Neskladje DDV-ja
Spoštovani!
Sem S.P., lani sem postal zavezanec za DDV, letos imam mesečne obračune – po realizaciji. V rač. servisu so mi za predpretekli mesec naračunali da moram plačati 48€ DDV-ja – nisem plačal, za pretekli mesec so mi naračunali plačilo 152€ DDV-ja – nisem plačal, sem pa poklical DURS, zdelo se mi je, da se v računovodstvu motijo. Imel sem prav, pri DDV-ju sem imel 602€ preplačila. To sporočim v računovodstvo, pa me ignorirajo. Pravijo, da po njihovih evidencah ni preplačila DDV. Kako je to možno? Po mojih info. pridejo vse fakture na DURS iz rač. servisa. Se motim? Priporočeno sem jim poslal izpiske iz DURS-a – nobenega odgovora.
Hvala za vaše odgovore, lep dan!
Mal se ustavte pa zadihajte na polno. Ste DDV zavezanec in obračunavate DDV po plačani realizaciji. Računovodski servis vam pripravi obračun in vam sporoči, koliko imate za plačat oziroma koliko imate za vračilo. Če so vam pri zadnjih dveh obračunih naračunali, da imate za plačat, na DURSu pa imajo v evidencah preplačilo, je to možno primeru, da ste DDV preplačali oz. kakšno drugo davčno obveznost nakazali na račun DDV oz. imate presežek DDV iz preteklih obdobij. Npr:
– DDV za avgust: presežek DDV 1000 EUR (npr. da ni bilo zahtevka za vračilo=
– DDV za september: obveznosti: 48 EUR (se vam preplačilo zmanjša iz 1000 na 952 EUR)
– DDV za oktober: obveznosti: 152 EUR (se vam preplačilo zmanjša na 800 EUR)
Računovodski servis na DURS pošilja le obračun DDV, ne pa tudi posameznih računov. Če ste rač. servisu dostavili izpise iz Durs-a, potem bodo to stanje preverili in uskladili z DURS-om.
To, da delate za podjetje, ki ni zavezanec za DDV, pa pri vas ne spremeni nič. Vi ste zavezanec za DDV in vi morate obračunati DDV.
Hvala za odgovor, tanya74!
Prvi del vašega odgovora bi znal kar držati, zadnji 2 vrstici pa najbrž ne. Pred kako uro sem namreč poklical DURS Brežice. Pravijo da če je naročnik del “OPROŠČEN DDV PO C. TOČKI 53. ČLENA Z DDV” mu maša firma izda le račun za opravljeno storitev (brez DDV)
Glede stanja DDV-ja pa me še nekaj zanima: Je možno, da pridejo fakture iz trgovin (npr: Merkurja, Pertola…) direkt na DURS? Možno je, da kupim kaj na firmo, potem pa račun založim in ne pride v računovodski servis.
Kakšne storitve opavljate? Mi lahko malo opišete, da si bom lažje predstavljala?
Glede računov: nobeni računi ne pridejo direktno na DURS. To pa res ne vem, kako si predstavljate? Da še na DURS-u knjižijo vaše račune in delajo obračune za vas? Pa še arhiv za vaše izgubljene račune imajo?
Rada bi vam odgovorila, pa se mi zdi, da le v svoj računovodski servis ne zaupate. Ne vem, zakaj. Toda tam bi našli vse te odgovore. Jaz sem vedno vesela vprašanj, ker vem, da se stranke ukvarjajo s svojim poslom, mi pa pač s svojim. Imate pa pravico vedeti, kako stvari potekajo. Se mi pa zdi, da zadevo poznate mogoče malo preveč površno. Zato pa vprašajte. Mogoče najprej pri svoji računovodji, seveda pa lahko tudi tukaj, samo ne vem, če se bomo lahko vse dogovorili le s takim dopisovanjem. Pa lahko noč.
Takole je:
Oprostitve v zvezi z mednarodnim prevozom
53. člen
(dobava, najem in popravila plovil in zrakoplovov, oskrbovanje in opravljanje storitev za neposredne potrebe plovil
in zrakoplovov)
c.točka 53.člena ZDDV pravi:
dobava, izboljšave, popravilo, vzdrževanje, zakup in najem plovil iz točke a) tega člena ter dobava, najem, popravilo in vzdrževanje opreme, vključno z ribiško opremo, ki je vgrajena ali se pri tem uporablja;
a točka pa:
dobava blaga za oskrbovanje z gorivom in drugo oskrbovanje plovil za plovbo na odprtem morju, ki opravljajo prevoz potnikov za plačilo ali so namenjena za opravljanje komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti, ter plovil za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov, razen za oskrbovanje plovil za priobalni ribolov;
Ste opravili kaj takega? Malo dvomim, glede na to, da spadate pod DURS Brežice.
In kot pravi tanya74 , na DURS NE PRIHAJAJO nobeni računi, VSE račune VI OSEBNO dostavljate na računovodski servis.
Če pa vi kupujete razne stvari, računov pa ne dostavite, rač.servis seveda ne more obračunati DDV tako, kot ste si vi zamislili in kot dejansko je. Oni so dolžni narediti obračun le in samo po računih, ki ste jim jih dostavili vi. Od nikogar drugega jih ne morejo dobiti.
In še to, razen posebnih izjem, ki so določene v ZDDV, morate vi vedno obračunati DDV. Status kupca vas ne sme zanimati, ali je zavezanec, ali ne. Vi morate obračunati DDV.
Če pa želite še kako informacijo, pa kar napišite, z veseljem vam bomo tule odgovorili.
Zakaj pa nekdo iz Brežic nebi mogel opravljati nečesa, kar obravnava 53.c točka ZDDV? 🙂 Ni ravno veliko takih firm pri nas, je pa možno.
Vrstni red dogodkov je bil sledeči:
-po mailu dobim izjavo podjetja, za katerega sem dobavil material, opravljal storitev, da je oproščeno DDV-ja (po 53.c). Prej smo seveda kontaktirali, to o DDV-ju so mi povedali,
-z izjavo grem v moj rač. servis. Moje računovodkinje ni bilo, njena kolegica je preverjala davčne št… upletenih v poslu. Izpisala mi je račun (brez DDV-ja),
-račun pošljem naročniku v el. in papirnati obliki. Po tel. so potrdili, da je OK.
-čez kak dan pokličem mojo računovodkinjo. Rekla je, da račun ni ok, da bo njeno kolegico “za ušesa” 🙂
-v strahu takoj pokličem na DURS Brežice, nekajkrat so me prevezali, na koncu pa je neka gospa zatrdila, da v tem primeru izdam račun brez DDV-ja,
-pokličem mojo računovodkinjo, tudi ona je med tem preverila – račun je OK.
Resnici na ljubo: še vedno nisem 100% da je vse OK. Konec koncev sem podpisnik računa jaz, jaz nosim posledice. Kdo je pravzaprav pristojen za dajanje info. v danih primerih?? Nestrpno pričakujem vse vaše odgovore. Hvala vsem!
Tu je še naročnikova izjava, nepomembni podatki so spremenjeni:
I Z J A V A – 12.12.2008
Izjavljamo, da ladja Xxxxx pluje pod Xxx zastavo in se dobavljeno blago oz. opravljena storitev za ladji obračuna brez DDV.
Izdani računi morajo obvezno imeti prilogo dobavnico – delivery note, katera mora biti podpisana in žigosana od prodajalca, od prejemnika – ladje in od carine.
Dobavnica je dokument, kateri velja kot dokaz, da je blago res šlo na ladjo, ter se za to izda račun brez DDV.
Na izdanih računih se piše klavzule o oprostitvi DDV:
OPROŠČNO DDV PO A. TOČKI 53. ČLENA Z DDV – za nabavo blaga za oskrbovanje plovil za plovbo na odprtem morju.
OPROŠČENO DDV PO C. TOČKI 53. ČLENA Z DDV – za storitev za ladjo – popravila, vzdrževanje.
Za Xxxxx mora biti račun naslovljen na:
Xxxxx
Xxxxx
Xxxx
ID ZA DDV: SIXXXXXXXX
Naslov za pošiljanje originalnega računa:
Xxxxx
Xxxxx
Barca vam je napisala, katere storitve oz. dobave blaga so oproščene po 53. členu. Če se tu notri najdete in imate poleg tega še to izjavo, potem ste izstavili račun pravilno.
Torej še enkrat: pomembno je, kaj delate vi (v tem primeru nekaj v povezavi z mednarodnimi prevozi – kar je našteto v 53. členu).
Ampak še vedno velja – VSE račune dostavljajte sami na računovodski servis (DURS o njih ne ve nič!!).
Glede mesečnih obračunov DDV pa naj vam na servisu razložijo, kako so do rezultata prišli in zakaj je tak, potem vam bodo stvari tudi bolj jasne. Naj vam izpišejo knjigo prejetih in izdanih računov, ki so zajeti v obračunu, pa boste videli. Vedeti morate tudi, da od vseh računov vstopnega DDV ni možno odbijati, npr. reprezentanca, če ste tankali, popravljali osebno vozilo..
DURS-ovo kartico pa jim dostavite še enkrat, da se bo lahko razčistilo, kaj je res; obveznost ali preplačilo iz prejšnjih obdobij.
Na samem obrazcu se namreč kako staro preplačilo ne vidi in če ste menjali servis, DDV pa imeli v dobrem, zdajšnji servis tega ne more kar tako videti.
LP!
Makel, na spletni strani DURS-a, v “O Davčni uravi RS” imate navedene kontakte, tel.št. in email naslove.
Realno vam kar vnaprej povem, da boste odgovorne naslovljene njim dobili bodisi z veliko zamudo ali pa sploh ne. In če jih boste prejeli, jih boste samo ustno, pisnega ničesar ne dajo od sebe.
“Pristojen” za dajanje informacij podjetnikom je vaš davčni referent. Za informiranje in seznanjenost z veljavno zakonodajo in obveznostmi, ste odgovorni vi sami oziroma vaš računovodski servis. Meni se zdi, da je ravno to tisti add value računovodskega servisa (ali bi vsaj moral biti)
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.