Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev neuspešno opravljena poskusna doba v času nosečnosti

neuspešno opravljena poskusna doba v času nosečnosti

Pozdravljeni!
Delodajalec mi je dal odpoved zaradi neuspešno opravljene poskusne dobe (dejansko so bili drugi subjektivni razlogi, ki jih pa ne morem dokazat oz.verjetno zelo težko), v času,ko sem bila že noseča cca.3mesece. Ker ZDR ščiti delavke v času nosečnosti, odpoved takrat ni obveljala in sem bila do začetka porodniške še v službi, s tem, da so me razrešili s funkcije, dela pa mi niso dali čisto nobenega. Hodila sem v službo sedet in se igrat na računalnik. Verjetno bi lahko tožila delodajalca za mobing (ker to da ti ne dela, sigurno je).ampak je spet baje težko dokazljivo. No, sedaj se mi je končala porodniška +1mesec še in sem dobila od delodajalca samo obvestilo, da mi odpovedujejo pogodbo zaradi neuspešno opravljene poskusne dobe, torej BREZ ODPRAVNINE ali ODPOVEDNEGA ROKA. Zanima me, ALI JE TO SPLOH PRAVNO GLEDANO PRAVILNOda da odpoved za neuspešno opravljene poskusne dobe , glede na to, da sem še 5 mesecev hodila v službo???? ZDR eksplicitno o tem ne govori. Imela pa sem pogodbo za nedoločen čas. Hvala za mnenje,p

Najboljš, da greš do odvetnika.

Možnosti je več, če se je poskusno delo izteklo npr. že pred nastopom porodniške, potem sedaj delodajalec ne more odpovedati pogodbe zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela.

Če ti je sedaj dal samo obvestilo, kaj to pomeni, da si že pred nastopom porodniške dobila odpoved pogodbe in zoper odpoved nisi vložila tožbe?

Če je bila odpoved razveljavljena, potem ni problema, če pa ni bila, je pa lahko problem, ker si zamudila rok za izpodbijanje odpovedi.

Če je od konca porodniške že minilo več kot mesec dni, potem tudi če odpoved ni bila razveljavljena, sedaj lahko zahtevaš zaposlitev, ker dejansko delaš brez veljavne pogodbe. Če pa še ni minil mesec dni, ti pa slabo kaže.

Kot vidiš, je stvar komplicirana, tako da bo treba nekam po pravno pomoč.

razumem, si po izteku poskusne dobe hodila še 5 mesecev v službo… in so ti šele zdaj, ko bi korala nazaj iz porodniške to napisali… po mojem to ni dopustno, erk če bi bila pos. doba neuspešno opravljena bi ti moral to povedati že po zaključku te pos. dobe in prekiniti pogodbo…
ti pa si po tem očitno še delala…
tudi jaz bi na tvojem mestu šla na onšpektorat se pozanimat kaj in kako je s tem – če lahko že inšpektorat ukrepa, če so nepravilnosti in da obdržiš službo, če ne pa do odvetnika specializiranega za to področje.

Srečno ti želim 🙂

Hvala obema za odgovor!
Odpoved zaradi neuspešno opravljene posk.dobe sem prejela pravočasno, torej pri 6 mesecih zaposlitve, vendar sem jo takrat izpodbijala, ker me je ščitil zakon. Nisem pa vložila tožbe, ker nisem vedela, da je to potrebno…pa sem se posvetovala takrat z dvema odvetnikoma..nobeden ni tega predlagal. Sedaj po preteku porodniške+1mesec (ker zaščita velja do 1-.leta starosti otroka) so mi zadnji dan poslali samo obvestilo (sicer verjetno napisal odvetnik), da nisem več po preteku te zaščite zaposlena pri njih. V tem spisu pa je tudi omenjeno, da takrat ko sem imela čas za uveljavljanje sodnega varstva, da tega nisem storila in tako mi zdaj preneha del.razmerje…Glede na to, da sam zakon takega primera ne določa natančno, menim, da je vse odvisno od sodišča in odvetnika. V kolikor se odločim najeti odvetnika, se bojim, da bom izgubila samo veliko denarja, ki ga pa sedaj zelo potrebujem. 🙁

Lahko tudi zaprosiš za BPP ali pa se včlaniš v sindikat, kjer dobiš pravno pomoč. Drugače sta ti odvetnika narobe svetovala, morala bi že tedaj vložiti tožbo.

Ampak, mogoče ste tedaj vsaj dobili kak dopis od delodajalca, kjer bi pisalo, da odpoved pogodbe ne velja. To zadostuje.

Na žalost tedaj nisem prejela nobenega dopisa, kjer bi pisalo, da odpoved pogodbe ne velja. Nisem vedela, da to moram zahtevat :(. Tedaj sem se predvsem ukvarjala s tem, ce jih lahko tožim zaradi razlogov,ki so jih navedli kot razlog neuspešno opr.posk.dobe. In so mi svetovali, da je to težko in da se naj raje v nosečnosti ne ukvarjam s tako težkimi zadevami… in sem potem to dala “na vstran”. Glede na to, da v zakonu nič izrecno ne piše, da ti po preteku zaščite (torej ob otrokovem 1.roj.dnevu), odpoved začne takoj veljati, imam upanje, da bi se lahko na to sklicevala…vendar ne vem kaka je praksa…in kako si potem sodniki to razlagajo…se mi zdi, da so zakoni napisano zato, da imajo odvetniki delo. Zelo so nejasni in dvoumni! hvala, lp

Princeska, ali se ti ne zdi da si že zadosti nategnila sistem in delodajalca?
V takih okoliščinah in pri tem delodajalcu ne boš nikoli delala.
Sprijazni se s tem in nehaj iskati pravne luknje – dosedaj si bila uspešna, ampak v nedogled pa ne bo šlo tako.
Najdi si drugo službo, boš videla da boš bolj srečna, če boš delala nekaj koristnega v kolektivu, kjer boš sprejeta. Energijo in denar, ki ga nameravaš porabiti za tožarjenje, raje uporabi za iskanje nove službe.

dragi delodajalec, to so vaše mokre sanje – delavec, ki tiho in pridno dela vse in še več za male pare in si niti ne upa pomisliti na svoje pravice. Če mu kaj ni prav pa naj tiho in brez upiranja odide in poišče drugo delo, na svoje pravice pa naj kar pozabi, saj se ne splača… Tako nekako naj bi bilo v idealnem svetu delodajalcev, ne?
Princeska ni nikogar nategnila, sistem ji daje določene pravice in jih je izkoristila, kar je edino pravilno. Tudi delodajalci imate marsikatere pravice in jih s pridom izkoriščate, velikokrat pa si privoščite tudi kaj izven sistema in zakona. Princeska verjetno tukaj res ne bo več delala, a prav je, da dobi vse kar ji zakon omogoča. Zakaj bi se temu odpovedala? Kdo bo bolj srečen, ona ali delodajalec?

Princeska ni nikogar nategnila, vendar ji ni jasno, da je nekdo drug rabil zares delati, da so njej lahko izplačali plačo in porodniško.
Saj ne pravim da se rabiš čemu odpovedati – ničemur se nisi odpovedala in vse ti pripada. Vendar se moraš zavedat kdaj je zabava končana in se začne pomivanje posode in pospravljanje. Takrat je bolje oditi na novo zabavo, mesto je veliko in gotovo ima kdo žur.

delodajalec13, tu ni govora o tem, kaj ti misliš, da je prav in kaj ne, niti o tem, kako bi ti ravnal v podobni situaciji, ampak o tem, kakšne pravice in dolžnosti izhajajo iz zakona v takšni situaciji.

Delodajalec, porodniške ni plačeval delodajalec, ampak zavod.

Se opravičujem, moj komentar ne bo v pomoč, a kljub temu podajam svoje občutke.
Strese me ob misli, da ljudje prejemajo plačilo za nedelo. Sama prejema 500 eur mesečnega honorarja za 10 urno delo/na dan. Izdam račun, perkerno delo. Od tega si moram nakazati plačo, torej dobim na račun cca 350 eur. Delam intenzivno in zelo produktivno. Bolniška, dopust,malica … tega ni.
Če me kje ne bi želeli, mi na kakršenkoli način pokazali, da niso zadovoljni z mojim delom, bi se brž pobrala. To bi bil moj osebni poraz. Da bi še kaj pričakovala … ne v tem svetu. Saj je prav, da se zavedate pravic, prav je, da skušate doseči svoj prav, da se ne pustite … Ampak trg dela je tko faking zavožen. Mnogi nimate pojma, kaj se dogaja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close