Nikdar več s.p. !!
Kako ne bi človek prikazoval čim nižji dobiček, če te pa že pri povprečni plači udarijo s prispevki, da se ti neto plača še zniža? Ko sem preračunaval neto bruto, bi plačevala višje prispevke kot nekdo, ki je zaposlen in dobiva enako plačo – pa to državi še ni dovolj in trdijo, da plačujemo premalo prispevkov. Nihče pa ne upošteva, da je tudi obseg naših pravic bistveno manjši. Šele zdaj je prišla pobuda, da se otrokom ne blokira zdr. kartica, če starš s.p. nima poravnanih prispevkov. Doslej so jo pa blokirali tudi otrokom, čeprav je zanje zdr. zavarovanje brezplačno.
Kako ne bi človek prikazoval čim nižji dobiček, če te pa že pri povprečni plači udarijo s prispevki, da se ti neto plača še zniža? Ko sem preračunaval neto bruto, bi plačevala višje prispevke kot nekdo, ki je zaposlen in dobiva enako plačo – pa to državi še ni dovolj in trdijo, da plačujemo premalo prispevkov. Nihče pa ne upošteva, da je tudi obseg naših pravic bistveno manjši. Šele zdaj je prišla pobuda, da se otrokom ne blokira zdr. kartica, če starš s.p. nima poravnanih prispevkov. Doslej so jo pa blokirali tudi otrokom, čeprav je zanje zdr. zavarovanje brezplačno.[/quote]
Tole z neplačevanjem in blokado je sicer OK ukrep. Pa še več bi pobrali, če bi na isti način ukrepali recimo pri registraciji avtomobila. Ampak bi bilo potrebno uvesti tudi neko zdravo toleranco – zdaj namreč padeš pod neplačnike tudi v primeru, ko si se pri plačevanju zmotil za nekaj deset centov.
Kako ne bi človek prikazoval čim nižji dobiček, če te pa že pri povprečni plači udarijo s prispevki, da se ti neto plača še zniža? Ko sem preračunaval neto bruto, bi plačevala višje prispevke kot nekdo, ki je zaposlen in dobiva enako plačo – pa to državi še ni dovolj in trdijo, da plačujemo premalo prispevkov. Nihče pa ne upošteva, da je tudi obseg naših pravic bistveno manjši. Šele zdaj je prišla pobuda, da se otrokom ne blokira zdr. kartica, če starš s.p. nima poravnanih prispevkov. Doslej so jo pa blokirali tudi otrokom, čeprav je zanje zdr. zavarovanje brezplačno.[/quote]
Tole z neplačevanjem in blokado je sicer OK ukrep. Pa še več bi pobrali, če bi na isti način ukrepali recimo pri registraciji avtomobila. Ampak bi bilo potrebno uvesti tudi neko zdravo toleranco – zdaj namreč padeš pod neplačnike tudi v primeru, ko si se pri plačevanju zmotil za nekaj deset centov.[/quote]
Potem naj isto doleti tudi redno zaposlene. Sicer so pa že ugotovili, da glede na to, da je zavarovanje otrok brezplačno, nimajo pravice blokirat njihovih kartic.
Zanimivo. V temah, kjer nekdo išče zaposlitev, se na veliko piše o tem, da naj se ne išče zaposlitve, ampak delo. In vse več s.p.-jev je prav to: iskalcev dela brez socialne varnosti zaposlenega, ne pa podjetnikov, žal.
Ali kako točno mislite, ko predlagate, da naj nekdo najde “delo”, ker “delo” vedno je? Kot kaj naj ga opravlja?
Tole z neplačevanjem in blokado je sicer OK ukrep. Pa še več bi pobrali, če bi na isti način ukrepali recimo pri registraciji avtomobila. Ampak bi bilo potrebno uvesti tudi neko zdravo toleranco – zdaj namreč padeš pod neplačnike tudi v primeru, ko si se pri plačevanju zmotil za nekaj deset centov.[/quote]
Potem naj isto doleti tudi redno zaposlene. Sicer so pa že ugotovili, da glede na to, da je zavarovanje otrok brezplačno, nimajo pravice blokirat njihovih kartic.[/quote]
Ja, se strinjam, da bi moralo biti tudi za njih tako urejeno.
Je pa tudi res, da nekdo, ki je zaposlen v firmi, ki mu ne plačuje prispevkov, za to ni nič kriv. s.p. pa je, ker je on odgovoren. Tako da bi morali v firmah blokirati kartice odgovornim osebam.
Potem naj isto doleti tudi redno zaposlene. Sicer so pa že ugotovili, da glede na to, da je zavarovanje otrok brezplačno, nimajo pravice blokirat njihovih kartic.[/quote]
Ja, se strinjam, da bi moralo biti tudi za njih tako urejeno.
Je pa tudi res, da nekdo, ki je zaposlen v firmi, ki mu ne plačuje prispevkov, za to ni nič kriv. s.p. pa je, ker je on odgovoren. Tako da bi morali v firmah blokirati kartice odgovornim osebam.[/quote]
Točn to. Pa blokirat vse uradne postopke, registracijo, podaljšanje potnega lista, gradbeno dovoljenje, vse po spisku. Me zanima, a bi se potem tud upal takole norca delat iz ljudi.
Vsak zaposleni mora navest vse v BRUTO znesku. Tako za otroški dodatek, kot za znižano plačilo vrtca! Vsako nakazilo,akrkoli si pač dobil, tudi dividende v BRUTO znesku in ne neto, ki si ga dobil nakazan na račun.[/quote]
Pri izračunu otroških dodatkov vzamejo dobiček in prispevke s.p.-ja, kar je v bsitvu enako bruto dohodku vseh zaposlenih. In res je, da se vsem vzame v obračun bruto, ne samo s.p.-jem.
Problem nastane pri izračunu cene vrtca, kjer je po zakonu potrebno upoštevati dobiček s.p. in celotno zavarovalno osnovo, od katere se obračunajo prispevki, ne samo prispevkov. Tako je dobiček s.p. v bistvu upoštevan 2x, prvič že v zavarovalni osnovi, drugič pa kot dobiček sam. Nekatere občine sicer obračunavajo po istem sistemu kot otroški dodatek, vendar so s tem, zakonsko gledano, v prekršku.
Vsak zaposleni mora navest vse v BRUTO znesku. Tako za otroški dodatek, kot za znižano plačilo vrtca! Vsako nakazilo,akrkoli si pač dobil, tudi dividende v BRUTO znesku in ne neto, ki si ga dobil nakazan na račun.[/quote]
Pri izračunu otroških dodatkov vzamejo dobiček in prispevke s.p.-ja, kar je v bsitvu enako bruto dohodku vseh zaposlenih. In res je, da se vsem vzame v obračun bruto, ne samo s.p.-jem.
Problem nastane pri izračunu cene vrtca, kjer je po zakonu potrebno upoštevati dobiček s.p. in celotno zavarovalno osnovo, od katere se obračunajo prispevki, ne samo prispevkov. Tako je dobiček s.p. v bistvu upoštevan 2x, prvič že v zavarovalni osnovi, drugič pa kot dobiček sam. Nekatere občine sicer obračunavajo po istem sistemu kot otroški dodatek, vendar so s tem, zakonsko gledano, v prekršku.[/quote]
Kot bi redno zaposlenim zraven upoštevali še prispevke delodajalca plus neto plačo, od katere delodajalec obračuna prispevke. Da bo bolj razumljivo. Se pravi, dvakrat neto plus prispevki plus prispevki delodajalca.
Delam v javni upravi.
Nam denar pade vsak mesec, pa če smo svoje delo opravili ali ne, samozaposleni – zasebniki, pa živijo izključno od tega, kar naredijo. Poleg tega jaz lahko ob 15. uri službo izklopim, zasebnik pa živi s službo 24 ur na dan. V današnjem času se morajo še prekleto potruditi, da dobijo posel in, da jim potem opravljeno delo plačajo…., da težavne in razvajene stranke ne omenjam, ker v današnjem času vsak misli, da je kralj in, da mora biti takoj na vrsti, vse mora biti na pol zastonj…
Ne morejo si privoščiti bolniške tako kot mi, pa tudi dopusta ne, če so v firmi zaposleni sami (kakšne trgovine, servisi..).
Vsem želim, da bi obdržali službe in bi imeli delo.
Ja, ni ga čez javno upravo oz. državne službe ….. zagotovljena plača, plačan dopust, bolniške, izredni dopust, fraj vikendi, prazniki, mirno spanje, umirjen urnik, sigurno življenje. Zato moramo pa čimbolj propagirat S.p.-je, privatno iniciativo, samozaposlitev……ker od teh garačev, ki plačujejo pripevke in davke….. mi imamo se fajn. …………..zato ljudje odpirajte s.p., smo zrihtali tako, da ga lahko odprete v 5 minutah……za zaprt je bolj problematično, posebno če niste plačali vseh dajatev državi, računamo tudi zamudne obresti.
Tudi mene to strašno razjezi….zadnje čase je bilo veliko po tvju o tem, koliko podjetij svojim delavcem več let ni plačevalo prispevkov…a mi bogi sp-ji si dva meseca ne plačamo, pa nam že vse blokirajo! Pa ko itak vemo, da bomo morali to prej ali slej plačati – pač čakamo, da bo dovolj denarja… Tile prispevki nas po mojem najbolj bremenijo vsak mesec…vse drugo se ti še zdi upravičen strošek…:S
Nisem s.p.
Poznam pa enega, ki se je odlićno znašel.
Ima s.p….svetovanje..
ni davčni zavezanec, nič zaposlenih…,
Sklepa pogodbe z nepremičninskimi podjetji-upravljanje stanovanj
in je hišnik v več stanovanjskih stavbah.Sam sebi zdaja račune,
zaposluje tudi upokojence in izdaja račune.
Računi so napisani na njegovo ime, denar pride na njegov račun,
on pa da upokojencu gotovino na roko, da je upokojenec varen pred inšpekcijo…..
Ker ni davčni zavezanec. ničesar ne odtegujejo. Tako goljufajo državo za davke.
Seveda gre tukaj za obojestransko zaupanje in prepričanje, da so vsi okrog njih butasti…
Pravzaprav pere denar!
misliš da je to narobe? me samo zanima, da vidim mišljenje.
sicer pa ja, težko je biti s.pjevec… sem študent in imam popoldanski s.p…. težko je folgat vse skupaj. predvsem pa če želim se samozaposliti me moti to, da ne dobim nobene pomoči, razen če firmo zaprem za 3 mesece, se prijavim na zavod, izgubim status študenta in potem jovo na novo…
tudi jaz sem zabredel z s.p. jem …zapreš ga lahko zastonj…(saj nič nimaš…)
dolga za okoli 70000 eur ne bom nikoli odplačal in sem se odločil za osebni stečaj…
tudi ta je lahko zastonj…zaprosiš za brezplačno pravno pomoč in ko vidijo da res
nimaš nič ti jo odobrijo…po najkasneje 5ih letih si brez dolgov….vmes se pa zaposliš za minimalca , da ti ne morejo nič trgati ali socialna…pa ciao
misliš da je to narobe? me samo zanima, da vidim mišljenje.
sicer pa ja, težko je biti s.pjevec… sem študent in imam popoldanski s.p…. težko je folgat vse skupaj. predvsem pa če želim se samozaposliti me moti to, da ne dobim nobene pomoči, razen če firmo zaprem za 3 mesece, se prijavim na zavod, izgubim status študenta in potem jovo na novo…[/quote]
če si študent, študiraj. ti bi pa rad imel vse: status, s.p., pa še subvencijo. tako žal ne gre.
nisi razumela.
prehoda iz študenta na polni s.p. ne podpirajo kot samozaposlitev. to me moti. moram najprej s.p. zapreti, se prijaviti na zavod in potem ponovno odpreti. res ne stane nič, razen časa, ki pa je dragocen. če ste bili kdaj s.p. boste razumeli kako je čas pomemben. ter seveda stranke v tem času lahko izgubiš, ker ne moreš izstavljati računov ipd… skatka komplikacije.
Točno tako, stranke ljubijo 120 dnevni rok, da po tem roku zamudijo še dodatnih 60 dokler ne pade grožnja z izvršbo in blokado računa.
Malo morgen.
VSAK je davčni zavezanec, vsako podjetje, vsak s.p.-jevec, vsaka fizična oseba, VSI SMO davčni zavezanci.
On verjetno ni DDV zavezanec, torej ne obračunava davka na dodano vrednost.
In vsak s.p.-jevec je npr. Janez Novak s.p. in kot Janez Novak izstavlja račune in ima odprt račun kot Janez Novak.
In brez skrbi, nepremičninska podjetja za upravniške storitve ne bi jemale računov, če ne bi bili taki, kot morajo biti.
Če pa daje delo upokojencem na črno in jih tudi na črno plačuje in če imaš dokaze, pa prosim, prijavi ga! DURS bo vesel.
prijavit ga ?Zakaj pa ?Ker ne fila te države ?
Ko bo gospoda kdaj kaznovana ,ki je pokradla cele firme in si delila velike vsote evrčkov o podkupninah ,da ne govorim !!!!!!!!
ko bo pravna država funkcionirala bom tudi jaz zahtevala račun povsod !
Sedaj pa NE .(frizerka,tišlar ,keramičar,……)prosim brez računa,če se da ,še sami vprašajo ,da bo jasno.
Gospodarstvo bo filalo državo ?nikoli konc (prazna vreča) !
Forum je zaprt za komentiranje.