da nekaj ni ok, da se v 21.stoletju borimo proti nadlogi z istimi ‘orodji’? Res, napredek, da te sezuje…

Seveda je nekaterim težko brez poljubov in telesnih stikov s tistimi, ki jih imamo najraje. Predlagam pa da si situacijo nekoliko olajšajo s poljubljanjem slike gospoda Janeza Janše. Ampak vsak naj nosi svojo, ker če boste poljubljali le eno, se tudi lahko okužite.

Ahmm, 30.12.2021 ob 11:13

Jao…a se ti ne zdi absurdno, ne samo zdi, vem, da je NORO, da tega stoeltje kasneje niso sposobni (če ni res, da dejansko nočejo), iztrebiti v 2.letih???

A se vam ne posveti, da nekaj ni ok, da se v 21.stoletju borimo proti nadlogi z istimi ‘orodji’? Res, napredek, da te sezuje…

Če bi bila Španska gripa sedaj, bi verjetno bilo tako, da bi precej manjši odstotek okuženih ljudi umrl, bi bilo pa bistveno več okuženih in bi po vsej verjetnosti tudi trajala precej dlje. Časi so se namreč spremenili  v teh 100 letih. Izboljšale so se možnosti zdravljenja, vendar tudi možnosti širitve (gostejša naseljenost, potovanja – tako znotraj države, kot po celotnem svetu).

Še dobro, da nisi naletela na kakšne intimne fotografije, tudi kondomov namreč niso imeli. In če ni uporabljala babica, ne uporabljaj niti ti 😉

-misst-, 30.12.2021 ob 13:08

Če bi bila Španska gripa sedaj, bi verjetno bilo tako, da bi precej manjši odstotek okuženih ljudi umrl, bi bilo pa bistveno več okuženih in bi po vsej verjetnosti tudi trajala precej dlje. Časi so se namreč spremenili  v teh 100 letih. Izboljšale so se možnosti zdravljenja, vendar tudi možnosti širitve (gostejša naseljenost, potovanja – tako znotraj države, kot po celotnem svetu).

Nisi dojela – smo 100 let kasneje, nadloga traja pa ravno tako dolgp kot da bi bili leta 1918… In, oprostite, taka znanost in napredek, ki ga mend zivimo pa nista tega sposobna – učinkovito – iztrebiti…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close