Nezakonita odpoved, neizročitev pogodbe…
Lep pozdrav
V enem podjetju sem delala 3 mesece po ca.200ur mesečno.
Po dvotedenskem “poskusnem” delu sem si dvignila napotnico (imam status izrednega dijaka, šole ne opravljam redno), da bi imela pravno podlago za delo v primeru inšpekcije, z podjetjem pa bila dogovorjena, da se me redno zaposli, po preteku nekaj mesecev, ko podjetje začne poslovati z dobičkom, saj je novo nastala poslovna enota in da imam napotnico v vmesnem času samo zaradi inšpekcije.Po prenehanju z delom sem izvedela, da delodajalec ni vrnil napotnice, je ni potrdil, niti ni vrnil mojih ur ali opravil kakršnokoli nakazilo preko te napotnice.
Sedaj me zanima naslednje ; ali sem kljub izdani napotnici še vedno tretirana pred zakonom, da opravljam študentsko delo ali glede na to, da napotnica ni bila potrjena, preko napotnice ni bilo odkar je izdana plačano nič, napotnica sploh ni pravno veljavna in se lahko pritožim na delovno sodišče in zahtevam od delodajalca pogodbo za nedoločen čas? Naj povem, da sem opravljala delo, ki ustreza elementom delovnega razmerja (v njihovih prostorih, z njihovimi sredstvi, v njihovem določenem obratovalnem času, za obljubljeno plačilo, opravljala sem 8 urni delovnik plus nadure) ter da mi je bilo obljubljeno, da dobim pogodbo za nedoločen čas, saj sem v podjetju od odprtja poslovne enote.Po dveh mesecih dela imam dokaz e-mail, ki sem ga poslala delodajalcu z pozivom, da želim kot obljubljeno pogodbo o zaposlitvi in plače, kar je odgovoril da bomo uredili konec meseca – ker spet ni bilo nič, sem prenehala z delom.Od tega je 15 dni.
Kako naj ukrepam? Naj naročim študentskemu servisu, da stornirajo napotnico in se sklicujem na pravice iz delovnega razmerja ali kako naj ukrepam, glede na to, da napotnica NI bila vrnjena, niti potrjena, niti v treh mesecih eno opravljeno izplačilo, študentski servis pa tako ali tako brez vrnjene napotnice ne more nič.Sem se obrnila že tudi na odvetnika, kako je z veljavnostjo napotnice, če le ta ni potrjena iz strani podjetja, pa mi ni znal pomagati, prav tako ne študentska svetovalnica in študentski servis ne.
Kaj mi preostane v takšnem primeru? Če se odločim uveljavljati pravice iz delovnega razmerja, kdaj moram delodajalcu poslati priporočeno zahtevo po pogodbi za nedoločen čas + plačo in ostale dodatke? In kdaj je napotnica PRAVNO veljavna?
Hvala in lp
Na vsak način lahko delodajalca tožite za plačilo po pogodbi o delu. Zaradi dokazovanja bi bilo super, če bi imeli kako pričo ali pa kako kartico glede opravljenih ur. Potrjena napotnica pa s tem niti nima veze, ampak služi temu, da se pač sprovede plačilo preko študentskega servisa.
Kar se tiče delovnega razmerja je pa tako, da morate to uveljavljati po 204. členu Zakona o delovnih razmerjih najkasneje v 30 dneh od dneva prenehanja domnevnega delovnega razmerja. Lahko se glede tega obrnete po nasvet tudi na Inšpektorat RS za delo.
Forum je zaprt za komentiranje.