Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nepremičnina-prepis lastništva- ločitev

nepremičnina-prepis lastništva- ločitev

Prosim za nasvet, kaj storiti ker mož noče urediti lastninske pravice,…
Pred več kot desetimi leti sta moja starša prodala svoje večje stanovanje in se vselila v manjše stanovanje , katerega lastnika sva z možem ( sva 50% solastnika ). Ob vselitvi mojih staršev v to najino stanovanje sta nama moja starša izročila kupnino, ki je bila celo višja od tržne vrednosti stanovanja. S tem prejetim denarjem sva z možem pričela z gradnjo hiše. Zaradi dobrih medsebojnih odnosov in da ne bi delali stroškov nismo delali prenosa lastništva, kakor tudi ne podpisali nobenega dokumenta. Mama še sedaj živi v tem ¨najinem ¨ stanovanju, oče je že pokojni. Mož želi sporazumno ločitev zakonske zveze in me s tem, ker je pravno on 50% solastnik izsiljuje oz pogojuje ločitev. Mama si želi , da uredimo lastništvo, saj noče biti predmet najinemu sporu. Mož sicer pravi, da je moja mama ¨moralna ¨lastnica stanovanja ( ker pač očeta več ni med živimi) vendar noče narediti prodajne pogodbe ali druge listine ( s katero bi mama po več kot 15 letih postala lastnica stanovanja, za katerega sta z očetom pošteno plačala), saj bi tako ne imel več orodja za pogojevanje ločitve zakonske zveze. S kakšnimi postopki lahko moža prepričamo v podpis listine, ki je osnova za prepis lastništva nepremičnine? Za vsak nasvet se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Vaša mama ima možnost vložitve tožbe za ugotovitev lastninske pravice na navedenem stanovanju, vendar menimo, da bi s takim zahtevkom težko uspela. Obstaja pa tudi možnost preklica darila zaradi v zakonu navedenih razlogov. Prvi tak razlog je stiska darovalca – če je torej ogroženo darovalčevo preživljanje lahko zahteva preklic darila. Drugi tak razlog je razlog hude nehvaležnosti – če se po sklenitvi darilne pogodbe obdarjenec proti darovalcu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.
Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu po nastanku razloga za preklic.
Vaša mama lahko dokazuje tudi, da je z razvezo vajine zakonske zveze odpadla kavza darilne pogodbe – da je bilo vašemu možu darilo dano izključno zaradi sklenjene zakonske zveze z vami, ki pa ob razvezi ne obstaja več. Predlagamo, da si za te postopke poiščete odvetnika, ki vam jih bo pomagal izpeljati.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close