Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek nepošten šolski sistem glede ocen

nepošten šolski sistem glede ocen

izvedela sem, da imajo v eni bolj “elitni” ljubljanski osnovni šoli takle sistem ocenjevanja:

gre za 4. razred (torej prvo leto ocene):
otroke “dribljajo” in terajo z neko snovjo. Ko učiteljica presodi, da so vsi dovolj nadribljani, hitro pahne test. Seveda ima razred potem povprečje 4,8.

se vam zdi tak sistem pravičen do vseh ostalih, ki ne obiskujejo omenjene šole?
Ali ni namen, da se otroci sami sproti učijo? Žal pri tem vedno ne dobivajo samih petic.

Kar se teh otrok tiče bodo kasneje seveda v prednosti, saj jim bodo vse srednje šole na veliko odprte, ker bodo imeli vse pogoje (ocene odličnosti). Drugo je seveda osvojeno znanje – z dribljanjem se ponavadi zadeve lahko tudi hitreje pozabijo.

Kako vi gledate na ta sistem? Se vam zdi pravilen?

Kaj nimajo že v petem razredu novih učiteljev?

Srednjih šol pa ocene iz četrtega razreda prav nič ne zanimajo…

1. Otrok najbrž ne dribljajo in terajo z neko snovjo – ampak učijo, ponavljajo, ponavljajo, ponavljajo.
2. Testi so po vseh šolah po zakonu napovedani. In obvezno je preverjanje znanja. In ja, po novem se išče znanje – ne neznanje! Torej ne vidim kje imaš ti problem?

Saj je tudi drugod tako:
Vzamejo novo snov (oziroma več snovi), jih vadijo in vadijo, ponavljajo, nato pa pade test.
Noben test ne sme pasti brez predhodnega po tvoje dribljanja

kolikor jaz razumem, lahko takšno učiteljico samo pohvalim. Da pač naredi vse, da otroci čim več znajo in tako dobijo dobre ocene. Sama takšno učiteljico smatram kot dobro, ne pa da jim oddrdra snov in jim razdeli ocenjevanje znanja, potem pa “bo kar bo”.

Tudi do mene je bil šolski sistem zelo nepravičen….

Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...

torej glej, da ne boš dala svojih otrok na to šolo!

Hvala bogu, da ponavljajo in utrjujejo snov. Moja hči je v 9. razredu in snovi skoraj ne utrjujejo, samo šibajo dalje. Kdor se uči doma še kaj doseže, kdor ne pač ne. Potem pa cela panika, saj skoraj vse teste ponavljajo, saj piše več kot polovica negativno. Tu meni nekaj ne štima.

Živi in pusti živeti

Mene zanima samo povprečje mojih otrok, niti zaradi povprečja razreda se kaj dosti ne sekiram. Seveda je boljše, če je višje.
Tak sistem v višjih razredih ne šiba več, tako da morda ta učiteljica – če res pretirava – otrokom dela medvedjo uslugo. Ker bodo mislili, da se vse naučijo že v šoli.

večina me ni razumela. Ne gre za to, da bi kdo gledal ocene v 4 razredu, pač pa je bilo mišljeno v smislu samega načina oz. koliko od takega načina odnesejo otroci.

Nisem pa vedela, da tak sistem v višjih razredih ne funkcionira več.

hvala vam za mnenja

Si težko predstavljam, da bi na predmetni stopnji VSI učitelji tako delali, poleg tega je snovi preveč.

Si težko predstavljam, da bi na predmetni stopnji VSI učitelji tako delali, poleg tega je snovi preveč.[/quote]

verjetno imaš prav. Verjetno je do tega bolj učiteljem nižje stopnje, saj imajo kakšen procent pri plači tudi na račun dobrega učnega uspeha razreda.
🙂

Na naši OŠ testov ne ponavaljajo – no, vsaj jaz ne vem zanje.
So pa testi kar zahtevni, v povprečju le dva ali trije v razredu pišejo 5, nekaj je štiric, precej trojk, nekaj dvojk in seveda tudi nekaj cvekov.
Mislim, da je slika realna.

kaj pomaga pisat test, ko jih nadribla…naj bo v OŠ na tak način super odličnjak, ko bo zaribal takoj v prvem letniku, ker ne bo več takega sistema!!

Itak je pa zdaj OŠ eno sranje…pišejo in vprašani so vsi napovedano, ma lepo te prosim no…učit se sproti in je kar je…ne pa skozi nekaj v rokavicah…

Tole mi ni jasno, pri nas so učenci ustno vprašani nenapovedano – edino dva s statusom (športnik, kulturnik) se za termin spraševanja lahko dogovorita.

Termini pisnih preverjanj znanja pa so znani vnaprej.

šola naj bi delovala ZA otroke in ne proti njim. interes šole je, da učenci pišejo teste čim bolje in da so spraševanja napovedana, da se otrok lahko pripravi! tista šola, ki lovi učence na neznaju je slaba šola. je pa ena resnica ki velja za vse – za dobrega učenca je vsaka šola dobra za slabega pa so vse slabe! drži kot pribito!

Na to temo sem naletela, ko sem poguglala “neposteno ocenjevanje sola”. Pri nas v 4.r. je ravno obratno. Uciteljica isce neznanje, padajo dvojke in trojke. Ko so otroci vprasani, pa ocenjuje glede na to, kdo je bolj priden. Kaj bi dala za ucitelnico, ki otroke pripravlja na test tako dolgo, da dejansko znajo in tako dobro pisejo. Kdorkoli v tem vidi slabo, ga matra ego in dobro znana slovenska fausija. Ce bi jaz imela v nasi okolici na izbiro drugo solo, bi otroka takoj dala na drugo solo.

Saj pravim, če bi foušija gorela….

Taneumni se vedno pritozujejo.   Pametni nimajo nobenih problemov. Ce znas, potem znas.

Najbolje, da vsem potalamo petice.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close