Nesreča na cesti – a je možno, da je večina ljudi povsem brezsrčnih?
Saj vem, zdaj se bodo tukaj oglašali samo tisti, ki taki niste (ali pa druge prepičujete da niste)…
No kakorkoli….
Sem razmišljala o obnašanju voznikov….
V soboto smo namreč naleteli na prometno nesrečo, ki se je zgodila tik pred nami. Dva sta ustavila (od tega en motorist), vsi ostali so hopa cupa obvozili na tleh ležeči motor in peljali naprej kot da nič ni bilo. Sredi avtoceste. Jim ne pade na pamet, da bi ustavili. Da ogrožajo še nekaj izjem, ki želijo pomagat.
Potem sem se spomnila dogodka izpred dveh let, ko sem sama imela prometno nesrečo na avtocesti. Pa je tudi ustavila ena ženska, ki se je skoraj zaletela vame, vsi pa so z nezmanjšano hitrostjo odpeljali naprej. Niti noge z gasa ni dal nobeden.
Pa ne pravim, da mora zdaj prvih 50 voznikov ustavit in nosit po rokah in delat dren. Ampak v določenih primerih počakat, da je varno it naprej. Ali zmanjšat hitrost, skozi okno vsaj vprašat, če je kaj za pomagat…
Pa me zanima….kaj pa vi naredite: firbcate, odpeljete, obrnete glavo stran????
Meni se pa ravno to zdi bolj nevarno, da bi zdaj kar vsi po vrsti ustavljali. Dovolj je, da ustavi eden in pomaga, kolikor pač lahko oziroma vsaj trezno in prisebno pokliče reševalce, policijo. Vsi ostali so ponavadi tam samo za zbrko.
Bremzanje, firbcanje, spraševanje skozi okno pa samo kliče še kako nesrečo ali celo verižno trčenje.
Nisem bila ravno velikokrat priča nesreči, a če vidim, da že kdo stoji zraven, peljem s čim manj kolobocijami mimo.
Najbolj mi pa najeda, da je nesreča na eni strani avtoceste, zastoj pa potem nastane še na drugi zaradi firbcev.
Slikaš lahko, sliko pa pošlješ na policijo, da vidijo, kaj se je zgodilo. Obvestiti je treba tudi reševalce. Tudi tako se da pomagati. Je pa problem, da če več ljudi kliče policijo in reševalce zaradi istega dogodka, se potem samo obremenjuje centrala na policiji oz. na št. 112, kar pa se mi ne zdi ok. Nestrokovna neposredna pomoč pa je lahko še slabša od nepomoči… Ob delanju izpita za avto je treba opraviti še test iz prve pomoči, potem pa nikoli več in ljudje potem pozabijo, kaj je treba narediti in kako ter česa ne smejo narediti v določenem primeru!
O ma to je še vredu. Nekaj let nazaj je imela mama prometno nesrečo in je končala v jarku z avtom na strehi. Po nekaj urah je nekdo iz balkona v bližnjem bloku opazil, da se v avtu nekaj premika in prihitel dol. Avtomobili so pa še naprej vozili mimo. Ko so jo spravili iz avta in je bil tam že rešilec in policija se je ustavil avtobus in firbcem odprl vrata. No ta šofer je bil kasneje na disciplinski, ker smo se pritožili. Nekateri ljudje so prav en gnus.
Na avtocesti na srečo še nisem nikoli naletela na nesrečo, sem pa že parkrat ustavila zaradi nesreče na magistralki. Včasih je bilo dovolj, da sem povprašala, če kaj rabijo, klicala sem pa tudi že 112 (so hvaležni za vsak klic, četudi za isti dogodek dobijo več klicev!).
Edino enkrat nisem pomagala, priznam, nisem zmogla 🙁
Ostali so ukleščeni v avtu, razen dveh avtov še ni bilo nikogar, klicali smo 112 in čakali… bila sem z očetom in mamo, oče je bil tam in dobesedno nadiral ljudi, naj se vsaj umaknejo in ugasnejo cigatere, saj izteka bencin, trije pa so ukleščeni v avtu in vsaj dva sta še živa. Jaz pa sem jokala v avtu, čeprav teh ljudi nisem poznala, a bilo je dober teden po tistem, ko mi je prav tako v prometni nesreči umrla najboljša prijateljica.
prosim reči da se šališ. ali res obstaja tako NEUMEN (kako drugače mu še lahko rečem??) folk, da pride na kraj nesreče, mu ne pride na kraj pameti da bi pomagal ampak raje zijala pase in si za povrh prižge še en čik? ko sem mislila, da sem spoznala že vse možne in nemožne stopnje bebavosti se pojavi zmeram nova..
Torej – kaj pričakuješ?
Da se ljudje en za drugim ustavljajo (na avtocesti!) in povzročijo še kakšno nesrečo.
Če se je zgodila nesreča in sta ob njej že ustavila dva voznika, računam, da ima vsaj eden od njiju mobitel in da bo lahko eden od njiju pomagal. In to je zame dovolj.
Mirno odpeljem naprej in se ne naslajam nad žalostnimi prizori.
jaz kličem policijo za stvari, ki ne štimajo – razlito olje na cesti, ovira (npr. poleno, ki pade s tovornjaka, ali pa ostanki gume na cestišču), pa tudi zaradi kretenov, ki prehitevajo po levi ali bezljajo – si kar zapišem številko in pokličem.
v primeru nesreče pa samo, če se je zgodila tik predtem in tega še ni naredil noben drug. Takrat se tudi ustavim, Takoj pa, ko vidim, da so tam že drugi, pa brez nepotrebnega bremzanja odpeljem naprej.
Največ nesreč na avtocesti se zgodi takrat, ko na nasprotnem pasu začnejo bremzat in firbce past, kaj se je zgodilo. Tam nimajo kaj pomagat in MORAJO peljat naprej.
prosim reči da se šališ. ali res obstaja tako NEUMEN (kako drugače mu še lahko rečem??) folk, da pride na kraj nesreče, mu ne pride na kraj pameti da bi pomagal ampak raje zijala pase in si za povrh prižge še en čik? ko sem mislila, da sem spoznala že vse možne in nemožne stopnje bebavosti se pojavi zmeram nova..[/quote]
Na žalost se ne šalim :((
Pa niso si samo ob avtih v koloni na cesti prižigali cigaret, rinili so gledat, koliko jih je v avtu, kako je z njimi…
Kaj pričakujem?
Recimo v konkretnem primeru, ko je ležal prevrnjen motor na sredi avtoceste na prehitevalnem pasu, voznik ves zmeden hodil ob cesti, en motorist pa parkiral na odstavnem pasu – ja, pričakujem da ustavijo. Ne pa, da ljudje vijugajo med motorjem, voznikom in tistima dvema, ki sta ustavila, da sta fantu pomagala. Da so lahko fantu pomagali na kraj ceste in tja odnesli motor je moj mož ustavil promet, ker so kar vozili mimo. Pa ne vozili z veliko hitrostjo ampak ustavili, videli motor in nekaj ljudi na sredi avtoceste in speljali dalje.
Drugače pa: res je, 1. pomoč je osnova. VSAK lahko pomaga. Če ne zna drugače tako, da pokliče pomoč. Ali da udeležencu, ki je v šoku “dela družbo” oziroma je tam, da ne naredi kakšne neumnosti. Ali nastavi trikotnik na cesto. Veliko je malenkosti, ki zelo pomagajo, tudi če nekdo ne zmore prenest pogleda na ponesrečence.
No, v vsakem primeru tole pač ne drži. Kot sem napisala se je nesreča zgodila na naši strani avtoceste, na prehitevalnem pasu je ležal motor, po avtocesti pa hodili mislim da trije ljudje (z voznikom vred). Nesreča se je zgodila par sekund preden smo mi prišli tja. V takem primeru pač ne moreš peljat naprej ampak počakaš, da se vsaj ljudje odmaknejo iz ceste.
meni se na srečo še ni zgodilo da bi videla nesrečo , se mi je pa zgodilo da sem imela jaz nesrečo in na začetku so sam gledali kot čuki potem pa je nekdo pristopil do mene..žalostno res..jaz vem da bi v sekundi takoj pomagala pa ni važno kakšno bitje je..od človeka do živali..
so sedaj sem imela srečo in nisem naletela na nobeno nesrečo. me je pa tega groza in sem tudi zato šla lani na obnovitveni tečaj prve pomoči, da bi vedela, kaj narediti.
sicer pa imam relativno dobre izkušnje z okvarami na cesti. pred leti se mi je sredi snežnega zameta pokvaril avto. ustavila sem prvi avto, ki je pripeljal (ker mi je tudi gsm crknil), da sem poklicala AMZS. no, potem sem pa čakala dve uri na odvoz. avti so še kar ustavljali, če rabim pomoč, pa tudi iz bližnjega naselja so se pripeljali vprašat, kaj se je zgodilo, ker so videli luči na cesti. ja, korošci smo kr uredu, a ne Barca….
Ko sem bila jaz par let nazaj udelezena v kar hudi prometni nesreci, je bil edini, ki je ustavil tujec – Italijan. Avto je bil tako razsut, da niso niti smerniki vec delali. On se je ustavil, vkljucil vse stiri smernike in zavaroval kraj nesrece. Slovenci so vsi sibali mimo…
Slovenci imamo res obupno voznisko kulturo.
Žalostno, da živimo v družbi, kjer je folk tak podn kot si ti.
Tebi in podobnim bi pa res privoščila, da se vam kaj zgodi,
pa se ljudje MIRNO ODPRELJEJO NAPREJ. Sram naj vas bo[/quote]
Jaz dam pa prav “ah dajte no”. Jaz bi se ustavila če nikogar ni ali če mi tisti, ki se je ustaivl, maha za pomoč ali pa če bi bila zdravnica.
Z masovnim ustavljanjem ali počasnim cijazenjem mimo pa narediš razmere za novo nesrečo ali totalni prometni zamašek, ki po možnosti še onemogoči hitri prihod reševalcev (saj vemo, kako so nekateri spretni pri umikanju).
Žalostno, da živimo v družbi, kjer je folk tak podn kot si ti.
Tebi in podobnim bi pa res privoščila, da se vam kaj zgodi,
pa se ljudje MIRNO ODPRELJEJO NAPREJ. Sram naj vas bo[/quote]
O, si prijazna, hvala za dobre želje! 😉
P.S. Kako pa naj bi se sicer ljudje po tvojem vozili mimo kraja nesreče – 10/h z nosovi, prilepljenimi na šipo?