nepodaljšanje pogodbe
Spoštovani!
Obračam se na forum, ker potrebujem pravni nasvet glede zaposlitve.
Pred slabim letom sem se zaposlil na zelo znani firmi, ki ima več poslovnih enot po Sloveniji. Dobil sem pogodbo za določen čas 1 leta, seveda z možnostjo podaljšanja pogodbe za nedoločen čas. Na takratnem razgovoru mi je bilo rečeno, da iščejo kandidata za dolgoročno sodelovanje, kar je bilo tudi v mojemu interesu.
Sedaj, tik pred iztekom pogodbe, pa mi je šef poslovne enote povedal, da mi ne bojo podaljšali pogodbe. Točnega razloga mi ne zna povedati, čemu je tako, razen to, da nas je preveč zaposlenih v tej enoti. V tem času so zaposlili še enga delavca, sicer ne točno na mojemu delovnemu mestu. Istočasno pa je na mojemu delovnemu mestu delavec, ki izpolnjuje vse pogoje za upokojitev, podaljšal delovno razmerje za najmanj pol leta. Se pravi, da bo delal dlje, kot imam sam pogodbo.
Zanima me, če je to vse v skladu s pravili o zaposlitvah in kakšne možnosti imam na morebitni drugačni razplet glede zaposlitve?
Ne gre mi iz glave, kako lahko penzijonist podaljša delovno razmerje, mi mladi pa pristanemo na zavodu za zaposlovanje.
Zahvaljujem se Vam že v naprej za nasvete in napotke, kaj naj naredim!
Delodajalec mi enostavno ne podaljša pogodbe. In se nimam kam niti komu pritožit, a kaj?[/quote]
Ne, pogodba za določen čas je sklenjena z namenom trajanja za določen čas in ko ta čas poteče, pogodba preneha veljati.
Pritožiti se nimaš kam, ker ni razloga za podaljšanje.
Ta sodelavec, ki ima pogoje za upokojitev – ima on pogodbo za nedoločen čas?
Delodajalec mi enostavno ne podaljša pogodbe. In se nimam kam niti komu pritožit, a kaj?[/quote]
Ne, pogodba za določen čas je sklenjena z namenom trajanja za določen čas in ko ta čas poteče, pogodba preneha veljati.
Ta sodelavec, ki ima pogoje za upokojitev – ima on pogodbo za nedoločen čas?[/quote]
Sodelavec je imel pogoje za upokojitev konec lanskega leta in je podaljšal predvidoma do konec avgusta, oz.do konca dopustov. Seveda je imel pogodbo za nedoločen čas. Razen za tole podaljšanje, pa nisem prepričan kako je s tem.
Zdi se mi malce krivo, da nisem jaz dobil podaljšanje pogodbe pri 40-ih letih, penzionist pa jo je dobil. To mi je hecno v tej naši čudežni državi. Po moji kmečki logiki se mi ne zdi to ravno vse po zakonu, ali pač?
Ta sodelavec, ki ima pogoje za upokojitev – ima on pogodbo za nedoločen čas?[/quote]
Sodelavec je imel pogoje za upokojitev konec lanskega leta in je podaljšal predvidoma do konec avgusta, oz.do konca dopustov. Seveda je imel pogodbo za nedoločen čas. Razen za tole podaljšanje, pa nisem prepričan kako je s tem.
Zdi se mi malce krivo, da nisem jaz dobil podaljšanje pogodbe pri 40-ih letih, penzionist pa jo je dobil. To mi je hecno v tej naši čudežni državi. Po moji kmečki logiki se mi ne zdi to ravno vse po zakonu, ali pač?[/quote]
Po ZDR mora delavec, ki ima pogodbo za nedoločen čas, dati sam odpoved na delovnem mestu z razlogom upokojitve, dokler je ne da, velja pač pogodba za nedoločen čas in ni kaj posebej podaljševati.
Forum je zaprt za komentiranje.