Nekdo je brez dovoljenja posejal koruzo na našo njivo
Kaj nam naredimo?
Imamo veliko njivo, ki je ne uporabljamo, redko gremo mimo, saj ni v bližini kraja, kjer živimo.
Danes smo šli mimo in na njivi raste koruza.
Pred leti je bila njiva v najemu, a najema nismo podaljšali.
Ne vem, a je bolje, da vse skupaj spregledamo, ali se soočimo z osebo, ki brez dovoljenja uporablja tujo posest.
Hvala.
Ena primorka, 16.08.2025 ob 17:52
Kaj nam naredimo?
Imamo veliko njivo, ki je ne uporabljamo, redko gremo mimo, saj ni v bližini kraja, kjer živimo.
Danes smo šli mimo in na njivi raste koruza.
Pred leti je bila njiva v najemu, a najema nismo podaljšali.
Ne vem, a je bolje, da vse skupaj spregledamo, ali se soočimo z osebo, ki brez dovoljenja uporablja tujo posest.
Hvala.
Ja Očitno veste kdo je to bil. Kaj potem sprašujete na forumu?
daisycutter, 16.08.2025 ob 18:13
Ja Očitno veste kdo je to bil. Kaj potem sprašujete na forumu?
Vemo, kdo je, smo mu povedali, da mu njive v najem ne damo, smo imeli same sitnosti.
Zemlja je podedovana, vsi, ki so si jo prej lastili, vztrajajo, kljub temu da ni pogodb in da lastnik ni več isti.
Osebno bi dala prijavo na policijo. Naj se naredi zapisnik. To je črno na belem, ko boste naprej kaj dokazovali. Kmetijsko je malo drugače. Tu je menda neka fora, da če nekdo obdeluje, ima pol predkupno pravico. In če vi niste opazili, da je nekdo na vaši njivi tako dolgo, da bo koruza že kmalu za pobrat, nimate skrbne volje ali nekaj. Naša soseda je bila zaradi oddaje enemu kmetu skoraj ob svoje njive, če ji ne bi nekdo tega povedal in še je ravno pravi čas šla do odvetnika. V nobenem primeru ne naredit nič.
Ena primorka, 16.08.2025 ob 18:25
Vemo, kdo je, smo mu povedali, da mu njive v najem ne damo, smo imeli same sitnosti.
Zemlja je podedovana, vsi, ki so si jo prej lastili, vztrajajo, kljub temu da ni pogodb in da lastnik ni več isti.
Ajnfah. Najameš soseda da preorje njivo, če bi radi, da je njihovo, naj gredo na sodišče. Kaj se sploh ubadaš s takimi.
ni panike, 16.08.2025 ob 18:39
A ni to fajn. Pobereš in prodaš tistemu, ki jo je posadil.
Ja res! Slovenska zakonodaja je res napisana za lopove. Takoj, ampak res takoj ukrepajte.
Pisno, priporočeno s povratnico ga opozorite, da naj neha uporabljati vašo njivo (navedite not parcelno številko. in mu dajte rok npr. 60 ali 90 dni), da vzpostavi prvotno stanje. Da boste imeli dokaz v rokah, da mu niste dovolili.
Pa še to ni nujno, da niste zamudili kakšnega roka za priposestvovanje!
Nerablond777, 17.08.2025 ob 08:40
Hey. Bolje da je v uporabi. Ti pa vprasaj ce bo iz te moke kaj kruha 😉 ce lahko 10kg moke pricakujes? Saj da je njiva v uporabi je prav. Ne delaj scene. Morda se samo kdo zmotil. Ce ne muslite sami delat na njivi jo oddajte.
Ti pa očitno ne poznaš naše zakonodaje.
Avtorica, takšnih nasvetov nikar ne poslušaj! Sploh pa ti bo zasvinjal zemljo s herbicidi!
Ve se, kaj kmetje počnejo na koruznih njivah!
nikar ne, 17.08.2025 ob 08:51
Ti pa očitno ne poznaš naše zakonodaje.
Avtorica, takšnih nasvetov nikar ne poslušaj! Sploh pa ti bo zasvinjal zemljo s herbicidi!
Ve se, kaj kmetje počnejo na koruznih njivah!
Najlepše je zaraščeno z robidovjem in grmičevjem.☝️? Jaz sem pa zadovoljen, da mi en kmet kosi parcelo, pa me tudi ni neposredno vprašal, če lahko to še naprej počne, odkar sem jaz lastnik.
Norma287, 17.08.2025 ob 08:49
Pisno obvestilo, prijava na policijo, prijava na sodišče. Takoj. Potem pa prodajte, predkupno pravico imajo lastniki sosednjih njiv in ne najemnik.
modrivrag, 17.08.2025 ob 09:05
Najlepše je zaraščeno z robidovjem in grmičevjem.☝️? Jaz sem pa zadovoljen, da mi en kmet kosi parcelo, pa me tudi ni neposredno vprašal, če lahko to še naprej počne, odkar sem jaz lastnik.
Tudi pri nas smo veseli, da kosi travnik za svojo živino. Vendar je ta poštenjak.
Imamo pa še enega v bližini, ki je že začel nekaj o tem, da je prislužil. Smo ga na brzino pisno opozorili in mu dali za podpisat pogodbo o brezplačnem najemu. Pa je ni hotel podpisat.
No, potem, pač ne.
Tako Modri, da malo razmisli. Zakon se je spremenil. Najprej je bilo 30 ler, potem 20, nedavno pa so uvedli 10 let za priposestovanje. En pildek podpišita, da se ne bo slučajno enkrat sprenevedal. Evo, preberi:
nek se čuje, 17.08.2025 ob 11:40
Tudi pri nas smo veseli, da kosi travnik za svojo živino. Vendar je ta poštenjak.
Imamo pa še enega v bližini, ki je že začel nekaj o tem, da je prislužil. Smo ga na brzino pisno opozorili in mu dali za podpisat pogodbo o brezplačnem najemu. Pa je ni hotel podpisat.
No, potem, pač ne.
Tako Modri, da malo razmisli. Zakon se je spremenil. Najprej je bilo 30 ler, potem 20, nedavno pa so uvedli 10 let za priposestovanje. En pildek podpišita, da se ne bo slučajno enkrat sprenevedal. Evo, preberi:
Če bi šel naprej bi se hitro zakompliciralo in bi zahteval stroške ali odškodnino za obdelavo! Toliko o izobraženosti in nadusti kmetov zadnje čase!
Forum je zaprt za komentiranje.