Nekaj vprašanj o Indiji
Zanima me, katere potovalne čeke priporočate za daljše potovanje po Indiji, kakšne so provizije in možni problemi pri unovčevanju in “pokritost” bank?
Se v indijskih lekarnah dobi antimalarik tudi brez recepta in če, kateri?
Priporočate nabavo antimalarikov že v Sloveniji? Pri nas so veliko dražji (v indiji pa ponaredki?) in glede na to, da veliko ljudi jemanje kasneje opusti, ne vem, ali naj si nabavim tablet za 4 mesečno potovanje..?
Kje lahko dobim Lonely Planet celotne indije? Ga mogoče kdo od vas ne potrebuje več?
Hvala!
Jazza
1. Jaz sem vedno imela s sabo potovalne čeke American Express in načeloma jih lahko zamenjaš kjerkoli – v bankah, menjalnicah, v krajih, kjer teh ni oz. so zaprte, pa ti jih bodo zamenjali tudi kakšni trgovci ipd. (ampak bodi pozorna na provzijo in tečaj). Sicer se menjalni tečaji lahko kar razlikujejo, ampak ne prav veliko (bolj se lahko razlikuje provizija, ki pa večinoma, razen tam, kjer bi te morda skušali ogoljufati, ni ravno velika). Če se v kakšni vasici čekov ne da menjavati, na to zagotovo opozarja Lonely Planet.
2. Izkušnje v zvezi z antimalariki so različne; odvisno je tudi od tega, v katere konce greš. Jaz sem jih (Lariam) jemala samo, ko sem šla prvič, pa mislim, da za to ni bilo nobene potrebe. Bolj kot to se mi zdi pomembno, da imaš s sabo kakšen dober repelent (po mojih izkušnjah indijske komarje dobro odganja Autan:), zadnja leta pa je nepogrešljiva tudi tista mala plastična škatlica (Raid?) na baterije, ki jo vključiš, pa zanesljivo ne bo blizu nobenega komarja.:) Edina pomanjkljivost slednjega je, da je bolj uporaben v hotelih; predvidevam, da ga na vlakih, avtobusih ne boš vklapljala …
3. Svoj zadnji LP India sem posodila nekemu Nepalcu in ga seveda nisem nikoli več videla. Ne vem, kam letiš, in fino ga je imeti prej za priprave (poskusi si ga izposoditi v knjižnici) in če ga po ugodni ceni ne uspeš dobiti tukaj, ga boš, če greš v Delhi, zagotovo našla na tamkajšnjem Main Bazarju ali pa v (skoraj) kateri koli prodajalni z rabljenimi knjigami. Če še imaš kakršno koli vprašanje v zvezi z Indijo, kar pogumno!:)
Lp in srečno!
Zmajcy, najlepša ti hvala! Zelo sem zadovoljna s tvojim odgovorom!
V indijo grem konec feb. za 4 mesece, rada pa bi videla čimveč. Zaenkrat imam le okvirni plan in ne delam nekega hudega načrta, ker ne vem, kako se bo pot sproti odvijala..
Priletim v Delhi, nazaj letim iz Mombaya.
Glede denarja sem se odločila za čeke, Am. express. Torej rešeno.
Antimalariki.. Še vsakega, ki poznam jih je v indiji nehal jemat, zato ne vem, ali se mi sploh zdi smiselno, da jih kupujem za 4 oz. vse skupaj 5 mesecev (še jemanje pred in po). Bom še malo premislila..
Glede repelentov- se v indiji tudi dobi kvalitetne? Z najmanj 30% sestavine deet? Mislim si, da bi bilo to mogoče dol vse ceneje..
Zmajcy, še enkrat najlepša hvala! 🙂
Jazza
Pri nas verjetno ne boš dobila repelenta z deet-jem (še najmanj takega z več kot 30%).
Za Indijo bi moral povsem zadostovati Autan Active (namesto deet-ja so neke druge sesavine – bolj prijazne koži).
Neumnost #1: ješ antimalarike 5 mesecev
če ti bo uspelo priti domov, bodo tvoja jetra z veseljem sprejeli v kakšni bolnici – za oglede, za stažiste :))))
Neumnost #2: začneš z antimalariki in se po parih dneh premisliš…..
Haloooooo ljudje. Pa saj to niso c vitaminčki……
Močno dvomim, da kdorkoli, ki potuje po Indiji, je antimalarike – razen kak popoln začetnik.Sploh, ker so lani razsajale po Indiji bolezni, ki jih prenašajo komarji, proti katerim antimalariki niti ne zaležejo, npr. čikunja. Nekateri kraji (npr. južna Indija, Pandžab) imajo zlo velike zaloge komarjev, ampak mislim, da je bolj pomembno, da se pred njimi zaščitiš. Na licu mesta lahko kupiš učinkovite pripomočke – npr. spirale, ki funkcionirajo kot kadilo ali razpršilo, ki ga priključiš na štrom – odveč je pripomnit, da so te stvari dol zelo poceni. Kjer so komarji akutna zadeva (recimo v Kerali), ti to v restavracijah in hotelih naštimajo kar sami od sebe. Pametno je tudi vzet s sabo mrežo proti komarjem. Sam sem v Amritsarju celo noč lovil enega komarja (in vsakič ko mi ga je uspelo eliminirat, ga je nadomestil drug).
Aprila, sploh pa maja bo pa itak tako vroče, da se je najbolje umaknit v višje predele (Dharamsala, Manali, Shimla, Musoorie, Darjeeling…), kamor pa komarji ne priplezajo.
V večjih mestih lahko kupiš rabljene vodnike, tudi LP seveda, tudi LPje za posamezne predele Indije. Ko vodnik odrabiš, se ga lahko v kaki knjigarni z rabljenimi knjigami tudi znebiš.
– American Express. Lani avgusta, septembra in oktobra so menjali brez problema. Pazi na goljufe.
– po Indiji je polno lekarn, tako da se sigurno da dobiti antimalarike … sam sem jih pred potovanjem po Indiji dobil iz Bangkoka, tako da ime za indijske antimalarike ne vem.
– jaz jih v Indiji potem nisem jedel.
– v knjigarnah, pri nas in v Indiji.
fotke: http://tomo.blog.siol.net/category/indija-2006/page/3/
Glej jazza, predvsem brez panike 😉
V Indiji je milijon bolezni, ki te bodo prej “našle”, kot pa tista okužena komarka. Predvsem pazi na higieno in pozorna bodi kaj ješ in piješ. Če bi pa imela res tako velikooooo smolo, da bi te tista komarka našla, pa je edina prava pot obisk zdravnika.
Nikar ne nasedaj “nasvetom” koliko kg antimalarikov moraš takrat zbasati vase. Sem prepričan, da tisti, ki dajejo take nasvete, malarije niti od daleč niso povohali. Saj smo že večkrat govorili o tem – malarij je več vrst, pa tudi edino z analizo krvi se lahko ugotovi, če malarijo sploh imaš.
Aja – pa nikar ne misli, da je tako – danes te piči komar, jutri imaš malarijo – lahko preteče tudi par mesecev….
Pa še – kolobar ti je lepo napisal – v Indiji boš v času največje vročine in verjetno boš prav z veseljem pobegnila med hribe, kjer ni komarjev (in komark :))
Če boš pa vseeno na toplem – privošči si sobo z AC ali vsaj tako z mrežo.
Forum je zaprt za komentiranje.