NIKON D3000 18-55 VR DSLR
Hej
malo pozno pišem pa vseeno. Uglavnem takole je… D3000 je mnogo boljši kot vsak kompaktni fotoaparat in je za svojo ceno kar ok. Predlagam ti da kupiš rabljenega (na bolhi dobiš D3000 star cca 5 mesecev za tam nekje 200-300 evrov). Temu je tako zaradi tega ker dosti ljudi po parih mesecih uporabe ugotovi da ta DSLR ne more dosegati njihovih želja in ciljev. Tako da so popolnoma vredu tudi rabljeni.
Na koncu koncev se boš z njim naučila osnov. Kako uravnavati čas zaklopa, ISO in zaslonko. Poleg tega boš objektive in dodatke (naprimer bliskavice), lahko uporabljala tudi na vseh naprednejših modelih, ko se boš odločila za zamenjavo DSLRja.
Sicer pa je tako, da boš kaj kmalu ugotovila, da nekatere funkcije “manjkajo”. AMPAK zopet ponavljam. Se ne more primerjat s kompaktnimi fotoaparati!
Drugače pa naj še dodam da je bistvo v objektivu in ne toliko fotoaparatu. Objektiv je tisti ki naredi sliko.
In še to. Nakup DSLRja je še najmanjši strošek. Potem se šele začne… Vsak malo boljši objektiv je 300-1000 evrov ALI VEČ. Bliskavice so okoli 300 evrov. Grip je cca 50. itd, itd…. Se kar nabere… 😀
Najlepša hvala za odgovor, mi je v veliko pomoč:)
ta čas sem dobila možnost, da kupim rabljenega nikona d40x za 200e (obektiv +še ena dodatna bliskavica, ter dodatne leče). s fotoaparatom sem že malo improvizirala in dela res super fotke. vendar pa me zanima – ta aparat je star približno 3 leta in je cena 200e, lahko pa dobim d3000 za enako ceno- kaj je potem bolj pametna odločitev?
najlepša hvala:)
Uh… Sta isti rang tako, da težko karkoli povem. Sem zdajle malo prebral o nikonu D40x. Mogoče je samo v kakšni malenkosti slabši od D3000. Bistvene razlike pa ni.
Kar je pomembno, je to, v kakšnem stanju je ta DSLR, ter približno koliko fotk je bilo z njim posnetih? V kakšnem stanju je baterija? Kateri objektiv dobiš zraven? In katero bliskavico?
Šele ko mi boš odgovorila na ta vprašanja, ti bom lahko povedal kaj se po mojem mnenju bolj splača. 🙂
Aja pa še to. Sam imam nikona D3100, kot rezervni fotoaparat in fotoaparat za žure, kjer se hitro kaj uniči. 🙂 In moram povedat, da sem z njim zelo zadovoljen. Je pa res, da je malo dražji od D3000.
s fotoaparatom je bilo narenih malo manj kot 900fotografij, priloženi objektiv je klasika- 18×55.
sem gledala tudi 3100, samo trenutno ni nimam toliko razpoložljivih financ.
sem pa d40x že malo sprobala, in mi je ql, samo nočne fotke se mi ne zdio nevem kaj- lastnik je pa reku da ga je potrebno dt na stojalo (mi ga tudi da zravn) in potem ql nočna fotka rata.
hvala za pomoč:)
900 fotk v treh letih? Lastnik se ali laže, ali pa fotoaparat dejansko ni uporabljal… Jaz v enem večeru (na žuru, oziroma koncertu) naredim 100-150 fotk. Kaj šele na kakšnih celodnevnih izletih, porokah in podobnih rečeh..
Sicer pa ja, za nočno fotkanje predmetov kateri se ne premikajo (recimo za fotkanje narave, stavb, ipd.) potrebuješ stojalo in daljinsko prožilo, tako da lahko na fotoaparatu naštimaš daljši čas.
Za fotkanje ljudi, oziroma premikajočih se predmetov pa potrebuješ še bliskavico in dober objektiv, ki ima veliko svetlobno moč (f/2.8 ali manj). Sej to se boš še s časom naučila. 🙂
Drugače pa če so finance problem, pa kar vzami d40x. Boš vsaj zraven dobila stojalo in bliskavico, s katerima se boš lahko igrala in učila. 🙂