Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nesposobna snaha

Nesposobna snaha

Pišem, ker ne vem več kaj naj naredim. Sin ima punco, skupaj sta okoli dve leti. Izhaja iz recimo da ugledne družine. Sama sem svoja otroka vzgajala vedno, da je treba imeti red in da je za uspeh potrebno tudi trdo delati in da življenje ni pravljica. Prvič ko je snaha prišla k nam se mi je zdela super punca, malce sramežljiva. Vendar kasneje sem ugotovila, da NE ZNA NIČ, skoraj nikoli ne pospravi posode za sabo, po kosilu se samo uleže na kavč, da ne govorim o tem, da se dvakrat na dan preoblači in je koš ves čas poln. Ni mi problem prati, pomivati posodo, ampak da ženska stara 20 let pri drugi hiši ne zna pospravljati se mi zdi pa res žalostno. Nikomur nočem nič reči glede tega, ker se nočem prepirati…namreč sin je zelo zaščitniški do nje..copata…

ja lej poglej kaj si s svojo skromnostjo in trdim delom vzgojila. Sinka, ki mu prva frača, ki mimo pride in z ritjo pomiga, tako glavo zmeša, da je čisto ob pamet. ti sedaj pereš in pucaš dvema, prej si pa samo sinku. Kaj pa je to mišljeno pod trdo delo in skromnost? Da mu doma ni treba nič narediti?

In zakaj v svojem domu ne upas zahtevat reda? Ker bosta sla? Pa naj!!!

V svoji hiši boš pač mogla narediti red. Vsedite se skupaj, kot odrasli ljudje in se zmenite kako in kaj. Kaj ti pričakuješ, kako si ona dva to predstavljata in najdite nek dogovor. Pa ne z očitki in kreganjem, ampak normalno. Če je snaha sremežljiva si mogoče niti ne upa kar tako uporabljati pralnega stroja in ne upa vprašati. Enkrat ji mogoče mimogrede reči.. “ej bom jaz dala perilo prat, a boš ti tačas pomila posodo”… verjetno ne bo rekla ne.

No, pa še to… razlagaš kako super si sina vzgajala, na koncu pa sama priznaš, da si ga vzgojila v copato. Zakaj pa on ne pomije posode?

torej, če tvoj sin po kosilu pomaga pomiti posodo, pere perilo in ga lika…. bi te razumela.
če pa se tvoj zlati sine poči po kosilu na kavč, cote meče v koš in potem čaka, kdaj se zlikane znajdejo v omari, od njegove punce pa pričakuješ, da bo špilala gospodinjo…. pa imaš dvojna merila.

če si sina vzgojila v tako redoljubnega in delavnega, mi je čudno zakaj ti pereš za njima, ker po logiki redoljubnosti in delavnosti, bi moral sin prati za njo in zase – ne ti. Č eje res ona tako lena, kar pa seveda ne opravičujem. Ampak, četudi je, če bi sin pral in delal zanju, bi bil to popolnoma njun problem oz. njuna stvar in se tebe ne bi tikala. Ker, ko/ če bi sinu dojadilo, bi se onadva sama zmenila.

Ja, pa vzemi si malo dopusta. Zakaj bi se kregala, delaj enako kot onadva. Mogoče jima bo kapnilo. Drugi, boljši način, je razdelitev dela. Ti to, jaz ono.

Komunikacija, komunikacija… Ta je glavna. Če želiš stvari spremeniti, boš pač morala spregovoriti. Saj se ni potrebno kregati, ampak čisto spoštljivo načneš o tem pogovor, o pomaganju, razdelitvi dela, kako pač ni lepo, da moraš ti delati za vse… Poskrbi, da boš sproščena, da boš pogovor lažje speljala. Mimogrede pa lahko itak punco (in seveda tudi sina) povabiš k delu, k npr. lupljenju krompirja, pomivanju posode, praznenju pralnega stroja, zlaganju perila… Ker če boš čakala v nedogled, bo samo še slabše, in boš nekega dne eksplodirala, potem bo pa res prepir in zamere in še vse kar sodi zraven…

Ehh še ena, ki je vrgla kost, potem se pa ne javi več.
Dokler se je ne pozove.

Fake zadeva, skratka.

Zakaj pa imate skupno gospodinjstvo?
Naj sta mlada dva v svojem, naj kuhata in pospravljata kakor njima paše.

ima delavna navade. Zna postoriti marsikaj okoli hiše in tudi gospodinjska dela mu ne smrdijo.

Večkrat ”popizdim” da moram vse sama, da mi nihče ne pomaga…ona pa se samo sladko smeje temu…

Skuhaš, postrežeš samo svoji družini, zanju ni.
Pereš oblačila, daš v stroj vse razen njunih. Likaš, njuno pustiš na kupu.
Seveda se pred tem usedete in pogovorite ter dogovorite, kako in kaj kdo dela. In če ne začneta sodelovati,’delaš tako, kot je napisano zgoraj.

To je pa že druga zgodba. Sem mislila, da samo mirno prenašaš in nič ne rečeš.

Potem pa pač treba resno spregovorit. Določi sestanek, zberi oba dva za mizo in povej, da se morate pogovoriti. Zgleda, da stanujeta oba pri vas v skupnem gospodinjstvu. In povej, da če ne bo pričela sodelovat, pač ne boš več kuhala, prala… zanjo in se tega drži. Ko ji bo zmanjkalo cunj, bo morda videla, da misliš zares in tako ne gre dalje. Ostane ji, da prične delat, ali pa ji pač ne boš več nudila hotelskih uslug. Lahko bi rekli, simpl kot pasulj – verjamem pa, da ti je to težko naredit. A če hočeš sebi dobro, ne bo druge.

Se strinjam. Tvoj sin je pripeljal punco domov in ne ti. Torej je pospravljanje in kuhanje na njemu. On naj kuha in pospravlja za sabo in za punco, ti pa daj za sabo (in za možem, če ga imaš). Ko bo sinu dopizzdilo, da je kuhar in čistilec, bo mogoče tej svoji princeski bleknil, naj mu pomaga. Dokler boš ti delala za obema in delala NJUNO delo, toliko časa se ti očitno nihče ne bo ponudil za pomoč.

Take punce, kot jih opisuješ ti, so za fante najbolj zanimive. Ker jim je važna zabava, so urejene, lepo naličene…. zanimive skratka.

Fantov večinoma ne zanima ali znajo kaj skuhat, morda oprat perilo ali pospravit.

Tista, ki zna poprijeti za delo , kaj dobrega skuhat, speči pecivo, pomaga doma… tista je v današnjih časih žal velikokrat označena kot “kmečka butara”.

Popizdis, ampak na koncu vseeno naredis. Zakaj bi se sin in snaha trudila zate, ce se pa pustis izkoriscat. Ce bi sin kmel delovne navade bi pospravil za njo. Pa jih ocitno nima.
Reci ji naj si umazano perilo nosi domov, da bos pospermane gate samo sinu prala, njej pa ne. Ali pa naj placujeta. Kaksnih 50-100 eur, glih toliko da se naucita da ni vse samoumnevno. Ali pa pusti posodo in perilo. Po nekaj tednih bota prisiljena delati.
Dokler pa se ti pustis pa te veselo izkoriscata.

Draga (morda nikoli dejanska) tašča.

Začela bom odgovarjati pri vaši zadnji povedi. Vaš sin ni copata, če je zaščitniški do svoje punce. To je očitno odrasel moški, kar je presentljivo, če je tako mlad kot ona. 20 let je še precej mlado. Ne zagovarjam bodoče snahe, če bo seveda sploh ostala v vaši družini poleg takšnih ljudi kot ste vi, pa vendar; Če živita pri vas doma, bi vsaj osnove lahko pospravila, kar se morate dogovoriti ob spoštljivem pogovoru vsi trije s sinom. Razen tega pa se nimate v zvezo kaj vmešavati, če ne, bosta (upam) zelo hitro odšla na svoje.
Poznam take tašče. Lahko si tudi najboljši, pa ne bo dovolj, če si nekomu antipatičen in sina ne pusti odrasti in zaživeti z žensko.
Ste lep primer tega, kakšno je stanje pri marsikom, ki živi pod taščino streho, le da ste vi šli korak dalje pri 20-letni punci, ne odrasli ženski.
Predlagam vam, da to kar ste nam poveste na kulturen način njima, ne da bentite po forumu in se tako počutite superiorne. Vprašanje, če ste bili vi popolna snaha, predvsem apeliram na vašo osebnost. Morda vam samo povedali niso. Velikokrat je karakter s katerim nekdo živi in se sam ne vidi, hujše zlo, kot pomanjkljivo opravljanje hišnih opravil. Ali si človek, ali pa pač nisi. Delati se da priučiti, karakter se pa težko spremeni.
So ženske, zagrenjene in nesrečne nad svojim življenjem, ki ne bodo nikoli sprejele nobenega otrokega partnerja. Sanjate, da vam bo padla iz neba snaha po vaših merilih, pozabljate pa, če ste sploh kdaj pomislili na to, da tudi vi morate poskrbeti za to, da boste prijetna in človeška tašča. Govorim iz lastne izkušnje. Imela sem taščo, ob kateri sem zaradi njene togosti in zagrenjenosti popolnoma izgubila svojo pozitivo ob njej in se ji na nek način kar umikala, pa sem v resnici in s prejšnjo taščo bila povsem druga oseba. Enostavno je ta zadnja tašča oddajala negativno energijo, in to so vedeli in omenili tudi okoliški ljudje. Takih se človek kar boji oz. izogiba imeti v svoji bližini. Ena druga tašča pa je pri 60 bila tako polna energije in prijazna, da bi človek kar njo oženil! 🙂
Če je pa sramežljiva, pa to sploh ne sme biti vaš problem. Verjetno se nima kaj pogovarjati z vami, ker ste zateženi in pikolovski, in to v življenju še nobenemu ni prineslo sreče. Če pa uspeh merite po opravljanju vam ljubih domačih opravil, pa ne vem kje vi živite. To ponavadi trdijo ljudje s kmetij, ki v službo niso nikoli hodili, in imajo drugačne prioritete. Kar spoštujem, a ne govorite potem o uspehu prosim.
Neverjetno, res. Lahko bi bili kvečjemu srečni, če je srečen sin, in bolje da je sramežljiva kot neka divja, ki bo odšla ob prvi priliki.
Pa srečno.

To je zato, ker lahko pripeljejo vsakega v vaš dom, v vašo kuhinjo, na vaš kavč.
Primi sina na trdo in postavi pogoje. Drugače lahko gresta k njenim uglednim staršem bivakirat. Sicer je to, kako se onadva rihtata, njuna stvar, a potem naj to počneta na svojem. Sploh ne vem, kako si jima dovolila, da se vselita brez da se zmenite osnovne stvari.

Ce je na obisku je na obisku. Sin jo naj postreze pozabava pa naj gre od kod je prisla. Vsakega gosta je za 2 sata dosta in najprej stalca potem kravca. Nasi obiski se pri nas ne tusirajo ne brskajo po hladilniku ne perejo cit pri nas in ne vlacijo se po spalnicah.
Ce misli zivet pri vas kot druzibski clan pa naj zacne delat isto kot delajo ostali druzinski clani. Ce pa ti pedenas spredaj zadaj vse od moza do frocov pa ne vem zakaj bi potem z novo hcerjo bilo kaj drugace.
Kje torej ste?

Se močno strinjam z vami…. Tudi on bo prišel k njej na obisk če že ni

Točno tako!

Skuhaš, postrežeš samo svoji družini, zanju ni.
Pereš oblačila, daš v stroj vse razen njunih. Likaš, njuno pustiš na kupu.
Seveda se pred tem usedete in pogovorite ter dogovorite, kako in kaj kdo dela. In če ne začneta sodelovati,’delaš tako, kot je napisano zgoraj.
[/quote]

Zanima me, ali se vi doma res tako pogovarjate? A ni dom dom od vseh družinskih članov? A vsakič mečete ven, da je to “vaša” kuhinja in “vaš” kavč? Ubogi otroci, kako pa naj se čutijo nekje doma, če jim stalno očitate, da ni nič njihovega?
Glede sina in snahe… Pogovorite se, vsaj s sinom. In nikjer ne piše, da morate vi prat in kuhat. Dom je tudi njegov in naj se začne tako obnašati, saj ni v hotelu.

da dam pogled se iz druge strani 🙂 sama sem namrec stara 20 let in z fantom skupaj 2,5 let.. domou me je 1. peljal po pol leta in kasneje cezdalje bolj redno.. na zacetku sm bla tut js precej zadrzana, nism upala pri njih nc sama od sebe delat, zdej po toliko casa ko sem pri njih ogromno, tudi delam dolocena dela.. perem sicer nikoli razn ko sva sama doma(ko grejo njegovi na dopust) ostalo pa delam sepravi sesam, pomagam pri zlaganju/obesanju perila, tudi kaj skuham ali pa usaj pomijem posodo al pa z tasco skupaj pospravljava in ni bilo nikol nobenega problema, je pa ta razlika da pri njih ne zivim in tudi umazanega perila ne puscam tam ampak use nesem domou oprat oz. mogoce kaksno majcko ali pa kaksno malenkost, ni pa tam kupou mojega perila da bi se mogla tasca z tem ukvarjat.. tko da glede na to kok casa sta skupi vasa dva pa glede na to da predvidevam da punca pri vas zivi, bi sigurno mogla neki prispevat k gospodinjskim opravilom, ce ne drugega naj pospravi usaj za sabo 🙂

pozabila sm se dodat da se z tasco res odlicno razumem, skor boljs kot z lasno mami in ji z veseljem pomagam, mi je bolj prijateljica kot pa tasca, tut skupi hodmo na sprehode al pa na kavo in podobno 🙂 tko da odnos tasca/snaha je lahko odlicen ce obe nekaj prispevajo in imajo spostljiu odnos

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close