.net
Rad bi se naučil programiranja zato bi prosil strokovnjake, da mi svetujejo kje naj se stvari lotim. Rad bi da bi bile aplikacije neodvisne od platforme, tako da sem nekako prošel do visual dot neta in jave.
Kaj svetujete, kje začeti, prednosti in slabosti obeh?
Sam se nagibam k dot netu, pa me zanima kateri jezik je pravi za začetnika.
Ali poleg vb, c#, c++, j#, asp.net in ado.neta obstaja še kakšen programski jezik v dot netu?
Kot prvo, za začetnika ne vem, če je ravno najbolje, da se loti pisanja aplikacij za različne platforme, ampak dobro, pojdimo lepo po vrsti.
Če gledamo sama razvojna orodja, potem verjetno .NET trenutno nima primerjave. Je pa težko takole rečt, kaj je bolje, kaj je slabše, ker zadeve nikoli niso črno-bele. Osebno ti svetujem .NET, ki(kot si zgleda že ugotovil) vsebuje tudi javo (oz njihovo različico J#). Zelo dobro ima (.NET namreč) podprt razvoj win in net aplikacij, orodja za razvoj mobile in pocket pc aplikacij. Najlepše pa je to, da je dejansko razvoj ene aplikacije zelo podoben za katerokoli našteto. Skratka veliko plusov, za minus pa bi lahko šteli le nakup orodja za razvoj (Visual Studio .NET Enterprise Arhitect), ki ni ravno poceni(Imaš sicer možnost razvoja aplikacije v npr notepadu, zastonj pa tudi dobiš compilerje, vendar za resno delo to vsekakor ni primerno).
Če se nagibaš k .NETu potem se pomoje nagibaš prav 🙂
Sam sem bil ravno prejšnji teden na enem tečaju za .NET in dejansko moram žal še enkrat priznati to, kar sem v zadnjih letih ugotovil že nekajkrat, da je MS(ki ga ne maram ravno najbolj) zopet naredil dobro orodje, prave konkurence oz alternative pa ni.
In za konec, programskih jezikov v .NETu je trenutno 46(ADO.NET in ASP.NET nista programska jezika), tako, da če si že kdaj karkoli programiral v kateremkoli jeziku, potem bo verjetno najbolša izbira prav ta jezik. Če ne, potem ti svetujem za začetek VB.NET.
Forum je zaprt za komentiranje.