Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nezakonita odpoved

Nezakonita odpoved

V podjetju so me šolali, kar je bilo napisano tudi v pogodbi o zaposlitvi.Ker so me nezakonito odpustili me zanima, če jim moram to šolnino povrniti? Mi lahko katera pripne člen, ki govori o tem.

Zakaj bi morala vračati, če so te oni odpustili? Jaz jim ne bi nič vrnila.

če te krivdno odpustijo, imajo najbrž podlago, da jo terjajo… ni tako enostavno…

Vse bi moralo biti zapisano v pogodbi o izobraževanju. Če so te oni odpustili, načeloma naj ne bi zahtevali vračilo plačil za izobraževanje. Vprašanje pa je zakaj so te odpustili, praviš, da nezakonsko? kako nezakonsko? Si morda prekoračila rok določen za končanje študija?

Odpuščanje vsekakor mora imeti neko pravno podlago, tako ali drugačno pojasnilo. Sicer pa so pri nas vsi delavci, ki so dali odpoved, ali pa niso končali svojega izobraževanja do določenega roka, morali vrniti vse zneske za izobraževanje, do centa vred z obrestmi, tako je zelo hitro znesek presegel tudi par tisoč €, zato so bili vsi in so še, zelo previdni, preden so se lotili kateregakoli izobraževanje.

Šolanje je že dolgo nazaj zaključeno in nima veze z načinom ( nezakonito) odpusta.

Nekatera šolanja so zelo draga. Moj mož je bil v ZDA 14 dni in je zato “moral” delati v firmi še 3 leta.

Kako nezakonito so te odpustili?

Kaj to pomeni?

Če so te nezakonito odpustili, ti ne bo treba vračati. Če pa bi bila odpuščena iz krivdnih razlogov, bi pa znalo biti drugače…

Nezakonita odpoved s strani delodajalca, pomeni odpoved, ki s strani delodajalca ni bila speljana po pravilnih pravnih poteh.

N

Če so te “nezakonito” odpustili se lahko boriš za svojo službo (seveda, če še nisi zamudila rokov). Glede vračila šolnine – pomembno je, kaj piše v pogodbi. Če meniš, da so zahteve delodajalca nesorazmerne (čeprav so zapisane v pogodbi), lahko poskusiš doseči njihovo ničnost. Primer, ki ga je navedla Miranda je lep primer nesorazmernih zahtev delodajalca. Zaradi 14 dni šolanja nikakor ne smejo zahtevati, da delavec ostane pri njih še 3 leta.

V vsakem primeru ti svetujem, da si najdeš pomoč strokovnjaka (odvetnik, sindikat), ki ti bo lahko pomagal na podlagi vseh podatkov. Brez vseh podrobnosti je težko odločiti, kdo ima prav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close