Nekaj pravopisnih vprašanj oz. dilem
Pozdravljeni!
Prosila bi za pomoč pri naslednji zadevah:
– kako zapisati Strand Place Hotel v mestniku
– Pri naslednji povedi me zanima ali se piše “po tem” skupaj ali je v redu narazen, poleg tega pa še to, ali je za ampak vejica:
V eni sem skuhal omenjeno pravljico, v drugi pa zavrel vodo in krop vlil v termovko, da se je notranjost dobro pregrela. Šele po tem je šel vanjo čaj. Ampak kaj sem sedaj mogel, drugega pač nisem imel …
– poraz Celjanov v/na letošnjem prvenstvu (?)
– ali je vejica pri: /…/ športni objekti, cona za pešce (je tu vejica ali ne?) namenjena nakupovanju, hoteli itd.
Hvala vsem za pomoč!
Lp*M
hotelu Strand Place
– Pri naslednji povedi me zanima ali se piše “po tem” skupaj ali je v redu narazen:
V eni sem skuhal omenjeno pravljico, v drugi pa zavrel vodo in krop vlil v termovko, da se je notranjost dobro pregrela. Šele po tem je šel vanjo čaj.
Po tem se piše na razen, potem pa skupaj. Pomen ni enak, glej SSKJ, ki ga je dobiti tudi na netu.
Zdravo.
Hvala za odgovore, vendar to glede pomena “po tem” proti “potem” poznam, vendar v konkretnem primeru je precej podobno, če vstaviš eno ali drugo, a bolj se nagibam k “potem”.
Tisti hotel pa bi sklanjala tako, vendar naloga pravi, da popravi stavek (ne smeš spreminjati vrstni red!), ki se glasi:
/…/ v Strand Palace hotelu. Nikjer takega primera ni, zato sem pisala sem.
Če še kdo karkoli ve, se vsakem zahvaljujem za pomoč.
M*
Tvojih malomarnosti ne mislim popravljati, prej je bil Place, zdaj je Palace.
Če razliko med po tem in potem poznaš, jo še upoštevaj.
Slovenščina ima tudi dvojino, zato se lahko zahvališ za odgovorA.
(ne smeš spreminjati vrstni red!) – napačen sklon, vrstnega reda.
Če vrstnega reda ne smeš spreminjati, je vprašanje nesmiselno – rad bi pa videl, kako je vprašanje dejansko postavljeno.
Karkoli se priporoča pisati kar koli.
Ne se opravičevati zaradi spraševanja, dobrodošla si na tem forumu in le vprašaj še kaj 😉
Zelo izviren odgovor. Ne bom se spuščala v malenkosti, ker nimam niti volje niti časa za kaj takšnega, ob tem pa vem, da ne bom ničesar dosegla. Določeni ljudje so v realnem življenju “precej majhni” in se morajo pač ponašati preko foruma, to povsem razumem. Mogoče obvladaš slovenščino (ali le misliš, da jo?), vendar psihologije očitno ne.
Priporočati ne pomeni nujno upoštevati :).
Vprašanja nisem zastavila jaz, ampak strokovno usposobljena oseba na tem področju. Navodilo je popravite napake. Stavek pa se glasi: Na Londonski šoli za ekonomijo lahko najamete sobo za 45 evrov in si delite kopalnico z drugimi, enkrat več pa boste odšteli za noč v prenovljenem Strand Palace hotelu.
Naj naprej pojasnim, da sem se zahvalila tudi tvojemu predhodniku, ki mi je tudi podal odgovor, torej so to trije odgovori, mar ne? 🙂
In še za konec – malo več strpnosti ti ne bi škodilo, ker to ni moja malomarnost, je pač navadna napaka med tipkanjem. Sicer gre pa za splošno razgledanost (to ni kar nek xy hotel).
Upam, da si zadovoljen z mojim odgovorom in da sem ti odgovorila v enakem tonu kot ti meni.
Lp, M*
Nekaj odgovorov si sicer že dobila, ampak pojdiva lepo po vrsti:
Pri Strand Place Hotelu (če že hotela ni mogoče pisati z malo in na začetku: pri hotelu Strand Place);
– Pri naslednji povedi me zanima ali se piše “po tem” skupaj ali je v redu narazen, poleg tega pa še to, ali je za ampak vejica:
V eni sem skuhal omenjeno pravljico, v drugi pa zavrel vodo in krop vlil v termovko, da se je notranjost dobro pregrela. Šele po tem je šel vanjo čaj. Ampak kaj sem sedaj mogel, drugega pač nisem imel …
Po tem se v tvojem primeru piše narazen – pomagaj si takole: Kdaj je šel? Po tem, ko se je segrela termovka.
Ne, za ampak ni vejice. Podobne dileme so v zvezah: In kaj bo, če ne bo prišel, In če ga ne bo? …
– poraz Celjanov v/na letošnjem prvenstvu (?)
Celjani so pogoreli na prvenstvu.
– ali je vejica pri: /…/ športni objekti, cona za pešce (je tu vejica ali ne?) namenjena nakupovanju, hoteli itd.
Ja, za pešci je vejica.
No, če bi prej vedela, za kateri hotel gre, bi ti svetovala, da se to piše: v prenovljenem hotelu Strand Palace.
Strand je namreč četrt/zaselek (saj ne vem, kako naj ga imenujem) v centru Londona. Na Strandu so tako tale Ekonomska šola (LES), znameniti BBC, noro dragi hoteli (po 500f na noč) 🙂 itd.