nepremičnina
Spoštovani!
Sicer ne vem, če bom takole lahko dobila “splošen nasvet”, pa vseeno. Že pred leti sva s sorodnikom (vsak pol) podedovala nepremičnino. Sva redko v stikih in najina pogleda na vse se precej razlikujeta, saj vsak v tem vidi drugačno rešitev. V vseh letih ni bilo pravega zanimanja za nepremičnino, ker ni ravno najmanjša, precej je potrebno še vložiti. Od nje nimam popolnoma nič, gre le za stavbo, ki stoji in je napisana name … Zavedam se, da ko bo enkrat prodana, bo nek prihodek, ki bo prišel zelo prav, saj smo mlada družina, a žal me sedaj pri vsem “omejuje”. Z možem imava čisto povprečni plači, pa žal, seveda, ni bilo zardi tega nikoli subvencije za stanovanje. Pred kratkim smo dobili odločbo za plačilo vrtca, pa moramo plačati zelo visoko vsoto, zato bomo otroka iz vrtca izpisali, ker si take ne moremo privoščiti (+najemnina za stanovanje in vsi stoški, mož trenutno brez plače, ker so v firmi težave …) Ne vem, na koga naj se obrnem, saj vem, da nikogar ne bo zanimalo, da od nepremičnine nimam nič – vsak bo rekel, naj prodam. Komu, če ni interesa, saj bi z največjim veseljem?!
Zanima me, ali lahko naredim kaj v smislu, da vzamem kredit za stanovanje in zastavim svojo polovico? Najbrž ni tako preprosto, da enostavno ne plačujem kredita in mi banka vzame moj del po ceni, ki je ocenjena (zaradi mene lahko za pol manj, samo da “imam mir”). Če zastavim svojo polovico, se mora lastnik 2. polovice strinjati?
Seveda se ji ne bi popolnoma odpovedala, nekaj pa bomo morali ukreniti. Za kakršen koli nasvet bom iskreno hvaležna.
Lepo vas pozdravljam!
Spoštovani!
Solastnik lahko s svojim deležem razpolaga brez soglasja drugih solastnikov. V skladu z navedenim lahko svojo polovico nepremičnine obremenite brez soglasja sorodnika. Načeloma je možno, da storite tako kot ste navedli (vzamete kredit in ga ne plačujete), vendar to še ne pomeni, da se ne bo vse skupaj končalo z blokado vašega transakcijskega računa.
Kot solastnica lahko zahtevate delitev solastnine. Kolikor se vaš sorodnik ne bi strinjal, lahko na sodišču sprožite postopek. Sodišče odloči o načinu delitve v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes. Če fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, ali je mogoča le ob znatnem zmanjšanju vrednosti stvari, sodišče odloči, naj se stvar proda in razdeli kupnina (civilna delitev).
Kolikor vam solastnik onemogoča uporabo solastne nepremičnine, pa ste upravičeni tudi do uporabnine.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.