Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek nemogoči najemniki

nemogoči najemniki

Ob vsaki izselitvi najemnika, sem zelo, zelo jezna in razočarana. Ko pridejo v najem, vsi najemniki zahtevajo moderno, novo, brezhibno stanovanje in opremo. Če tega ni, že vihajo nosove in godrnjajo. Ko pa se izselijo, ponavadi dobim vse umazano in polomljeno. Do sedaj, pri izselitvi, še noben ni pomil šipe na oknih, očistil wc školjko (te dobim ekstra umazane.), očistil ploščice v kopalnici, ki so vse rumene, očistil hladilnik, pometel balkon. Vedno tudi dobim kaj polomljeno. Stole, mizo, hladilnik, zvite vratce na omaricah, uničene zavese, uničen parket in ploščice,..  Najbrž imam več zgube, kot dobička. Za takšno, kot pustijo za sabo, niti varščina ni dovolj. Na žalost Davčna te nič ne vpraša, koliko si zaslužil, ampak zahteva svoje.

Sedaj sem ponovno oddala stanovanje novemu najemniku. Zaradi jeze, nisem prav nič obnavljala in popravljala. Pustila sem tako, kot je zapustil zadnji najemnik. S poškodovanimi stoli,.. Me ne briga več. Če hoče novo, naj si kupi sam.

Pri podnajemnikih je tako kot pri lotu – če zadaneš dobre je noro dobro, če slabe je groza. Obraba je vedno, stvari se pokvarijo/zlomijo, samo eno je uporaba, drugo namerno uničevanje. Raje daj v najemno pogodbo profesionalno čiščenje, brušenje parketa in pleskanje ob izselitvi/vselitvi – realno gledano, jaz ne bi mogla hladilnika odmakniti in spodaj prah pobrisati, umazana okna pa niso ravno uničena.

Upam, da ne boš samo kaznovala nove podnajemnike za grehe prejšnjih.

Ni več ne obnavljamo. Če koga moti pohištvo, ga pomaga umakniti v skladišče in prinese svojega, ki ga tudi odnese. Naslednji ko pride pove ali rabi staro ali bo prinesel svoje. Ni krožnikov, posode, jogijev, tepihov, wc krtače. Ničesar. Po posranem štedilniku in zažgani in neočiščeni pečici, kot ju je pustil zadnji par, bomo ven vrgli tudi štedilnik s pečico. Želiš kuhati in peči? Kupi si prenosno kuhalno ploščo in kamping pečico, oboje odneseš s sabo ko greš iz stanovanja. Pralni stroj je pokvarila predprejšnja družina, novega nismo kupili. Hladilnik je brez zmrzovalnika, ker ga nikoli niso čistili. Ko se bo najemniku gravžalo shranjevati v njemu, ga vržemo stran in si kupi svojega.

Na začetku smo oddajali v dobri veri, lepše kot je stanovanje lepše bodo ravnali z njim. Napaka! Najemnikom dol visi za tujo opremo.

Zato se pa v tujini praviloma oddajo PRAZNA stanovanja in si ga mora najemnik opremiti sam! Svoje pa naj uničujejo! Seveda tega pa ne bodo!

V stanovanju razen opremljene kuhinje (omare in aparati), vgradne omare v spalnicah in kopalnice nimam nobene opreme. Si vsak svoje prinese. Vzamem pa dve mesečni najemnini za varščino. Ob prevzemu se stanovanje poslika in posname ter podpiše prevzemni zapisnik. Isto se naredi ob predaji nazaj ko se izselijo. Stanovanje mora biti v istem stanju kot ob prevzemu, če ni se preračune in vzame iz varščine. Razen splošne obrabe jasno. Do sedaj še nikoli nisem rabila zadržati varščine.

Odgovor na objavo uporabnika
Ne obnavljamo, 25.10.2021 ob 12:48

Ni več ne obnavljamo. Če koga moti pohištvo, ga pomaga umakniti v skladišče in prinese svojega, ki ga tudi odnese. Naslednji ko pride pove ali rabi staro ali bo prinesel svoje. Ni krožnikov, posode, jogijev, tepihov, wc krtače. Ničesar. Po posranem štedilniku in zažgani in neočiščeni pečici, kot ju je pustil zadnji par, bomo ven vrgli tudi štedilnik s pečico. Želiš kuhati in peči? Kupi si prenosno kuhalno ploščo in kamping pečico, oboje odneseš s sabo ko greš iz stanovanja. Pralni stroj je pokvarila predprejšnja družina, novega nismo kupili. Hladilnik je brez zmrzovalnika, ker ga nikoli niso čistili. Ko se bo najemniku gravžalo shranjevati v njemu, ga vržemo stran in si kupi svojega.

Na začetku smo oddajali v dobri veri, lepše kot je stanovanje lepše bodo ravnali z njim. Napaka! Najemnikom dol visi za tujo opremo.

Mene je v tvojem zapisu zmotilo tisto o pokvarjenem pralnem stroju.

Kako so najemniki pokvarili pralni stroj oziroma, kako lahko trdiš, da so ga sploh “pokvarili”?

Tudi sicer se mi zdi, da je problem v tebi in ne najemnikih.  Če nekomu oddajaš svinjarijo, dobiš vrnjeno svinjarijo.  Moje izkušnje z najemniki so takšne, da so vsi, ki so vstopili v stanovanje, ki je bilo čisto, z novimi aparati, lepo opremljeno, takšnega tudi zapustili.  Zato je stanovanje opremljeno tako, kot bi v njem živela sama, torej ni neka luknja s 40 let starim pohištvom in predpotopno belo tehniko.  Ob izselitvi mi najemniki sami uredijo beljenje (včasih tudi ni potrebe za to), stanovanje vedno dobim bp.  Razen enkrat mi je nek par razbil stekleno polico v hladilniku, ker sta me takoj poklicala, jima nisem nič računala, šla sem po novo in jo zamenjala.

Jaz se na vašem mestu ne bi s kruhom kregala. Najemniki vas preživljajo. Ko njih več ne bo, bo finančna stiska. Lahko boste prodali tiste vaše luknje, ampak kupnino verjetno zagonili v nekaj letih za razne audije, cunje in potovanja, potem bo pa lakota.

Kolega ima to rešeno. V najem ne da če ne dobi varščino v višini 5 najemnin. Nekaj so se nekateri bunili, pa rekel ni vam treba najeti. Imam dovolj interesentov. Za enkrat so vsi dobili nazaj skoraj celo varščino. 2x letno pregleda stanovanje. Ima pa enoletno pogodbo z klavzulo o neposredni izvršbi. Pogodba se podaljša 1x letno. Ima raje prazno kot da bi imel notri ološ zato ima kar striktno določena pravila. Najemniki so pa tudi zadovoljni, ker dobijo stanovanje v odličnem stanju.

9090, 25.10.2021 ob 12:48

Zato se pa v tujini praviloma oddajo PRAZNA stanovanja in si ga mora najemnik opremiti sam! Svoje pa naj uničujejo! Seveda tega pa ne bodo!

In oddaja se za dlje časa, ne za eno leto!

Sedaj sem ponovno oddala stanovanje novemu najemniku. Zaradi jeze, nisem prav nič obnavljala in popravljala. Pustila sem tako, kot je zapustil zadnji najemnik. S poškodovanimi stoli,.. Me ne briga več. Če hoče novo, naj si kupi sam.

Res ste debilkoti, da rabite 100 let, da to pogruntate. Jaz od začetka oddajam tako, v nulo porihtano je samo tisto, česar se skoraj ne da uničit, kar je podvrženo uporabi, pa ne paničarim, niti ne vlagam več od minimuma. Najbolj neumni so najemodajalci, ki najprej tone denarja zmečejo v opremo, potem se pa sekirajo, težijo najemnikom za vsako pikico, bi vsak teden hodili not gledat ipd. Za take dajanje v najem ni, taki naj sami imajo svoje stanovanje in opemo in ga hodijo vsak dan gledat in božat.

ja res, 25.10.2021 ob 14:54

In oddaja se za dlje časa, ne za eno leto!

V tujini je zakonodaja drugačna.  V Nemčiji moraš pokazati plačilne liste oz. dohodke.  Stanovanja so neopremljena, razen seveda kopalnice in  (morda) kuhinje.

Desperadodajka, 25.10.2021 ob 13:04

Jaz se na vašem mestu ne bi s kruhom kregala. Najemniki vas preživljajo. Ko njih več ne bo, bo finančna stiska. Lahko boste prodali tiste vaše luknje, ampak kupnino verjetno zagonili v nekaj letih za razne audije, cunje in potovanja, potem bo pa lakota.

S kruhom se kregaš, če oddajaš.

Kupila sem enake stole, enako mizo, enako sedežno. enake postelje, enake luči – v istem času za nas in stanovanje, ki ga oddajamo.

Pri nas je še vse kot novo. Tam je vse, ampak vse uničeno!   Eko usnje na stolih je popokano in je razpadlo, stoli nimajo več nobene oblike. Kot da so ji puščali zunaj, na terasi, na dežju.   Zaključne kapice manjkajo.

Mizo je polomila ena , ker jo je privlekla do okna, da je obešala zavese – čeprav sem jim pustila lestev in ta lestev je bila 7 metrov stran.   Pa se ji ni ljubilo po lestev. Zgornja ploskev mize je uničena, ker se je nekomu polil lak za nohte.  Posteljam so polomili latoflekse.  Zgornje stranice so scufane, manjkajo gumbi. Pipe komaj spuščajo vodo, ker nikoli niso očistili perlatorjev. Ometi so vsi napihnjeni, ker so sušili perilo kar v dnevni sobi in ne v sušilnici, ki je 6 metrov od stanovanja.  Sedežna je popolnoma uničena.  Polomljeni mehanizmi za preklop  in madeži na tekstilu. Hladilnik so že pokvarili, ker ga niso čistili, pralni stroj tudi, ker so v njem prali ene (1) superge ali en majhen tepih. Tudi poplavo so imeli, ker je nekdo pozabil, da toči vodo v kad. Ploščice na hodniku pred kopalnico so se  dvignile. Da o tem, da se je ena prepotentno skregala s sosedo, ko je vlekla bicikl v stanovanje, kljub temu, da sem ji zabičala, da naj ga pušča  v kolesarnici.

Tudi senčnike luči so stolkli. Stene so pa, kot stene v kakšni garaži.  Skratka-groza.

5 let je bilo treba, da uničijo vse.  Zdaj ne bom nič več nadomeščala. Naj  si kupijo svoje ali pa naj imajo to, kar je tam.

na2, 25.10.2021 ob 11:10

Ob vsaki izselitvi najemnika, sem zelo, zelo jezna in razočarana. Ko pridejo v najem, vsi najemniki zahtevajo moderno, novo, brezhibno stanovanje in opremo. Če tega ni, že vihajo nosove in godrnjajo. Ko pa se izselijo, ponavadi dobim vse umazano in polomljeno. Do sedaj, pri izselitvi, še noben ni pomil šipe na oknih, očistil wc školjko (te dobim ekstra umazane.), očistil ploščice v kopalnici, ki so vse rumene, očistil hladilnik, pometel balkon. Vedno tudi dobim kaj polomljeno. Stole, mizo, hladilnik, zvite vratce na omaricah, uničene zavese, uničen parket in ploščice,..  Najbrž imam več zgube, kot dobička. Za takšno, kot pustijo za sabo, niti varščina ni dovolj. Na žalost Davčna te nič ne vpraša, koliko si zaslužil, ampak zahteva svoje.

Zato pa se ob najemu vzame 3 mesecno varscino, ki jo ob takih pogojih kot jih ti pises, na koncu ne vidi. To vse zapises v pogodbo.

Kako slovenček uživa, ko nekomu stanarine draži in varščine gor nabija. Ta isti slovenček je hkrati ves ogorčen, ko se hrana v štacuni podraži, ko gredo goriva in elektrika gor. Preklinja, ker bodo monopolisti zaslužili s podražitvami, nič ga pa ni sram, ko on zasluži na najemnikih.

Potem pač nehaj oddajat, pa rešeno, mogoče ti bo prazno stanovanje nosilo več kruha. Jaz imam dobiček z oddajanjem in sem zadovoljen, pač ni vse tipi topi vedno. Vam, ki raje pišete jamraške eseje, pa se verjetno res ne splača. Niso vsi za vse.

najemodajalec234, 25.10.2021 ob 16:15

Potem pač nehaj oddajat, pa rešeno, mogoče ti bo prazno stanovanje nosilo več kruha. Jaz imam dobiček z oddajanjem in sem zadovoljen, pač ni vse tipi topi vedno. Vam, ki raje pišete jamraške eseje, pa se verjetno res ne splača. Niso vsi za vse.

Verjetno imas kaksno studentko, ki ti starcu mora se sex storitve nudit poleg najemnine, seveda na skrito da zena ne izve. ?

Najemodajalci pravijo, da niso socialne ustanove, potem pa piz.dijo, kako se kruh draži v Hoferju. Zakaj pa Hofer ne bi smel dražiti? A je socialna ustanova? A je Petrol socialna ustanova, da ne bi smel dražiti energentov?

Ena gor piše, da so ji pralni stroj pokvarili?? To je pač pokvarljiva roba, če je novejši in še v garanciji, uveljavljaš garancijo, če so stara jajca, kupiš novega. Tako sem naredila tudi sama, ko se je stroj pokvaril najemnikom. Kupila stroj, oni pa pač za tisti mesec niso plačali najemnine. Stvar rešena. Pa saj so stvari notri tvoje, ti si lastnik, ki naj bi, če se kaj pokvari, zadevo nadomestil. Razen če že od začetka napišeš, da not ni pralnega stroja, pečice…., ampak potem je tudi najemnina toliko cenejša, če kupijo najemniki. Seveda imaš dražjo najemnino, če je stanovanje prenovljeno, oprema nova ali novejša itd. Če je vse prazno, je pač najemnina temu primerno nižja. Ampak najemnik to ve od začetka, ne pa da se stara jajc od stroja pokvari, potem pa rečeš najemniku, naj sam kupi drugega??? Ja, okej, samo potem znižaj najemnino, ne?

Od kje pa ima najemodajalec denar za pohištvo? Od najemnin. Tisto pohištvo so najemniki sami s svojim denarjem kupili.

Dejansko obstajajo slabi najemniki, ki ne gledajo na opremo (jaz sem do sedaj imela 5 različnih, pa so bili vsi super), ampak ravno tako obstajajo slabi najemodajalci, ki se vtikajo v vse, ves čas bi hodili na obiske, ne pridejo popravit, če kaj pušča, se pokvari itd. Če najemodajalec dela z najemniki na tak način, tudi oni ne bodo ravno pazili na njegove stvari.

Desperadodajka, 25.10.2021 ob 18:04

Od kje pa ima najemodajalec denar za pohištvo? Od najemnin. Tisto pohištvo so najemniki sami s svojim denarjem kupili.

Jah, no. Zdaj izhajaš iz predpostavke, da najemnina ne obstaja. Ne moreš tako gledat. Najemnina je denar, ki ga najemodajalec dobi, ker dovoli bivanje nekomu v svojem stanovanju. Ne pa da z njim kupuje pohištvo. Jaz sem sicer tako naredila, da naj bi tisti pralni stroj kupil najemnik (ni mi plačal najemnine), ampak jaz sem pa ostala brez najemnine, ki naj bi mi pripadala za tisti mesec. Torej sem v bistvu jaz kupila pralni stroj, ne? Nihče ne bo neznancu zastonj dal stanovanje v uporabo, ne?

Jah, slovenčki, ki pravijo, da delajo v gospodarstvu, se tudi pritožujejo, da oni preživljajo tiste, ki so v javnem sektorju. Tudi če njihove firme dobivajo davkoplačevalske subvencije. Po tej logiki najemniki preživljajo najemodajalce. Kaj pa dela najemodajalec? Nič. Samo najemnino vleče.

Desperadodajka, 25.10.2021 ob 18:14

Jah, slovenčki, ki pravijo, da delajo v gospodarstvu, se tudi pritožujejo, da oni preživljajo tiste, ki so v javnem sektorju. Tudi če njihove firme dobivajo davkoplačevalske subvencije. Po tej logiki najemniki preživljajo najemodajalce. Kaj pa dela najemodajalec? Nič. Samo najemnino vleče.

Pa poglejmo to primerjavo. Če gospodarci preživljamo tiste iz javnega sektorja, pa oni nam omogočajo, da svoje otroke šolamo brezplačno, imamo zdravstvo (no, ja, to je sedaj že malo vprašljivo) itd. Če bi imeli privat šolstvo in zdravstvo, bi se šele skeširali, se strinjaš? V tem primeru bi ravno tako preživljali šolnike in zdravnike, uradnike itd., ampak bi pa plačali v povprečju veliko več. Ravno tako lahko rečeš, da ljudje preživljajo vodoinštalaterje, gradbenike, trgovce…. vsi živijo od našega denarja. Vsi zgoraj navedeni naredijo neko uslugo, storitev, dajo blago… ljudem, mi pa za to plačamo. Torej gre za daj dam zadevo. Pri najemu je pa tako, da je nekdo, ki poseduje stanovanje, le-to kupil s svojim denarjem in se je takrat skeširal, zdaj pa plačuje pač najemnik, ki to stanovanje rabi, nima pa keša, da bi kupil svojega. Tudi daj dam zadeva. Ti daš meni tvoje stanovanje, jaz tebi moj keš. Brez najemodajalca bi ga očitno najebal, se ti ne zdi? Če tako gledaš, kako najemodajalec pa nič ne naredi, samo keš dobiva, lahko narediš primerjavo tudi z vsemi turističnimi najemi, kamor koli greš. A naj bi po tvoje turistom oddajali kar zastonj, ker itak samo pobirajo keš?  Pa tisti, ki oddajajo avtomobile, kamperje in kar je še tega….

what, 25.10.2021 ob 18:35

Pa poglejmo to primerjavo. Če gospodarci preživljamo tiste iz javnega sektorja, pa oni nam omogočajo, da svoje otroke šolamo brezplačno, imamo zdravstvo (no, ja, to je sedaj že malo vprašljivo) itd. Če bi imeli privat šolstvo in zdravstvo, bi se šele skeširali, se strinjaš? V tem primeru bi ravno tako preživljali šolnike in zdravnike, uradnike itd., ampak bi pa plačali v povprečju veliko več. Ravno tako lahko rečeš, da ljudje preživljajo vodoinštalaterje, gradbenike, trgovce…. vsi živijo od našega denarja. Vsi zgoraj navedeni naredijo neko uslugo, storitev, dajo blago… ljudem, mi pa za to plačamo. Torej gre za daj dam zadevo. Pri najemu je pa tako, da je nekdo, ki poseduje stanovanje, le-to kupil s svojim denarjem in se je takrat skeširal, zdaj pa plačuje pač najemnik, ki to stanovanje rabi, nima pa keša, da bi kupil svojega. Tudi daj dam zadeva. Ti daš meni tvoje stanovanje, jaz tebi moj keš. Brez najemodajalca bi ga očitno najebal, se ti ne zdi? Če tako gledaš, kako najemodajalec pa nič ne naredi, samo keš dobiva, lahko narediš primerjavo tudi z vsemi turističnimi najemi, kamor koli greš. A naj bi po tvoje turistom oddajali kar zastonj, ker itak samo pobirajo keš?  Pa tisti, ki oddajajo avtomobile, kamperje in kar je še tega….

Lahko pa gledaš tudi tako, da je najemodajalec podedoval tisto, kar oddaja, pa še mu toliko nosi, da mu prinese za novo stanovanje. Opremil pa stanovanja ne bi, ker to so samo stroški. Nič delat, pa služit. “Nekdo bo dobro zaslužil.”

Pred leti so se desničarji, ki so radi mali kapitalisti, mali najemodajalci in celo kakšen privatnik, tulili, ker so tajkuni olastninili firme brez lastnega denarja. Vzeli so kredite na hipoteko firm, ki so jih kupili, delavska raja je pa to odplačevala. Njihove kredite. Najemodajalstvo je podobno. Kupiš nepremičnino na kredit, najemnik ti odplača, potem je pa on lenuh, ki nič ni ustvaril, ti pa sposoben garač, ki je vse pošteno zaslužil.

Vse to vem. Ni vredno mojih živcev. Imam raje prazno, pa malo bolj skromno jem in se več vozim s kolesom, da prihranim bencin. Za tistih max 100 evrov neto, kot bi fobija, res ni vredno imeti na glavi se kakšnega težava, ki vidi le svoje pravice.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close