Nevestina priča in darilo
Živjo,
Sem od kolegice priča na poroki, sicer sem še študentka. Glede na to, da nimam še lastnih prihodkov razen poletno delo in občasno čez leto. Me zanima kaj se ponavadi da za darilo? Koliko denarja? Nekaj imam že našparano, bi pa dala največ 1000 eur. (več mi ne znese, ker imam še svoje stroške). Nekateri pravijo, da je to premalo, da kaj vse mora priča plačati itd itd.
če je kolegica tebe izbrala za pričo, potem sta gotovo dobri prijateljici in se bosta o vseh podrobnostih pogovorili sami. Drugih v zgodbo ne vpletaj, saj so se časi spremenili. Včasih so bile priče bogati starejši sorodniki, da so pokrili stroške okrasitve, darilo je moralo biti večje itd. Danes ni več tako. Meni se zdi veliko že 1000 evrov za študentko kot si ti.
Pa menda ne boš resno dala 1000 evrov? Če sta si dobri prijateljici, te ne namerava izkoriščati. Če pa je le izkoriščevalka pa vljudno zavrni češ da nimaš dovolj denarja za njene luksuzne želje.
Sama se dobro finančno situirana pa mi na kraj pameti ne pade, da bi nekomu dala 1000 evrov samo zato, ker se ženi.
Ne bodi nora! 1000€ za darilo eni kolegici?!?!? Niti pod razno! In še študentka si, brez rednih prihodkov! Sem redno zaposlena in mi na kraj pameti ne pade zapraviti toliko denarja za neko poroko!
– 200€ darilo – to je maksimalen znesek, ki ga daš za darilo! MAX!
– 50€ tvoj frizer
– 100 € tvoja obleka
– 80€ tvoji čevlji
– 100€ prevoz in spanje
Vse ostalo je strošek neveste in ženina in niti pod razno svatov!
Samo kolegici sta in te je prosila, da bi ji bila priča? Kaj nima nobene prijateljice ali sorodnice? In ti bi kar eni kolegici, s katero nista niti prijateljici, iz zaslužka prek študenta šenkala jurja? Meni to močno diši po izkoriščanju in tvoji želji na vsak način ustreči drugim.
Ko sem se poročila, sva z možem vse financirala sama. Skromna poroka za nekaj bližnjih, ker nama do cirkusov ni bilo. Denar sva tudi raje porabila za pomembnejše stvari, kot je razkazovanje nekega trenutnega blišča (običajno na tuj račun). Prijatelji in starši, vključno s pričami, so nama podarili luštne spominke, po današnji oceni tam do 50 eur. Globoko bi me bilo sram, da bi od kakšne prijateljice brez redne in dobre zaposlitve pričakovala jurja.
Otroku sva ob prehodu “na svoje” podarila stanovanje in manjši avto. Če bi bilo treba, bi mu z veseljem še kaj pomagala. Ohceti mu pa ne bi financirala. K sreči ima tudi sam podobne poglede in mu ni do preseravanja, sploh pa ne na tuj račun.
Na poroke ne hodim, kot darilo pa podarim kakšno malenkost (bo za vikend paket npr).
glej, 20.07.2021 ob 09:13
Pa menda ne boš resno dala 1000 evrov? Če sta si dobri prijateljici, te ne namerava izkoriščati. Če pa je le izkoriščevalka pa vljudno zavrni češ da nimaš dovolj denarja za njene luksuzne želje.
Sama se dobro finančno situirana pa mi na kraj pameti ne pade, da bi nekomu dala 1000 evrov samo zato, ker se ženi.
podpis pod to
Oskubljenpetelin, 20.07.2021 ob 08:11
Živjo,
Sem od kolegice priča na poroki, sicer sem še študentka. Glede na to, da nimam še lastnih prihodkov razen poletno delo in občasno čez leto. Me zanima kaj se ponavadi da za darilo? Koliko denarja? Nekaj imam že našparano, bi pa dala največ 1000 eur. (več mi ne znese, ker imam še svoje stroške). Nekateri pravijo, da je to premalo, da kaj vse mora priča plačati itd itd.
Ne bodi nora.
Jaz sem prijateljici kupila zelo lepo darilo, ko se je omožila.
Ali misliš, da je pa ona meni kaj vredu podarila za mojo poroko. Sama je izdelala svoje darilo in mi ga prinesla. Darilo sploh ni bilo uporabno, ker so tiste ločene skodelice bile napol razbite, saj se niso pravilno spekle v peči. No toliko o prijateljica. Pa ni slabo situirana.
Danes se grdo gledava ker je ena navadna izkoriščevalka in hinavka!!!!
Hvala lepa za take prijatelje.
Pa saj si še študentka. Od kdaj pa imajo študentje toliko denarja? Menda ti ni zaradi denarja rekla, da si ji za pričo. Jaz bi dala največ 200 eur. Največ, še to bi mi bilo veliko. Mogoče se pogovori z njo, ji povej, da si v zadregi, da si težko privoščiš darilo večje vrednosti. Sem prepričana, da če je približno normalno, ti bo rekla, da ji kupi poročni šopek (ali kaj podobnega) in je to to. Če pa bo želela več, zavrni to vlogo.
Jaz ob redni službi ne bi niti zdaj dala 1000 eur. Žal imam svojo družino, svoje prioritere, svoje položnice, svoje finačno breme. In ja, ko sva se midva poročila, sva prosila za poroko brez daril. Vsi so se lepo držali dogovora, razen enega para, ki pa itak vedno mora narediti vse po svoje in je privlekel darilo.
1000 evrov ne nori, 20.07.2021 ob 11:42
Pa saj si še študentka. Od kdaj pa imajo študentje toliko denarja? Menda ti ni zaradi denarja rekla, da si ji za pričo. Jaz bi dala največ 200 eur. Največ, še to bi mi bilo veliko. Mogoče se pogovori z njo, ji povej, da si v zadregi, da si težko privoščiš darilo večje vrednosti. Sem prepričana, da če je približno normalno, ti bo rekla, da ji kupi poročni šopek (ali kaj podobnega) in je to to. Če pa bo želela več, zavrni to vlogo.
Jaz ob redni službi ne bi niti zdaj dala 1000 eur. Žal imam svojo družino, svoje prioritere, svoje položnice, svoje finačno breme. In ja, ko sva se midva poročila, sva prosila za poroko brez daril. Vsi so se lepo držali dogovora, razen enega para, ki pa itak vedno mora narediti vse po svoje in je privlekel darilo.
Eni šparajo. Upam, da si slišala že za ta izraz.
Sicer pa 1000 eur je res malo preveč no, mogoče ji daš res kakšnih 200 eur, že to je veliko za študentko.
1000 je preveč. Nisi ravno miljonarka a ne. Kot ti je že en napisal max 10% zaslužka se nameni darilom. Še raje manj. Meni je bila priča sestra. Organizirala je dekliščino (pri njej doma), naredila krasen fotoalbum in podarila bone za potovanje v vrednosti 400e. Meni se je zdelo ful preveč! Je bila isto še študentka. Jaz se držim pravila da dam za darila 100e na osebo, torej če greva dva 200. Za poroke. Več sem dala edino za brata – 500e +komplet kristalnih kozarcev in flaše za viski in najboljšo prijateljico kateri sem bila priča (sem isto organizirala dekliščino, naredila fotoknjigo naših ženskih dogodivščin in dala 500e). Pa sem redno zaposlena z kar dobrimi dohodki.
Jaz pa mislim drugače kot vas velika večina piše.
Prijateljica , ki se moži te je očitno izbrala, da si ji priča pri življenjskem dogodku, ker imata poseben odnos. Zagotovo ve in se zaveda, da glede na tvoj študentski status ne more pričakovat blaznih daril visokih vrednosti. Izbrala te je po srcu. Pomeni, da ravno tako tudi ti ravnaj. Ne kompliciraj in si ne beli glave z nekimi visokimi zneski. Pomenita se, uresničila boš tiste njene želje, ki jih zmoreš in basta. Prav gotovo pa bodo njene želje skromne, ker, če bi razmišljala načrtno materialistično, da čimveč izmolze, prav gotovo ne bi izbrala prijateljico študentko.
Ne obremenjuj se in za poroko financiraj v okviru svojih možnosti. Sigurno ni to 1000 evrov, ampak mnogo manj.
Priča, 20.07.2021 ob 15:53
Jaz pa mislim drugače kot vas velika večina piše.
Prijateljica , ki se moži te je očitno izbrala, da si ji priča pri življenjskem dogodku, ker imata poseben odnos. Zagotovo ve in se zaveda, da glede na tvoj študentski status ne more pričakovat blaznih daril visokih vrednosti. Izbrala te je po srcu. Pomeni, da ravno tako tudi ti ravnaj. Ne kompliciraj in si ne beli glave z nekimi visokimi zneski. Pomenita se, uresničila boš tiste njene želje, ki jih zmoreš in basta. Prav gotovo pa bodo njene želje skromne, ker, če bi razmišljala načrtno materialistično, da čimveč izmolze, prav gotovo ne bi izbrala prijateljico študentko.
Ne obremenjuj se in za poroko financiraj v okviru svojih možnosti. Sigurno ni to 1000 evrov, ampak mnogo manj.
Podpišem.
Prijateljstvo se ne meri v denarju. Lahko pa imaš za test koliko ji pomeniš, če boš dala darilo svojih zmožnosti. Namreč, pri denarju se stvari hitro pokažejo. Kot predlagajo, 200 € je več kot dovolj, mogoče od tega neka stvar za spomin, lepa vaza ali kaj podobnega. Sploh pa ne ogrožaj sebe.
Ne bit budala kot jaz, ki sem darilo kupila in dala še eno plačo zraven, pa sploh priča nisem bila. Slepa in gluha za vse kar je nakazovala, da je navadna egoistična bič. Samo zato, ker naj bi bila moja prijateljica.
Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da je jurja preveč.
Je pa tudi razlika, ali je tvoja kolegica Slovenka ali ne. Če je Slovenka vse to drži, če pa ni, pa res pričakujejo več kot jurja. Tam so poroke drugačne, vsi se izprsijo, celo življenje šparajo za res nobel in veliko in drago poroko.
Torej, jaz bom mojemu bratu dala 500 eur za poročno darilo. Se mi zdi to velik znesek, pri tem, da sva z možem dobro situirana in brez kreditov in brez obveznosti. Ponavadi dam 100 eur na osebo.
Forum je zaprt za komentiranje.