Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija (ne)ugašanje računalnika

(ne)ugašanje računalnika

Prfox za fiziko mi je rekel, da lahko zaradi neugašanja računalnika crkne usmernik. Mojemu prejšnjemu računalniku se je prav to zgodilo (in v resnici ni bil kaj dosti ugasnjen, ampak je večino časa laufal)

Pa me zanima, a je to res, al je samo naključje?
Kolk je možnosti, če računalnika ne ugašam, da mi bo hitreje crknil usmernik?? A se kdo spozna kaj bolj na to??

😮

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Isto ti lahko odpove pri TV, RA in še v drugih el. napravah, zgolj naključje.
Usmerniki so dimenzionirani za 24 urno obratovanje, seveda pa moraš
imeti usmernik pravilne moči.

LP

Kaj pol, a crkne zarad neugašanja al ne??
(kaj misliš s tem ‘usmernik pravilne moči’??)

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Saj sem ti napisal, da lahko obratujejo 24 ur, samo poglej industrijo,
bolnice, pošte železnice letališča in še kaj, to vse dela 24 ur, pa nimajo
nič drugačnih PC-jev kot mi.
Moč usmernika je treba dimenzionirati glede na konfiguracijo PC-ja.
Največja porabnika sta mikroprocesor in graf. kartica. V trgovini,
ko kupiš PC že imaš vse optimalno sestavljeno, če pa še potem kaj
obešaš na njega ali boknedaj “friziraš” potem moraš usmernik menjat
z močnejšim.

jep pa zato pride večkrat tudi da mašina odpove (lastne izkušnje), tak da dober bi bilo vsake tolk cajta shut down.

Okvare napajalnikov so bolj verjetne zaradi slabše kakovosti kot zaradi neprekinjenega delovanja. Računalnikom prepogosto ugašanje bolj škodi kot koristi. Res pa je, da komponente starajo, zdaj odpove ena, jutri spet druga. Težko je napovedati, kaj se bo z njim dogajalo, saj se okvare često pokažaje tudi na novejših aparatih.

povzetek …

lahko imam kompjuter prižgan cel teden in ne bo zaradi tega crknil usmernik

crknil bo zato, ker komponente pač crkavajo

a sem prav razumela? 🙂

Ja prav si razumela, pridkana punca!
Če boš pa morala kdaj kupiti nov usmernik pa le kupi za kakšnih
50w močnejšega.

Včasih tisti bolj zagnani vgrajujejo v pc nove komponente, pri tem pa ne razmišljajo, če bo usmernik zmogel vse napajat.
Pomembno je tudi hlajenje, predvsem poleti, za kišto naj bi bilo nekaj prostora za kroženje zraka, pa ventilator je dobro kdaj s sesalcem malo očistit.
Če ima usmernik nekaj rezerve in primerno hlajenje, je vseeno če dela 2 ali 24 h na dan, če pa nisi prepričana, ga pa kdaj le ugasni, da se shladi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close