nehajte se pretvarjat kako ste empatični
nehajte495, 07.09.2025 ob 14:59
Kurja posla, 07.09.2025 ob 14:54
nehajte495, 07.09.2025 ob 14:45
Ali pa si celo domišljaš, da ti predstavljaš tistega 0,1% svetnikov, ki bi samaritansko trpeli še namesto drugih, če bi bilo izvedljivo.
Si debilka? Ta 0,1% ne bi nič samaritansko trpeli “namesto drugih”, budala! Ti bi sprejeli SVOJO bolezen in je ne bi dali naprej drugemu tudi če bi to blo mogoče. in ne, nisem med njimi kot tudi ti debilno nisi. Vsi ostali bi pa svoje trpljenje rade volje naprej predali, če bi se to dalo. Da to bedaki ne zmorete priznat je pa pričakovano.
Dobro je, Koki! Si se že podpisal. Koliko žensk je ta vikend v tebi? Poleg Frede, Užaljene in trenutne v tej temi?
Vsak cajt te bo spet zvilo, polna luna ti nabija.
popoln lapsus, itak. nobena Kura nisem. Ne bi moglo biti dlje od resnice.
???? kdo ti je rekel Kura, Koki?
Pizdarija, si prozoren!
A veš, ugotavljam tule, da se splača brati avtorje, ki jih ti napadaš. Pa izogibati se psihičem, ki jih ti puščaš pri miru.
Hvala za priporočila!
monovka, 06.09.2025 ob 14:38
Za nehajte495
Da bi nekomu želel svoje izgube, bolezni in podobno, je navadna zloba, ne vidim nobene povezave z empatijo ali nje pomanjkanjem.
Normalen človek tudi nesimpatičnim ne bo želel slabega. Take ignoriraš in pika, ne pa da bi se z njimi ukvarjal celo takrat, ko imaš svoje probleme.
Jaz pa sem že doživela, da se je oseba ukvarjala z drugimi celo, ko je imela/ima zelo hude svoje probleme. Ukvarja se z drugimi, nadzoruje, že od nekdaj – par let nazaj sem doživela na lastne oči, najprej me je povabila k sebi, ko sem sedela pri njej, je nekdo iz zgornjega nadstropja šel dol po bloku, se ustavil in se z nekom pogovarjal, ona pa je šla k vratom in prisluškovala. Čisto polomljena si je postavila stol pred blok, direkt pred vrata, da se je težko hodilo not in ven, da je ja videla in slišala vse kaj se dogaja.
Anonimno 2734, 07.09.2025 ob 17:37
Jaz pa sem že doživela, da se je oseba ukvarjala z drugimi celo, ko je imela/ima zelo hude svoje probleme. Ukvarja se z drugimi, nadzoruje, že od nekdaj – par let nazaj sem doživela na lastne oči, najprej me je povabila k sebi, ko sem sedela pri njej, je nekdo iz zgornjega nadstropja šel dol po bloku, se ustavil in se z nekom pogovarjal, ona pa je šla k vratom in prisluškovala. Čisto polomljena si je postavila stol pred blok, direkt pred vrata, da se je težko hodilo not in ven, da je ja videla in slišala vse kaj se dogaja.
Če si je sama nesla stol pred blok, ji pa še res ni hudega.
Tu govorimo o terminalnih boleznih, ne pa o starih radovednicah.
Elitna družba, 07.09.2025 ob 17:07
nehajte495, 07.09.2025 ob 15:20
tudi po tisoči reinkarnaciji (če bi bila možna) sem raje naivna in do konca zabita, kakor da bi se rodila v tvoji bližini ali tebi podobna.
nič bat, kot rečeno bi bila obkrožena z meni podobnimi, ker bi čisto vsak izbral to, o čemer govorim. Ti med prvimi. Da tega niti na anonimnem forumu ne zmoreš priznat (ali pa sploh ne veš o čem teče beseda, ker si preglupa), pa o tebi pove samo to, da moraš še sama pred seboj nositi masko nekega višjega, boljšega bitja, da ja ne bi ta maska padla in bi se ti sama pred sabo razkrila taka kot v resnici si. Bedno!
S tako družbo se ti še pohvališ? Boh se usmili!
Škoda, da bolezni niso prenosljive, rad bi videl tebe in to tvojo hvalevredno družbo, kako bi ugonabljali eden drugega! Točno to si tudi zaslužite.
Normalen človek nikoli ne bi pomislil svoje tegobe prelagati na druge. Niti na sovražnike ne. Niti hipotetično ne.
Tak razmislek pride na pamet samo totalnemu psihopatu. Niti za razpravo iz zajebancije ne more zdrav um vprašati kaj takega. Pa še prepiralo bi se, budalo eno.
Avtor(ica), tebe je treba nujno stlačit na zaprti oddelek. Trajno.
Jaz bi tudi preložila svojo multiplo sklerozo na nekoga drugega. Takoj! In to rade volje priznam. Nikoli kadila, pila, ponočevala, vedno sem se zdravo prehranjevala, skrbela zase in za svoje zdravje, telovadim, nimam odvečne teže, pa me je pri 43 ruknila tale diagnoza. Najmlajši otrok je star 6 let. Ne vem s čim sem si tole zaslužila. Če bi se dalo bi takoj preložila to bolezen na nekoga, ki je celo življenje kadil, pil, živel na robu.
Priznam! očitno nimate nobene težke bolezni in ničesar, pa sanjate kako pa vi nikoli ne bi. A gremo stavit, da bi? Se strinjam z avtorico, vsak bi to naredil, če bi se dalo. Samo v zanikanju živite.
simona611, 07.09.2025 ob 19:23
Jaz bi tudi preložila svojo multiplo sklerozo na nekoga drugega. Takoj! In to rade volje priznam. Nikoli kadila, pila, ponočevala, vedno sem se zdravo prehranjevala, skrbela zase in za svoje zdravje, telovadim, nimam odvečne teže, pa me je pri 43 ruknila tale diagnoza. Najmlajši otrok je star 6 let. Ne vem s čim sem si tole zaslužila. Če bi se dalo bi takoj preložila to bolezen na nekoga, ki je celo življenje kadil, pil, živel na robu.
Priznam! očitno nimate nobene težke bolezni in ničesar, pa sanjate kako pa vi nikoli ne bi. A gremo stavit, da bi? Se strinjam z avtorico, vsak bi to naredil, če bi se dalo. Samo v zanikanju živite.
Te vprašam Simona…zakaj si želiš,da bi to bolezen imel kdo drug namesto tebe?
Razumem, da si sama želiš, da je ne bi imela in da bi bila zdrava, to je vse ok.
Kakšno srečo in zadovoljstvo ti pa daje misel in bi ti prineslo dejstvo da jo ima nekdo drug in ne ti, tega pa ne razumem.
Ker normalno je,da si želiš, da je nihče nima.
Torej kakšno srečo osebno čutiš ti in tem, da iščeš ali slišiš za nekoga drugega da je bolan????
Bom vesela pojasnila in razlage v čem te taka novica osreči, da bi ti bilo ob njej lepo.
O empatiji, 07.09.2025 ob 16:39
DebelaKrota, 07.09.2025 ob 16:31
O empatiji, 07.09.2025 ob 15:59
Vsak zase ve koliko je dejansko do koga empatičen in na kakšen način bo empatijo izrazil. Kdo ste vi, da boste druge predalčkali. Pojma nimate. Tudi zaigrana ali naučena empatija je bolje kot nič!
Si je neka ženska po spontanem splavu dovolila javno grajat druge, kako bi se morali na to odzvat in na kakšen način bi ji morali izrekati sožalje. Na žalost ni dojela, da smo si ljudje različni in da vsak drugače preboleva izgubo in da nekateri različno dojemajo odziv okolice.
@O empatiji
Tudi zaigrana ali naučena empatija je bolje kot nič!
Nope! Zaigrana ali (pri)ucena empatija je laz, hinavstvo.
Dalec od tega, da je to dvoje bolje, kot nic. ?
Potem sebe štej med hinavce. Hinavec je vsakdo, eni bolj drugi manj.
Isto je z bednimi izjavami “jaz se nikoli ne lažem ali jaz sem iskrena oseba”. Človeka, ki se ne bi zlagal, ni.
Ja, in isto je tudi s tem “jaz nikoli ne bi preložil svoje bolezni na nekoga drugega”. Seveda bi! V petih minutah razmišljanja bi vsak s terminalnimi boleznimi to naredil, če bi bilo mogoče. Samo da si ne upate priznati.
“Tak razmislek pride na pamet samo totalnemu psihopatu. Niti za razpravo iz zajebancije ne more zdrav um vprašati kaj takega.”
Česa se pa bojiš pri tem razmisleku? Da bi spoznala da si tudi ti ena teh, ki bi to naredila? Sem prepričana da bi. Če bi vse, kar bi se tebi zgodilo, bilo samo to, da bolezni več ni, tisti ki je tvojo bolezen dobil pa živi nekje v neki daljni deželi in ga nikoli ne boš videl, bi čisto vsak izbral biti brez bolezni. Očitno samo niste še dobili prave diagnoze. Vprašajte se še enkrat, ko jo boste imeli.
Z avtorjem se ne strinjam. Kdor ima v svojem srcu empatijo, ne zgolj na jeziku, refleksno pomaga takoj, ko kdo potrebuje pomoč po svojih maksimalnih zmožnostih, v takih trenutkih niti ni časa razmišljati, da lahko s tem ogrozimo sebe in brez vsakršnega pričakovanja o kakršnikoli hvaležnosti z druge strani. Ne samo najbližnjim ampak tudi povsem tujim ljudem in živalim.
In nikoli ne bi preložila morebitne svoje bolezni ali nesreče na nikogar drugega, nikoli in nikdar. V življenju mi je najpomembnejša ljubezen do vseh bitij in popolnoma čista vest. Mojo dušo bogati in polni srce pomoč drugim. To kar avtor opisuje je gola sebičnost in veliki ego, kar je pravzaprav osebnostna motnja.
Anonimno882, 07.09.2025 ob 19:31
Te vprašam Simona…zakaj si želiš,da bi to bolezen imel kdo drug namesto tebe?
Razumem, da si sama želiš, da je ne bi imela in da bi bila zdrava, to je vse ok.
Kakšno srečo in zadovoljstvo ti pa daje misel in bi ti prineslo dejstvo da jo ima nekdo drug in ne ti, tega pa ne razumem.
Ker normalno je,da si želiš, da je nihče nima.
Torej kakšno srečo osebno čutiš ti in tem, da iščeš ali slišiš za nekoga drugega da je bolan????
Bom vesela pojasnila in razlage v čem te taka novica osreči, da bi ti bilo ob njej lepo.
Ker me ta drugi, ki ga ne poznam in nikoli ne bom videla v življenju ne briga v toliko, da bi zato da bi bil on zdrav, obdržala breme svoje bolezni.
Ne veseli me videti, da bi nekdo drugi trpel. Če bi šlo za nekega znanca, bi me to zelo bremenilo, če bi ga vsak dan gledala in videla, kako hira zaradi mene. Pa tudi v tem primeru nisem gotova, da se ne bi vseeno za to odločila. Če ga pa ne vidim in ne vem, kdo je, pa sploh. Ker sem egoistična do te mere, da mi je moja dobrobit in dobrobit mojih otrok, ki bodo morda čez 5 let moral živeti brez mene, veliko bolj pri srcu kot dobrobit nekega tujca. Če ti je to tako težko razumeti, je čisto možno, da ti primanjkuje empatije. Kot sem rekla, lahko je nakladat, če ti nič ni in imaš zgolj manjše probleme. Če bi pa šlo za res hudo bolezen, sem pa sto procentna, da bi vsi ,tudi ti, delovali kot jaz.
Anonimno882, 06.09.2025 ob 10:31
Avtor teme… Zakaj pomisliš, da bi v tem hipotetičnem primeru, ki ga navaja si želel, da bi to imeli nekdo drug in ne ti…
Jaz nikoli ne bi pomislila tega… Jaz bi pomislila, naj pri meni izgine in smo vsi zdravi… nikakor ne da ima nekdo drug namesto mene…
In to kar podarite se zdi kot opravičevanje za neempaticnost. Kao saj ne obstaja, pač je vseeno, če smo nesramni, neempaticni, privoščljivo. Pa to ni res.
Bravo za zapisano, se strinjam z vami.
Anonimno 8622, 07.09.2025 ob 19:36
In nikoli ne bi preložila morebitne svoje bolezni ali nesreče na nikogar drugega, nikoli in nikdar. V življenju mi je najpomembnejša ljubezen do vseh bitij in popolnoma čista vest. Mojo dušo bogati in polni srce pomoč drugim. To kar avtor opisuje je gola sebičnost in veliki ego, kar je pravzaprav osebnostna motnja.
bravo, potem si pač med tistimi svetniki, ki tujo srečo postavljajo pred svojo, ki klošarjem nosijo deke in dajejo denar, ki potepuške živali vlačijo v svoje domove, ki so odprli svoje hiše beguncem iz Gaze in podobno.
Bravo zate. Ampak menda ja ne misliš, da je takih večina? Ali pač?
“Jaz nikoli ne bi pomislila tega… Jaz bi pomislila, naj pri meni izgine in smo vsi zdravi… nikakor ne da ima nekdo drug namesto mene…”
saj to bi vsi pomislili, ne? Saj vsak pomisli, da ja tega ne bi imel, kako bi bil srečen in kako bi vse, kar se mi je prej zdelo samoumevno čisto drugače vrednotil. Ampak vprašanje je bilo,kaj če bi se bolezni lahko znebil samo tako, da jo daš neznancu. Verjetno je avtor to vprašal ker je tema o empatiji, se ti ne zdi?
simona611, 07.09.2025 ob 19:46
“Jaz nikoli ne bi pomislila tega… Jaz bi pomislila, naj pri meni izgine in smo vsi zdravi… nikakor ne da ima nekdo drug namesto mene…”
saj to bi vsi pomislili, ne? Saj vsak pomisli, da ja tega ne bi imel, kako bi bil srečen in kako bi vse, kar se mi je prej zdelo samoumevno čisto drugače vrednotil. Ampak vprašanje je bilo,kaj če bi se bolezni lahko znebil samo tako, da jo daš neznancu. Verjetno je avtor to vprašal ker je tema o empatiji, se ti ne zdi?
Takšno vprašanje je neumno sploh. Če razpredamo o empatiji z vidika realnosti in argumentov, so neke igrice lahko zbereš samo to ali to neumne in celo zelo neumestne pri takšnih resnih temah kot je bolezen.
Bolezni se ne zmeni o sami tako,da jo prenašamo na druge v nobenem primeru ne. Zato je tako pisanjem sploh neumno in razmišljanje v takšno smer tudi, zraven pa tudi zlobno.
Ker vsaj zame je neko načelo v življenju nikoli ne naredi, želi drugemu, česar nočeš doživeti sam.
hehe196, 07.09.2025 ob 19:42
bravo, potem si pač med tistimi svetniki, ki tujo srečo postavljajo pred svojo, ki klošarjem nosijo deke in dajejo denar, ki potepuške živali vlačijo v svoje domove, ki so odprli svoje hiše beguncem iz Gaze in podobno.
Bravo zate. Ampak menda ja ne misliš, da je takih večina? Ali pač?
Večina vas je zlobnih debilov.
Zato realnost drugačna ne more biti. Vojne, suženjstvo, psihopati in kriminalci vodijo zabito čredo, ker je zabita čreda sama zlobna.
robi9, 07.09.2025 ob 19:59
Večina vas je zlobnih debilov.
Zato realnost drugačna ne more biti. Vojne, suženjstvo, psihopati in kriminalci vodijo zabito čredo, ker je zabita čreda sama zlobna.
Torej če bi ti svojo glupost lahko dal enemu zlobnemu debilu, ti bi pa postal dejansko pameten, bi to naredil, je tako?
Al pa če bi svojo hudo terminalno bolezen lahko podaril zlobnemu debilu. Bi ane? Ali pa so ti zlobni debili in fuknjeni kreteni in naciji in kar imaš še besed zanje tako zelo pri srcu, da bi raje sam trpel. Še en svetnik!!!
Avtor
A tako bi vi nas podcenili. Ne ne.
Mi smo takile.
Prvo slišim, da nekdo prihaja. Slišim vibrato, ko ni nikogar še na vidiku. Potem se šele pretrese nekdo, ki nekaj išče,kjer me več ni na razpolago.
Ne rabimo pogovorov, ker poznamo frequence. Kakšne?ne pogovorne! Brez očesnih stikov.
Kako?znanje je res v izvoru, ki je nekdo omenil, prični v nastanku narave vsega, kar obstaja.
Introverti niso čudni. Se delajo, ker posedujejo vrline vi pa grabite vabe, da imajo no -drama.
Takšni smo, da ko hočemo pa podrobnosti, pa primeno neki predmet, ki si ga držal.
Recimo, mi podaš to, ono itd…. ti se vse prebere iz energijskih vzorcev…..
Hit the road jack….ne podcenjuj mojstrov
sami hinavci, 07.09.2025 ob 20:43
Ker vsaj zame je neko načelo v življenju nikoli ne naredi, želi drugemu, česar nočeš doživeti sam.
saj se večina tako ravna. Dokler ne doživiš tega, česar nočeš doživeti. Pol bi se pa tega vsak najraje znebil tako ali drugače. Če bi se dalo samo na ta način kot avtorica pravi, tudi tako.
Ker bolezni se ne moreš znebiti tako, da jo podelis drugemu, že taka pisarija je neumnost ali če hočeš čista hinavscin
Neke brezvezne hipotetične igrice v smislu če bi lahko to in to pa se lente v vrtcu ne pa v neki kao resni temi o empatiji
In ja v splošnem to načelo deluje kot sem zapisala zgoraj
anonimn890, 07.09.2025 ob 21:42
nejHte s takimi bedarijami… Hinavci ste vi..
Ker bolezni se ne moreš znebiti tako, da jo podelis drugemu, že taka pisarija je neumnost ali če hočeš čista hinavscin
Neke brezvezne hipotetične igrice v smislu če bi lahko to in to pa se lente v vrtcu ne pa v neki kao resni temi o empatiji
In ja v splošnem to načelo deluje kot sem zapisala zgoraj
a hipotetične igrice v smislu, da bog obstaja in da je življenje po smrti so pa dovoljene? Sam vprašam.
če je neka hipotetična igrica, da obstaja bog in nebesa in pekel, postala kar realnost za mnoge, zakaj se ne bi šli še drugih hipotetičnih igric? Vprašanje je na mestu. Samo odgovoriti nanj odkrito se bojite. A zato ker potem v svojih očeh ne bi več bili taki empati za kakršne se imate? Al v čem je točno štos, da se bojite odgovoriti na to hipotetično vprašanje?
sami hinavci, 08.09.2025 ob 06:08
a hipotetične igrice v smislu, da bog obstaja in da je življenje po smrti so pa dovoljene? Sam vprašam.
če je neka hipotetična igrica, da obstaja bog in nebesa in pekel, postala kar realnost za mnoge, zakaj se ne bi šli še drugih hipotetičnih igric? Vprašanje je na mestu. Samo odgovoriti nanj odkrito se bojite. A zato ker potem v svojih očeh ne bi več bili taki empati za kakršne se imate? Al v čem je točno štos, da se bojite odgovoriti na to hipotetično vprašanje?
Lej… bistvo problema je, kako dojemaš empatijo. Eni jo lahko dojemajo tudi kot sočustvovanje… med tem drugi lahko empatijo razumejo, tako kot jo je definiral Wolfgang Kohler. Trdil je, da je empatija bolj razumevanje občutij drugega, kakor pa čutenje teh občutij z njim. Tukaj je tudi bistvo vseh filozofiranj in nestrinjanj okoli empatije.
Drugače pa je to tako kot s krajo. Nekateri trdijo, da priložnost dela tatu in bo vsakdo kradel. Vendar imaš ljudi, ki kljub temu, da imajo možnost krasti… tega ne storijo. Ker je pač v nasprotju z njihovo moralo. Tako prideš do tega, da so takšna hipotetična vprašanja veliko bolj vprašanje morale… kot empatije.
Forum je zaprt za komentiranje.