Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev neizplačilo odpravnine

neizplačilo odpravnine

Pozdravljeni,

prosim za mnenje, kaj lahko oz. moram storiti, da bo odpravnina s strani delodajalca nakazana.
Delodajalec mi je iz poslovnih razlogov podal odpoved del. razmerja z dnem 11.4.2011, del. razmerje mi je prenehalo z 1.6.2011, zadnji dan zaposlitve je bil 31.5.20011.
Z delodajalcem je bil podpis odpovedi, kjer je vključena tudi odpravnina po 109. členu ZDR v znesku 13.416,00 eur.
Delodajalec se je ob podpisu odpovedi zavezal, da mi bo odpravnino izplačal DO 15.7.2011.
Ker do danes odpravnine ni bilo nakazane, vas prosim za napotek, kaj moram storiti, da bo delodajalec svojo obveznost poravnal.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,

G.

Kot prvo vam svetujem obisk pri odvetniku, ki naj sestavi dopis (tu gre bolj za “avtoriteto” kot za to ,da sami tega ne bi znali), s katerim delodajalca pozove na plačilo, določi rok in ga opozori, da v primeru zamude sledi tožba.

Če v roku ne bo plačano, bo treba vložiti tožbo na delovno sodišče. Glede na znesek, ki ga dolguje, bodo stroški zanemarljivi, pa tudi povrnjene dobite na koncu, ker jih bo moral plačati delodajalec.

Pa še zamudne obresti vam tečejo. Boljša naložba kot vezva na banki! ; )

Tako je – ni dvoma, da bo ta tožba dobljena, zato naj vas ne bo strah stroškov tožbe.

….situacija z današnjim dnem je sledeča..

– delodajalec je bil z pisnim opominom iz moje strani pozvan, da do danes 22.7. izplača odpravnino in napravil je sledeče:

1. namesto 13.416,00 eur je izplačal 7.420,92 eur
2. z izpiskom, ki ga je poslal po pošti je prikazal 13.416,00 eur kot bruto in neto nato 7.420,92 eur

– v odpovedi, ki sva jo oba podpisala imam naveden znesek za izplačilo 13.416,00 eur

Mi lahko svetujete, kaj moram storiti sedaj…., ker gre za očitno nagajanje iz njegove strani…

Odpravnina je obdavčena, a se mi zdi,da spet ne tako zelo. Barca bo natančno vedela,kako je s tem, če bo prebrala temo.

A na obračunskem listu nič ne piše iz katerega naslova je bil zmanjšan znesek?

Moderatorja pa itak ne vem za kaj ima ta forum.

Hočejo vas “nategniti”, samo to je problem. Verjetno podjetje ni ravno v cvetočem stanju in hvati ovikne, kjer se le da. Ne razumem, zakaj preprosto ne stopite do odvetnika in bo takoj vse jasno. Pri taki vsoti denarja nimate kaj razmišljati, odvetnik vam bo vzel mogoče par sto eurov ali še to ne, če ga boste samo vprašali in prosili mogoče za kak dopis, kot je predlagala only me…

Razumem, da ljudje mencajo, ko se gre za par sto eurov, ker se včasih za drobiž res ni vredno pravdati, tudi če veš, da boš zmagal, ker gre veliko živcev, ampak ta 13čukov… ufff, jaz ne bi sploh zgubljala časa na nekem forumu… 🙂

Na izpisku je zagotovo prikazan nek odtegljaj, v procentih od bruta in v znesku EUR.

Ne vem natančno, kako je obdavčena odpravnina, ampak z davkom od dohodka (= dohodnino) sigurno je. Pri takem znesku pa ti najbrž odtegnejo najvišjo stopnjo dohodnine, ki je 41%. Če se ob koncu leta izkaže, da so zate plačali DURS-u preveč akontacije dohodnine, jo itak drugo leto dobiš nazaj kot preplačilo dohodnine.

Svetujem, da odneseš izpisek na DURS in direktno tam vprašaš, če je bil davčni odtegljaj od tvoje odpravnine pravilno izračunan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close