Nekaj dobrega za kosilo .
Meni je to povedal sodelavec ( ja, ne pogovarjamo se samo o … ) in nam je bilo špica. Malce zamudno, ampak…… bomba.
Skratka, kot bi kuhal tri kosila…..
1. Posebaj skuhamo kislo zelje, nič posebnega, bolj na suho ….
2. Faširano ( cca. 50 dag ) pripravimo na čebulici in z običajnimi začimbami
3. Riž skuhamo na čebuli na malo olja.
Vse tri stvari normalno začinimo in pazimo, da ne presolimo !!!
Ko so vse tri stvari kuhane do polovice, jih damo v pekač cca. 10 cm visok in 15 x 25-30 cm. Spodaj damo riž, v sredino faširano in na vrhu zelje. Nato posebaj stepemo sladko smetano in 3 jajca ter vse skupaj vlijemo po vrhu, da se prepoji. Izdelek damo v pečico ter pri 200 stopinjah pečemo približno pol ure.
Nam je to superca, probajte, čakam reakcije.
LP
Hej!
V knjigi Soncna kuhinja(prevedena iz it.) je receptov s tuno veliko. Zdaj sem izbrala tega.
Siroki rezanci s tunino s Caprija
400 g testenin
400 g zrelega paradiznika
1/2 kozarca olivnega olja ( ti ga daj kot tebi pase)
1 konzerva tunine,
5 filetov iz konzerve
50 g crnih oliv
200 g mozzarelle, sol, poper
Narezan paradiznik damo v kozico z dvema zlicama ol. olja, soljo in poprom. Kuhamo nad sibkom ognmjem, da se malo ukuha.
Filete, tunino in razkoscicene olive najprej nasekljamo, nato se dobro zmeckamo( jaz to naredim v lesenem moznarju – mikser je tudi OK).
Zmes damo v kozico za malo olja in jo nad ognjem segrejemo.
Kuhane rezance odcedimo, dodamo na kockice narezano mozzarello, prelijemo z omako in segreto ribjo mesanico.
Mene so ucili, naj se tunina iz konzerve nikoli ne prazi, ker otrdi in zgubi socnost. Tudi recept to uposteva, samo segrejemo.Tudi ostali recepti so tako.
Zdaj samo moznosti:
testenine s
tunino in blitvo, tunino s kaprami, tunino in smetano, tunino s skuto, tunino z jajci, tunino in majonezo, tunino v kremni omaki…
Ce te kaj privlaci, napisem. Lep pozdrav Babi
BAbi, js bi tudi 🙂 Namreč recepte za omake: tunina s kaprami, tunina s smetano, tunina z skuto in tunina v kremni omaki. Sliši se ful dobro!
Tale tvoj recepz zgoraj bom pa definitivno sprobala v tem ali pa v naslednjem tednu – naslednji četrtek grem že na morje, če ne prej, bom to poskusila tam….ne, 100% bom poskusila prej! 🙂
Veš kaj me še zanima, ali mogoče imaš ali pozanš kakšen dober-dober-dober:) recept za zelenjavno lazanjo v različnih kombinacijah…..v mislih imam nekaj s paradižnikom, mozzarello, morda še bučke……in seveda dober bešamel….kaj pa npr. feta? ALi gre noter? Je kdo že poskusil?….
Doma smo namreč delali lazanjo samo enkrat ali davkrat pred kar nekaj leti, bila je sicer božanska (mesna, ampak jaz bi raje zelenjavno), ampak zdaj jo moram res spet naredit – mzelenajvno seveda! Kaj pa, ali obstaja lazanja s tuno?
LP, zala
Hej, Zala!
Zgoraj sem naredila pravo zmedo! Nik jzst in jest enacim, vedno mislim, da je ista forumovka. Potem se ta tunin recept sem pripopala zelju z rizem in mesom.Upam, da niste hude.
Ostale recepte bom napisala.So pa res tipicno italijanski in predvsem preprosti. Stvar je v kombinaciji razlicnih sestavin in so testenine vedno malo drugacne. Za hitra poletna kosila kot nalasc.
Zelenjavne lazanje. Nekje pod polnjeni jajcevci sem lani napisala recept za lazanjo, kjer so namesto testenin popecene rezine jajcevcev.Vcasih tudi izmenicno, plast jajcevcev, plast palacink in seveda se vse, kar spada zraven;od paradiznika do parmezana,besamela in se kaksna rezina prsuta vmes.
Pod kosila sem danes napisala preprostejso izvedbo s paniranimi jajcevci, ki smo jo imeli za kosilo.
Zgornjo lazanjo sem prinesla in potem spekla na srecanju.
Post bos sigurno nasla. Potem delam se variante s testeninami in nadev je
v pecici pecena razna zelenjava( od buck, paprik, jajcevcev, korencka…),s tem polnim lazanjine plasti in spet paradiznik, parmezan,besamel, bazilika in se kaksna zacimba.
Naredila sem tudi s spinaco.
Ne vem, zakaj ne bi bila dobra s tunino, ce jo imas rada. Fetka tudi pase;
lahko jo naribas kar v besamel. Italijani poleg parmezana uporabljajo se veliko vrst sirov in ravno to prepletanje okusov naredi jedi slastne.
Jedla sem rizoto, v katero so proti koncu kuhanja dali 4 razlicne na kocke narezane sire in mesali, da se ni sir prijel.Bilo je res okusno.
Ti rada eksperimentiras in pri italijanski kuhinji se da. Ce vzamemo neko x jed in jo jemo v razlicnih pokrajinah Italije, je povsod malce drugacna izvedba.
Ce ti lahko svetujem, poskusi najti knjigo Soncna kuhinja.So sami recepti za testenine z vsemi mogocimi omakami, pizze in pogace. Pri vecini receptov so slike za boljso predstavo.
Izsla je pri CZNG leta 1988.
Recepte zbrala Valentina Orsini; prevedla Edvina Novak
Poskusi v knjiznici in si jo oglej.Navodila zelo natancna in recepti super v svoji preprostosti.
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala lepa! Veš, da sem ravnokar prišla z ustnega izpita matematike – hvalabogu, je že za mano!! Šlo mi je super, sploh ni bilo težko – rešena sem bila v dobrih 10-ih minutah;) Jutri bom po AN in teoriji že čisto prosta :))
Danes sem se domislila, da bi naredila domače testenine….imam strojček, tako da lahko naredim ali oblate za lazanje ali druge oblike testenin..Kaj meniš, ali bi bilo bolje, da bi uprabila sveže domače narejeno testo za lazanje ali posušene oblate (tudi domače, če bi jih recimo danes naredila in dala sušiti) ??? Ostali so mi 4 rumenjaki in jih ne bi rada vrgla vstran, predvsem zato, ker so to domača jajca (Eko-pridelava :))
No, saj bi jih lahko dala tudi v palačinke…če se ni kaj drugegea spravila delat.
Komaj čakam italjanske recepte za omakce 😉
LP, zala
Hoj Babi!
Pod post “marelice” sem napisala en res krasen recpt za osvežilno poletno pecivo z marelicami, seveda je možno tudi drugo sadje, nam pa so poleg marelic še najbolj všeč višnje ali pa ribez. Ker vem, da imaš domače marelice in višnje, bi ti bil mogoče recept zanimiv. Prcivo je resnično krasno in ne vem kako to, da ga še nisme napisala kdaj prej, ker ga enostavno MORAM deliti z vami, tako dobro je…..hmmm, mogoče bi ga kdaj lahko prinesla tudi na srečanje! 😉
LP, zala
Zala, moja tašča redno dela domače rezance in tudi lazanje in, ker mi jih je enkrat pri njej zmanjkalo posušenih, sva delali dalje v “tandemu” :o) , ona testenine, jaz pa sem zlagala lazanjo… ne, nič ne moti, če boš vzela sveže.
Lep dan!
Vladka
Hej, Zala! Vesela sem za obe.Sara je danes opravila slovenscino.Prisla je vsa zareca, ker je imela vprasanje o Kafki, njenim priljubljenim avtorjem.
Za jutri je ostala tudi njej anglescina, ki jo ima zelo rada in j erekla, da je to za posladek kot “piece of cake”.
Danes sem bila spet na letaliscu v Italiji( odpravila sorodnike) in v navadni gostilni pri Devinu smo v navadni gostilni jedli takooo dobro. Ne vem, zakaj na nasi obali se v “super” restavracijah ne dobis tako okusne, preproste hrane.
Jedli smo vsak nekaj svojega: polnjene articoke, hladne testenine s tunino zelenjavno omako, testenine z morskimi sadezi,polnjene jajcevce.
Ni bilo pomembno, ali je to predjed ali glavna jed.
Sladica pa cassatta.
Sestra dela vedno sama testo za lazanjo in uporabi kar sveze. Jaz nisem tako pridna, zato sem strojcek za valjanje in rezanje dala kar njej v uporabo. Dobim pa nekaj testenin tudi jaz:)))
Recepte za rezance bos pocasi dobila;sedaj sem malo utrujena.
Si nasla recept za pasticcio iz jajcevcev?
Lp in jutri se drzi pri vozniskem, angl ve da bo OK Babi
Forum je zaprt za komentiranje.