Nekaj vprašanj o gumah in avtu
Prosim vas za nasvet glede primernosti montaže pnevmatik različnega preseka platišča in izbora tipa avtomobila.
Pri zamenjavi starega A6 iz leta 1999 sem bil zaradi zdravstvenih razlogov prisiljen poiskati avtomobil z čim manj tresljaji, ki se prenašajo iz neravnin in udarnih jam cestišča.
Najbolj se je temu pogoju približal C5 Exclusiv. Žal imajo verzije III generacije oprijete sedeže iz katerih težko izstopam.
Prijatelj mi je pokazal lastni Vel Satis (do tedaj zame popolnoma neznan avtomobil). Glede na izrazito udobnost sem se odločil za 3 leta starega za zmerno ceno (ne njegovega). Obenem sem pri enem prodajalcu nevoznih avtomobilov dobil 17 colske feltne z malo rabljenimi Sava pnevmatiki.
Ker so prednje vlekle v stran sem jih zamenjal za Bridžston. Bridžston so bile tudi originalno na vozilu, na 18 colskih feltnah in so sedaj v garaži.
Obenem se zavedam, da so tudi zadnje za zamenjati, saj ena nenehno spušča. Pa tudi rabljene feltne so po mnenju gumista znotraj oksidirane.
Vprašanje. Kakšna je varnost vožnje, če dam na zadnja kolesa originalne, malo rabljene pnevmatike, tudi Bridžston. vendar na 18 colskim feltnam. Torej spredaj 17 colske, zadaj 18 colske.
Tresljaji na zadnjih kolesih zaradi „manj gume” predvidevam niso toliko izraziti.
Vprašanje. Po vaših izkušnjah katere tipe avtomobila bi mi priporočili v smislu najboljšega blaženja tresljajev izvirajočega iz neravnin na cestišču.
Za optimalno delovanje gum je najboljše imeti spredaj in zadaj enak model gume ter pri tem avtomobilu tudi enako velikost gume.
Kot ste že sami ugotovili, ima Citroen C5 z zračnim vzmetenjem eno bolj udobnih podvozij. Poglejte še za kakšnim drugim enoprostorcem znamk Peugeot ali Citroen. Nemci so že pregovorno bolj trdi.
Ne seri! Po zakonu morajo bit na vseh kolesih enake cole in enake širine ter preseki…tud profil mora bit enak na levi in desni strani…edino firma ni nujno da je ista…
Mehka podvozja pa že zdavnaj nima noben avto …zadnja sta bila Xantia Activa in XM Activa…
Tako je. Pri avtu vedno velja le homologacija in samo to bo zanimalo policista preden bo dal prepoved nadaljevanja vožnje.
C5 najbrž še nisi pelu… to ti je avto ki plava :D[/quote]
Imel sem Xantio, tko da vem kako zgleda plavanje…
Za primerjavo: Laguna I in Laguna II sta bili glede trdote sedežev in trdote podvozja popolnoma različni…hočem rečt, da je mehkoba podvozja že zdavnaj mimo, ker se proizvajalcem vedno bolj gre za to, da so zici vedno bolj oprijeti in podvozje vedno bolj togo, seveda z namenom čim manj nagibanja avta v ovinkih in čimveč oprijema na cesti…zato tud ogromen napredek v velikih colah in širin pnevmatik v desetih letih …
Pa to vam trajbam če cel cajt…avti so bli na splošno dost mehkejši pred 15-20. leti[/quote]
pa ne sam zarad podvozja ampak sedežev in ostale navlake mehke. sam pa tut v ovinek niso nikamor šli.
skratka kar hoče avtor teme slišat… kupi oltimerja… recimo mercedes beny diesel 250 letnik 80 – 85 bo idealka. vozil se boš počasi vendar kot kralj. investiraj malce v obnovo in to je to.