Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Nekaj vprašanj

Nekaj vprašanj

Sem v dilemi, pri nekaterih stvareh in bi lepo prosil, če je kdo pripravljen napisati svoje mnenje.

Torej:

– nekaj je prikazano v sliki 1 ali na sliki 1?
– ali je na koncu virov pika ali ne (primer pod neko sliko piše Vir: blablabla.)?
– Oseba lahko spregleda pomembno podrobnost, kot so (je) cena, obdobje, predmet … so ali je?
– obstaja verjetnost za pozitiven izid kot tudi za negativnega (je vejica pred kot ali je ni?)
– večji od 30 odstotkov ali večji od 30-ih odstotkov?
– d. d ali d.d. in d. o. o. ali d.o.o.
– na podlagi zakona, ki ga z uredbo določa Vlada RS (vlada z malo ali veliko?) – enako lastnik je postala vlada RS

Najlepša hvala za vsako pomoč.

B.

– na sliki
– citiranje virov je dokaj elastično, npr. različne fakultete imajo različna pravila; nekateri med podatki nizajo vejice, drugi pike, celo podpičja; če imaš pravilnik, se ga pač držiš; jaz bi dala na koncu piko
– glede na pomembno podrobnost (edn.) bi jaz nadaljevala JE (se pa pojavlja v tisku oboje)
– ne; vejica pred kot stoji takrat, če vezniku kot sledi osebna glagolska oblika
– večji KOT 30 odstotkov (da se izogneš dilemi, če se da); če moraš zapisati od, pa nisem prepričana, kako je prav; pravopis je glede tega nejasen, saj omenja končnice pri števnikih tipa pet, petih ljudi, in tipa tisoč, tisoč ljudi; po tem ključu bi jaz napisala z besedo – tridesetih
– razen redkih izjem (ipd., idr.) se okrajšave pišejo s presledki: d. o. o., M. A. itd.; ne pozabi, da mora pred d. d. in za d. d. stati vejica
– z veliko začetnico: Vlada

Lp,
K.

New Report

Close