Nevarna Hrvaška obala!
Do včeraj sem kolebala ali naj grem letos letovati na Hrvaško ali ne! Dokončno sem se odločila ob prebiranju članka – kako so prebutali naše tri Slovence! Bila sem zgrožena! Res da so morda malce tudi sami krivi – ker so kazali svoje premoženje (ki bi ga – mimogrede – lahko pustili tudi doma), ampak to še ni vzrok, da te nekdo tako prebuta!
Resnično sem šokirana in tudi sama odločena, da na Hrvaško ne grem nikoli več letovat! Sicer, na srečo, tudi prej nisem bila ravno reden gost, sem se raje odločila za tujino! letos pa, ker mi finance toliko ne dopuščajo, sem kolebala med tujino in hrvaško, vendar pa je tako ali tako tujina cenejša, to je eno – sedaj pa mi je k odločitvi pomagalo tudi to kruto dejanje!
Ja od zavistnih in lenih balkancev težko kaj več pričakuješ. Sam sem več let hodil na hrvaško (zaradi malih otrok) pa še nisem videl človeka ki bi se pretegnil od dela. Konec koncev ti to tudi sami priznajo, (zanimiv je primer ko so naši nabavljali sunčani hvar, ko je nekdo od domačinov izjavil, da se bojijo da jih bomo Slovenci okužili s svojimi “pretiranimi delovnimi navadami”??) ampak zavistni, to pa so!!! Vse jim gre v nos, pa Nato, pa to da smo v EU,… Ne vidijo pa tega da sam celo leto garaš za teh 14 dni dopusta. Ne zdi se mi prav da kdo posebej izziva, včasih sem se jim skušal prilagoditi, ker niso v stanju razumeti slovenščine. Ampak to je bilo. Danes govorim dol lepo po slovensko. Če jih plačujem se bodo že potrudili razumeti tudi slovenščino!!
V prihodnje pa resno računam na tujino brez Hrvaške, vsaj kar se dopustov tiče.
Je cenej in vsaj zaželenega se počutiš. Razlika je preverjena!!!!
stvari se sicer ne sme posplosevati,a v tem tvojem pisanju je dosti resnice. tudi sama sem na hvaru dozivela podobno reakcijo ! tudi o nevoscljivosti bi se kar strinjala. leta in leta hodimo v dalmacijo in samo parkrat sem dozivela,da so bili prijazni ! sprasujem se,zakaj potem se hodimo!?:)) mogoce iz navade…? z letosnjim letom so “uvedli” se poseben potapljaski zakon. ker imam v druzini potapljaca, vidim,kako so ogorceni glede tega! zadnje case se odpravljajo potapljat “ven”,ker je menda ceneje…pa se neprijaznosti se bodo izognili. slucajno sem pred kakim tednom v istri poslusala par nemcev/ocitno tudi potapljacev/, ki so tudi ugotavljali,da na hrvasko pac ne bodo vec hodili. lp petra
Se strinjam – vseh res ni treba metati v isti koš! Verjamem da je bilo marsikomu izredno všeč, da je marsikdo doživel sanjske počitnice, da se bo kdo vračal do konc življenja – kako kdo doživi in preživi svoj dopust, kako se kdo obremenjuje s tem, kako koga moti, ampak moje osebno mnenje je (in ga ne želim vsiljevati komu drugemu), da na Hrvaško resnično več ne grem! Saj pravim – sem bila že tam, vendar resnično tako redko, da skoraj ne pomnim kdaj nazadnje.
Ta brutalni pretep me je pa resnično zelo šokiral (še sama ne morem verjeti:).
jaz sem pa prejšnji mesec v medijih zasledil, da so v Sloveniji brutalno pretepli vsaj kakšnih 50 (morda tudi 100) Slovencev (da o doma pretepenih Slovenkah niti ne govorim), pa se nihče ne zgraža????? A se vam ne zdi, da je malce prenevarno živeti v tej moji domovini? Morda pa bi se bilo bolje preseliti (če ima kdo kakšno idejo, naj se kar javi)!
Ja samo teh 50 ljudi ni prišlo k nam na dopust in to je bistvena razlika!! Pa pojdi dol pa boš videl kaj se tam dogaja. Ko sem še bil v vojski smo imeli redne stike s Hrvati in ko slišiš koliko je tam devijacij kot posledic vietnamskega sindroma je teh 50 pri nas prava malenkost (da se razumemo tudi teh 50 je načeloma preveč)
Jaz tudi komaj čakam, da grem na Hrvaško na dopust.
Hodimo vsa leta in nikoli nam ni bilo žal. Ljudje prijazni, ustrežljivi, nikoli slabih izkušenj.
Tisti, ki jim pa ni všeč, pa sploh ne vem ZAKAJ hodijo tja kjer jim ni všeč.
Samo primer: zadnjič smo bili z družino na Bledu. Bilo je pod kritiko. Ljudje naduti, važni, gostinstvo in ponudba pod kritiko, domačini se obnašajo kot bogovi…..skratka bili smo razočarani na celi črti in na Bledu me verjetno kar nekaj časa ne vidijo več. Da ne bi govorili o Portorožu, kjer se sprehajajo samo horde in bande pijanih slovenčkov, ki so skrajno škodljivi in primitivni…
Skratka se Slovenci ne moremo pohvalit s svojo kulturo in prijaznostjo, vendar to ne velja za vse, ampak…
tocno tako ! pretep se lahko zgodi tudi kje drugje…grcija,spanija…itd. te nevarnosti pac moramo vzeti v zakup /na zalost/ ,ko gremo na dopust.
nekdo je spraseval,zakaj ,za bozjo voljo,se vedno hodimo na hrvasko!? kot sem ze prej rekla,najbrz moc navade!? pa se nekaj. nasa obala je zelo lepa in zanimiva. verjetno je tudi to. odvisno je zopet,zakaj gres-samo lezat na plazo in zurirat! v tem primeru je verjetno tudi vec moznosti za incidente!?
osebno ne maram polezavanja na plazi-dopust v hotelu in 2x dnevno hoja na plazo in na kosilo,vecerjo…to se mi zdi /meni ! / posastno. ce pa grem recimo v apartma in potem malo okrog….pa malo posedet v staro mesto…opazovat ljudi…itd….potem je to zame pravi dopust. verjetno hodimo vsa leta prav zato…v razlicne kraje…!? no,tako nekako.
hrvaska je res tujina. sem se iz juga-generacije,tako da avtomaticno pomislim na “nas jadran” !:)) lp petra
Če jih je mularija fasala, jih zagotovo ni kar tako. Nikar ne stresaj vso krivdo na Hrvate, saj smo tudi Slovenci zelo krvoločni in hitro vzkipljivi. Mi gremo na Hrvaško in mislim, da bomo tudi še šli. Ni kaj, raje kot na našo obalo – ma prosim, kako obalo. Dol je lepše morje, klima itd. itd. Zato nikar ne meči vse v isti koš.
Da ogrozeni niste slucajno iz LJ in okolice. Po mojih izkusnjah so v kampih glavni v krsenju reda in vsega ostalega prav ponosni lastniki avtomobilov z oznako LJ, ki mislijo, da je svet njihov, vsi ostali smo se dolzni podrediti njihovemu prihodu na dopust. Pa ni tako. Se zato zgodijo taksni dogodki, kot so trije pretepeni na Hrvaskem. Pac kdo zgubi glavo, ko na lep nacin tistemu, ki tezi, ne more dopovedati, da bi rad imel mir. Vsaj jaz tako mislim in se pridruzujem tistim, ki se bodo odsli na dopust na Hrvasko.
Tinkara – če bi boljše prebralamoje poste, se zdaj ne bi tako vznemirila!
Povedala sem samo svoje mnenje in kaj si mislim o teh ljudeh! Nisem (sploh ne) nacionalpatriot (imam tudi veliko prijateljev iz Hrvaške in Srbije) – in sploh ne mečem vseh v en koš – enako kot ne moreš nobenga naroda (in ga tudi ne mislim). Sam svoje mnenje pa menda lahko povem! In nikomur ga ne vsiljujem – še najmanj pa tebi!
Pa lep pozdrav – dopust pa prav tako kamorkoli že greš (četudi bo to na Hrvaškem).
ja takole je, da ne vem kaj bi še morali slovencem naredit na hrvaškem, da bi se mi preusmerli na druge destinacije
ne zadošča, da so nesramni, ignorantski, zaj…, pa še dragi ko žafran, pa da tud recimo kakšenga namahajo
a ste vidli reakcijo nemcev na berlusconija & co? po moje tud če nam hrvati kej podobnega zabrusijo bo večina slovencev še kar drla na hrvaško. mi je zadnjič ena znanka rekla: ma sej je na hr kot da bi blo še naše ??????? haloo??
Par let mislim, da 3 leta nazaj so bili maturantje na maturantskem izletu v Španiji in se ga je en 18 letnik grozno napil. Naslednje jutro so ga našli v nekem grmovju, Nato pa so tudi ugotovili, da so ga opererali in mu vzeli ledvico!!! no čisto podrobnosti se ne spomnim. Glede na ta dogodek tudi v Španijo ne bi smeli veš hoditi. Mislim, da se pretep kakršen je bil na Hrvaškem lahko zgodi v kateri koli državi. Najbolj pametno je da ti pustiš Hrvate pri meru in jih ne izivaš, če pa oni izivajo tebe se pa odmakneš in se izogneš problemu.
Manja
Veš kaj, najboljše da doma ostaneš pa se ti mogoče ne bo nič zgodilo.
Samo eno pravilo je: kjerkoli že si, spoštuj domačine in njihove navade in bo
vse OK. Če pa se preseravaš, jih pa lahko dobiš kjerkoli, tudi v Sloveniji. Kar
pridi malo na Pohorje med domačine in špilaj frajerja, verjemi, ne bo se dobro končalo.
Sam že kakšnih 20 let hodim naokoli, tudi na Hrvaško obalo.
Edina nevarnost, ki sem jo doživel (večkrat) je bila, da sem se ga z domačini v kakšni domači konobi
napil in sem se drugi dan počutil kot da bi me pretepli..
Ti pa le pojdi kam drugam, bo za normalne, nezatežene več prostora. Je lepše, če ni gužve…
Pohorc
Nimam navade pisat po forumih, samo s tole “nevarno Hrvaško” ste me pa čist razkurl!
Za Hrvate je itak jasno, da nimajo pojma o turizmu, samo poglejte npr. trgovine po campih, za znoret, kot da bi prišli 30 let nazaj,
da ne govorim o njihovem odnosu, sploh ni res, če si ti prijazen so tudi oni-larifari. Sem prijazna oseba, ampak, da mi pa v trgovini, v Novigradu, kjer nakupujem že celih dvajset let, trgovka reče, da me ne razume je pa višek.
Zato smo odpovedali pavšal ter si izbrali druge, lepše, cenovno ugodnejše oz. sprejemljive in predvsem turistično bolj razvite destinacije!
Nimaš boljšega dopusta!
Vendar to je samo moje mneje, sto ljudi sto čudi!
Lp in čim prijetnejši dopust!
Kot prvo: se strinjam s teboj!
Kot drugo: enako kot jaz, si tudi ti povedal svoje mnenje!
Kot tretje: zaradi tega ni potrebno biti nesramen in žaljiv (ampak, če ste Pohorci takšnega karakter – pol ti je le pol oproščeno, saj si ne moreš sam pomagat)!
Kot četrto: ti se kar razkomoti – placa boš imel več kot preveč – v žepu se ti bo pa tudi kar precej poznalo!
Draga Julci,
čudim se ti, da si vzdržala 20 let, če ti je bilo tako grozno.
Daj nakladaj kje drugje.
Najbolj mi grejo na živce hinavci, ki pravijo kako je nekje tako grozno po drugi strani se jim pa sladko smejejo in se jim dobrikajo. (tako kot ti 20 let).
Dolgih 20 let si rabila, da si ugotovila, da je drugje lepše, cenovno bolj ugodno, ljudje so prijaznejši ipd….
Ne udrihaj po teh 20 letih….., ko si uživala nekje, kjer ti ni bilo všeč.
Kdo ti je pa kriv? Sama! Ker nimaš toliko v glavi, da si šele po tolikem času odpeketala drugam, kjer ti je bolj všeč.
Lep dopust nadaljnih 20 let!
No vsak ima po svoje nekaj prav.
Naj dodam, da sama letos grem že tretje leto na Hrvaško. Do sedaj sem se vedno vrnila zadovoljna.
Do sedja nobenih težav!
Aja pa naj še dodam, če se v kateri trgovini do mene obnašajo neprijazno grem v drugo, če pa je v bližini samo ena pa to neprijaznost drago plačajo, saj se tudi jaz znam obnašat zvišeno, pa nesramno pa težit za vsako malenkost ki me v trgovini moti….. Pa se hitro ohladijo – preverjeno!
Lepe počitnice kamor koli že greste
Forum je zaprt za komentiranje.