NERABLJEN PROGRAM
a mi lahko prosim kdo pove, za kaj se rabi program JAVA TM 6 (velik kar 133 MB)… sem gledal na nadzorni plošči v dodaj-odstarni programe in videl tudi, da ga že 2 leti nisem uporabljal.Zanima me, če ga ne rabim, bi ga dol zabrisal, al je mogoče povezan še s kakšnim drugim programom.Zgleda da ko sem kupil prenosnik je bil že gor.Jaz se ne spomnim, da bi ga instaliral.Hvala za pomoč !
Kar probaj določene strani na webu javo res potrebujejo, amin ti pa kar sprobaj 😉
Pa kaj te žre tistih 133 mega ????[/quote]
Kaj pa tebe žre, kako si bo amin uredil plac na svojem disku???
Sicer pa ker očitno ni jasno za kaj gre tule pri tej javi, pojdimo malo bolj podrobno skozi zadevo.
Imamo 3 ločene zadeve:
1. Java SE/EE ki se v glavnem uporablja za razvoj aplikacij v Javi, s katerim svojo izvorno kodo programerji prevedejo v Byte kodo, to je izvršna koda, ki jo zna poganjat JRE.
2. JRE, (Runtime Environment ali Java Virtual Machine ji tudi radi rečejo), ki potem na tvojem računalu(in pa seveda na drugih napravah) izvede tiso byte kodo, tako kot izvedeš exe.
3. JavaScript, ki ima z samo javo skupno ime, potem se pa počasi že neha. Tega uporabljajo spletne strani, izvajanje JavaScripta pa omogoča JavaScript engine, ki pa je že vgrajen v web browser (SpiderMonkey, JScript,…)
Torej…brez Java SE/EE (katerega ima nameščenega amin), bojo delale VSE spletne strani, JRE(JVM) potrebujejo določene strani, ki poganjajo Java Applete, JavaScript pa itaq poganja sam web browser.
hmmm…lepa hvala za odgovor, prepričan sem, da ti lahko verjamem, ker tudi sicer spremljam kaj pišeš po tem forumu in vsem pomagaš, res si zelo prijazen.
Mi pa prosim še nekaj povej,ali je ta program verjetno že bil instaliran ob nakupu, ker jaz se ne spomnim, da bi ga dal gor…in zakaj misliš, da je že bil gor, kaj je imel prodajalec v mislih ko prodaja računalnik s tem programom (kupil sem nov računalnik-prenosnik)
Če malce pomagam (bo kolega Hmmm še dopisal), odgovor na tvoje vprašanje:
Mi pa prosim še nekaj povej,ali je ta program verjetno že bil instaliran ob nakupu, ker jaz se ne spomnim, da bi ga dal gor…in zakaj misliš, da je že bil gor, kaj je imel prodajalec v mislih ko prodaja računalnik s tem programom (kupil sem nov računalnik-prenosnik)
Običajno prodajalci instalirajo potrebno in včasih nepotrebno programsko opremo na sam prenosni računalnik (tudi na ostale), med katerim je tudi java.
Sicer ti je pa že Hmmm vse lepo napisal..
Forum je zaprt za komentiranje.