Neodkupljeno zemljišče okoli hiše
Po Jazbinškemovemu zakonu je oče odkupil sto let staro hišo na Primorskem, ki je bila po vojni nacionalizirana in v kateri je živel 40 let.Po tem zakonu ni mogel odkupiti zemlje okoli hiše (vrta in zadnjega dvorišča). Občina ni zaračunavala najemnine, vendar tudi hiša še vedno ni vpisana v zemljiško knjigo. Leta 2004 je oče vložil vlogo za ureditev lastništva zemljišča okoli hiše,da bi nepremičnino končno vpisali v zemljiško knjigo, vendar odgovora v štirih letih ni bilo. Medtem se je je kamniti zid okoli hiše skoraj dokončno podrl, oče ga je na svoje stroške (cca. 10 000 EUR) popravil, ker je obstajala nevarnost, da se zemljišče sesede.
Ali po vašem mnnenju računi zadostujejo za kasnejšo uveljavljenje stroškov, ali bi morali naložbo dodatno pravno zaščititi?
Ali kdo iz podobnega primera ve, če se bo nekoč lahko zemljišče cenilo izklučno po tržni ceni, ali lahko tudi kako drugače?
Če se bo zemljišče cenilo po tržni ceni, bo vrednost presegala 20.000 EUR, kar pomeni, da bo občina morala izpeljati licitacijo.
HVala vam za pomoč!
Če je blo 40 let dobr, bo pa še 40 pravjo…
Pa kaj pol če se bo kak kupec spravil vas deložirat in vas bo vrgel na cesto, boste vsaj dojel, da je treba za svoje premoženje poskrbet ne pa čakat, da bodo drugi to naredil za vas…
Hiša še vedno ni vpisana v zemljiško knjigo? Ma, a res? Moje stare gate tut še niso, a mislite da je to kej narobe?
1) V zemljiški kataster se vpisujejo parcele in njihova raba, v kataster stavb stavbe s posameznimi deli
2) V zemljiško knjigo se vpisujejo pravice na zadevah iz katastra
3) V moj zvezek se vpisujejo norci, ki mislijo, da če majo doma v predalu neke kopije papirjev, ki jih gloda miš/podgana/velik hrček/ćinčila, da pol bo vse v redu, če se skrijejo pred deložacijo in “zlobnimi kapitalisti” in “podkupljenimi uradniki” in kličete POPTV na pravno pomoč?
4) Vsak Ne-Prfliknen človek, ki se je 5 minut ukvarjal z nepremičninami vam bo povedal, da v praksi pravic, ki niso v zemljiški knjigi, NI. To pomeni, da se lahko pritozte na soncno upravo, ce vam prodajo hiso se enkrat na drazbi kupcu – ta kupec pa se bo vpisal v Zemljiško knjigo in vas deložiral… In to, dragi moji je pravilno.
Forum je zaprt za komentiranje.