nekakovostno samoplačniško zdravljenje
Pozdravljeni
Obračam se k vam po nasvet,(upam, da ste pravi naslov) zaradi neustreznega, samoplačniškega ortodontskega zdravljenja zob.
Samoplačniško ortodontsko zdravljenje, zgornjih zob, s fiksnim aparatom, sem začela dne 31.8.2012. Do danes sem vplačala 1180 evra.
Problem je, da v tem času, ortodontskega zdravljenja, se je moje vizualno stanje zob zelo poslabšalo, namesto, da bi se zboljšalo. Zgornje zobovje se mi je premaknilo v levo, tako, da prednja zoba nista več centralizirana na sredini obraza. Na sredini obraza, je sedaj centraliziran levi zob, in nato so ostali naprej. Pred zdravljenjem so bili postavljeni normalno.
Poleg tega, imam sedaj levo stran zobovja, ki je močno nesimetrična desni strani. Leva stran zobovja, predvsem prednji trije zobje, so sedaj zelo izbočeni ven, veliko bolj, kot desni. Tako, da lok zobovja ni več normalen. To se zelo opazi. Predvsem pa je sedaj, na levi strani, na omenjeni točki, nastala velika špranja med zgornjimi in spodnjimi zobmi, ki je na desni strani ni. Pred zdravljenjem sem imela lok zobovja normalen, le obe zgornje dvojke so bile nekoliko udrte zadaj za prednjima zoboma.
Moja zobozdravnica, ko sem bila na redni, letni kontroli zob, je tudi te nepravilnosti opazila, in se samo čudila.
Zdravnica-ortodotologinja, vse te napake zavrača, jih ignorira, ter se spreneveda, čeprav jo opozarjam že več kot 3 mesece. Imam občutek, kot, da ji ni prav posebno mar za dosledno in kvalitetno zdravljenje, čeprav jo drago plačam.
Prosim vas za nasvet. Naj omenim, da sem,do sedaj za ortodontsko zdravljenje zob že plačala 1180 evra. Torej sem plačevala za nekorektno-nepravilno zdravljenje. Ali imam pravico zahtevati, da mi od sedaj naprej, popravilo zob v normalno stanje naredi zastonj? V normalnih pogojih bi morala zdravljenje končati junija.
Ali lahko zahtevam vrnitev že vplačanega denarja? Prosim vas, za nasvet, kakšne možnosti in pravice imam v takšnem primeru.
hvala
lep pozdrav
Spoštovani!
V skladu z Zakonom o pacientovih pravicah ima vsak pacient pravico do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe. Kakovostna zdravstvena oskrba je tista, ki dosledno dosega izide zdravljenja, ki so primerljivi s standardi ali najboljšimi praksami, ob upoštevanju temeljnih načel kakovosti, kot so uspešnost, varnost, pravočasnost, kontinuiteta, učinkovitost, enakopravnost in osredotočenje na pacienta. V vašem primeru vsekakor ne gre za kakovostno zdravstveno oskrbo. Če pacient neposredno med zdravstveno oskrbo izrazi nezadovoljstvo pri izvajanju zdravstvene oskrbe ali nezadovoljstvo z odnosom zdravstvenega delavca oziroma zdravstvenega sodelavca, se poskusi nesporazum z dodatnimi pojasnili ali ukrepi odpraviti takoj.
V primeru kršitve te pravice lahko sprožite postopek . Prvo zahtevo zaradi domnevno neustreznega ravnanja zdravstvenih delavcev oziroma zdravstvenih sodelavcev pri nudenju zdravstvene oskrbe lahko pacient vloži najpozneje v 30 dneh po končani zdravstveni oskrbi. Ustna zahteva se vloži pri pristojni osebi izvajalca zdravstvenih storitev (ta oseba mora biti navedena na vidnem mestu v čakalnici – navadno pa je zastopnik pacientovih pravic). Kadar je izvajalec zdravstvenih storitev zasebnik posameznik, se lahko ustna zahteva vloži tudi neposredno pri njem. Ustno zahtevo se sprejme na zapisnik, ki poleg podpisa pacienta in pristojne osebe vsebuje zlasti osebno ime, naslov prebivališča in kontaktne podatke pacienta, opis domnevne kršitve pacientovih pravic, podatke o udeleženih zdravstvenih delavcih oziroma zdravstvenih sodelavcih, podatke o morebitnih drugih udeleženih osebah, čas in kraj domnevne kršitve pacientovih pravic, morebitne posledice domnevne kršitve pacientovih pravic in morebitni predlog za rešitev spora. Pisna zahteva, ki vsebuje navedene sestavine se vloži pri izvajalcu zdravstvenih storitev, kjer je domnevna kršitev nastala. Predlagamo, da se s svojo zahtevo obrnete na pristojnega zastopnika pacientovih pravic, katerega podatke boste našli tudi na spletni strani Ministrstva za zdravje.
Vsekakor pa vam je dolžna povrniti tudi nastalo škodo v skladu s pravili obligacijskega prava.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.