Nekaj zelo dobrega?
Naslednji cetrtek imam rojstni dan. Pri nas v sluzbi je navada, da vsak prinese za svoj rojstni dan kaj sladkega.
Torej, jaz sem v sluzbi nova in bo to praznovanje zame prvic. In seveda, hudo, hudo rada bi naredila vtis!! Saj veste, starejse gospe bodo moje izdelke zelo kriticno ocenjevale, da ne govorim o sefu. Zato bi res rada “zazgala”. Ampak kako???
Spekla bom kaksne piskote, pa kaksen kolac, za zjutraj. Ampak potrebujem pa se nekaj kar bi se jedlo “na vilcko”, ampak ne torto, nekaj drugega.
Ali imate kaksen hudo dober recept (ampak RES preverjen)??
Hvala za kakrsen koli nasvet!!!
Pozdravljam vse!!!
Zagrebške naredi. :p Itak mi je dolgčas, ti zaupam recept… še nikoli ni nobena ostala. To je za kakih 16 (velikih) kosov:
Torej, odločiš se lahko za varianto z listnatim testom, ali pa s keksi. Listnato testo razvaljaš v ta velik pekač, prebodeš kar na gosto z vilicami in spečeš. Iz vsake kocke dobiš ravno 1 plast. Pri pečenju se malo uskoči, pa nič zato… Ali pa vzameš štirioglate kekse (menda so petit beurre) in jih zložiš v pekač, da ugotoviš število. Računaš x 2.
Pekač, v katerem boš delala zagrebške, naj ima dovolj visoke stranice (ali pa jih povišaj s srebrno folijo), tisti za potice (25 X 35 cm približno) bo ravno pravi.
Pečeno listnato testo obrežeš na velikost pekača. Eno plast daš v pekač, drugo na peki papir, in previdno razrežeš na kocke (3×5 oz. 4×4, mogoče tudi 4×5, odvisno od velikosti). Če delaš s keksi, vsakega na hitro namočiš v mešanico mleka in ruma, z eno plastjo obložiš pekač, druga gre na peki papir.
Nad soparo raztopiš čokoladni preliv. Vzami tistega od gorenjke, 200 ali 300 g, se mi zdi. Res, da je malo dražji, ampak nima smisla, da gre kaj narobe. S tem preliješ testo oz. kekse, ki čakajo na peki papirju – to bo “pokrov” za zagrebške. Pustiš hladit.
Skuhaš kremo. Potrebuješ:
1,5 l mleka
1/2 dl ruma
3 vaniljeve pudinge
10 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 zvrhano žlico moke
2-3 jajca
Zmešaš puding, moko in sladkor. Dodaš rum in toliko mleka, da lahko gladko razmešaš. Posebej iz beljakov stepeš trd sneg in dodaš rumenjake. Mleko zavreš, odstaviš in priliješ pudingovo maso. Kuhaš 2-3 minute; ves čas mešaš. Dodaš jajčno peno, dobro premešaš (lahko z mikserjem) in kuhaš še 1-2 minuti. Kremo zliješ na pripravljeno podlago in pustiš hladit.
Smetana. Najboljše se obnese mešanica 0,33 l pomurske rastlinske (ali 1/2 l hulala) in 1/2 l navadne alpske. Nič ne dodajaš sladkorja ali kremfixa. Krema mora biti popolnoma ohlajena, ko daš gor smetano. Lepo poravnaš in zložiš na vrh pripravljene “pokrovčke”. Če so se sprijeli zaradi čokolade, jih razdeliš z nožem.
Nazadnje z ostrim, navpično postavljenim nožem prerežeš po “vrstah” skozi vse plasti, in še po obodu, ker se je krema verjetno prijela.
Aja… prva (vogalna) zagrebška gre težko iz pekača, tisto pusti za doma. Naprej gre pa lepo… z lopatko za torte (ali 2 vilicama) zajameš od spodaj in navpično dvigneš. Zloži na lep pladenj in nesi v službo.
🙂
Forum je zaprt za komentiranje.