Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nemastni piškoti

Nemastni piškoti

Prosim za preprost recept za piškote, ki bi vsebovali čim manj maščobe (masla, olja, margarine ipd.). Iskala sem ga tudi na forumu, pa se mi ni pokazalo nič uporabnega.
Hvala za pomoč in lep pozdrav! Ana

Enkrat je to že bila tema, ne vem linka, sem pa prekopirala odgovore. Evo, lepim.
——–
Varianta Domaci prijatelj: So biskvitni piskoti brez dodane mascobe.
Varianta navadni biskvitni: Dobri keksi brez mascobe (razen tiste, ki je v jajcnem rumenjaku in je ni tako malo) nastanejo, ce biskvitno testo, tanko peceno, mogoce malo debelejse kot za rulado, v pekacu ohladis in narezes na poljubne kocke, ploscice, rezine. Cez dva dni so suhe in primerne za pomakanje v kavo ali caj. Za ‘piko odret’, kakor imamo pri nas navado reci, so kar dovolj. (Proxima)
———-
Še moje mnenje: klasičnih piškotov brez maščobe ni, ker je to bistvena sestavina. Lahko pa razširimo pojem piškoti:
– domači prijatelj ali posušeno biskvitno testo (zgoraj)
– kakšni ovseni, polnozrnati piškoti/kukiji, ki jih nadevaš na pekač kar z žlico (nekaj moke, ovseni kosmiči ipd, namesto maščobe dodaš jabolčni sok, jogurt, naribaš jabolka ipd., lahko dodaš rozine, oreške…); neprivlačni na pogled, suhi in trdi, a če veš, zakaj jih ješ, znajo potešiti željo po pravih piškotih, z dodatki in dišavnimi začimbami znajo imeti dober, zanimiv okus.

LP Mimi

Domač prijatelj je zelo dobro pecivo in ga imamo pri nas zelo pogosto, a ne zaradi tega, ker ne vsebuje maščobe, to je le dodaten plus zanje. Vsebije pa precej orehov, rozin…njami, pa tudi počaka kar nekaj časa in ga lahko pripraviš za nekaj dni v naprej, če ti ga le domači ne pojedo prej.

ja

Navadni keksi:
30 dag moke
pecilni prašek
10 dag masla ali margarine
10 dag sladkorja
6 žlic mleka

Keksi iz krhkega testa:
30 dag moke
10 dag surovega masla
15 dag sladkorja
1 jajce
3-4 žlice mleka
1 pecilni prašek

Pecilni prašek zmešajmed moko in presej. Med moko sesekljaj in zdrobi presno maslo, nato dodaj sladkor, maslo in mleko. Naredi hitro testo in ga razvaljaj (najhitreje z vzorčki na koleščku), premaži z jajcem, speci v srednje vroči pečici.
Tanjše razvaljane lahko zložiš po dva skupaj, vmes marmelado. Namesto z jacem potreseš s sladkorjem.

Janeževi upognjenci so popolnoma brez maščobe. Če ti janež ni všeč. ga mirno lahko izpustiš in dodaš kake druge dišave.

lp

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close