nehajte se pretvarjat kako ste empatični
Vampire dance, 06.09.2025 ob 12:04
Nisem ne empatičen ne simpatičen! Mene zanimam jaz!
YT: https://youtu.be/iWSh4rLBal0?si=hKSQPvb9zpEKvu1R
?
crazyfrog, 06.09.2025 ob 11:56
Lloyd kaj se dogaja s tabo? Iz zajebanta si prešel v iskalca sebe al kak..
Kakorkol, če si začutu bolečino ob krizi drugega, si empatičn, ti testi so nastavljeni tk, da enostavno ne pokrivajo vsega. Mehanizmi niso prilagojeni vsakemu posameziku posebaj in so le nek grob začrtan okvir nečesa kar bi naj blo in blabla. Ni nujno, da so v testu bli izpostavljeni držljaji, ki si jim ti v real lajfu bolj podvržen. Tvoja empatičnost pač ni izražena na način, kt jo test meri.
Da tebe ob tuji bolečini nekaj boli je pogosto spomin, nekaj kar je v tebi. Lh da si kdaj kaj doživel, na kar ti reagira telo, lh pa da si pč močno senzibiln, po domače ena navadna jokica 🙂 kar pa je lepo v tem brezčutnem svetu.
No pa recimo da sem nenavadna jokica 😀 Recimo da sem… a veš ko sem se delal norca iz osebne rasti leta dolgo.. zgleda da sem diplomiral. Ne vem kako ali zakaj,tudi fizično ampak energije imam več kot deset let nazaj, povsod me je polno. V sebi sem popolnoma miren. Nobenih vozlov več. Živim.
Simpatija v slovenščini ni isto kot sympathy v angleščini, v slovenščini je to čustvo naklonjenosti, v angleščini pa sočutja.
Zato lahko v angleščini rečemo, my sympathies, ko je nekdo doživel izgubo, če bi v slovenščini rekli, moje simpatije, bi se paskoraj slišalo, kot da si vesel dogodka in nimamo take fraze.
Podobno sympathetic in simpatičen ni enako in je za simpatičen ustrezen prevod likeable, affable…
Bogpomagaj, 06.09.2025 ob 10:35
Kolikor me spomin ne vara, poznamo različne vrste empatije.
To, kar opisujete – da je nekdo pripravljen nase prevzeti trpljenje/težave drugega, je samo ena vrsta empatije, mislim, da se temu reče “sočutje na najvišji ravni” in povsem normalno je, da tega ne čutimo do neznancev. Takšno sočutje čutimo recimo do svojega otroka, partnerja, najboljšega prijatelja… skratka nekoga, ki nam je blizu.
Če ima oseba takšno “sočutje” do bežnih znancev, to ni znak neke zdrave empatije, ampak kaže na samopožrtvovalnost, nesposobnost postavljanja osebnih meja, samozanikanje, skratka neke nezdrave vzorce.
To ne pomeni, da nismo empatična oseba, ko gre za ljudi, ki jih slabše poznamo ali jih sploh ne poznamo, saj empatija v osnovi pomeni sposobnost, da se vživimo v misli, čustva, perspektivo druge osebe, kljub temu, da se z njo morda ne strinjamo ali ne doživljamo istih stvari.
Če nekdo čuti enako stopnjo empatije do sebi ljubih ljudi in popolnih neznancev, je z njim verjetno nekaj narobe, oziroma v resnici ne gre za empatijo.
se strinjam 100% . ?
anonimno8409, 06.09.2025 ob 12:46
Simpatija v slovenščini ni isto kot sympathy v angleščini, v slovenščini je to čustvo naklonjenosti, v angleščini pa sočutja.
Zato lahko v angleščini rečemo, my sympathies, ko je nekdo doživel izgubo, če bi v slovenščini rekli, moje simpatije, bi se paskoraj slišalo, kot da si vesel dogodka in nimamo take fraze.
Podobno sympathetic in simpatičen ni enako in je za simpatičen ustrezen prevod likeable, affable…
Tocno bravo…
No. Izgleda , da ste večina tk tk☝️? in se vam ne sanja kaj je empatija. Sem prepričan, da je imam zadosti in iz srca. z dušo in custvi pomagam ljudem in to v privat življenju. V službi pa itak.
Tako da enega Desija sploh ne grem brat, ko vem kake je pisal po forumu in je hodeča poosebljena sociopatija, manipulator, nakladač in izkoriščevalec, ki se celo življenje šlepa na plečih drugih.
modrivrag, 06.09.2025 ob 15:02
No. Izgleda , da ste večina tk tk☝️? in se vam ne sanja kaj je empatija. Sem prepričan, da je imam zadosti in iz srca. z dušo in custvi pomagam ljudem in to v privat življenju. V službi pa itak.
Tako da enega Desija sploh ne grem brat, ko vem kake je pisal po forumu in je hodeča poosebljena sociopatija, manipulator, nakladač in izkoriščevalec, ki se celo življenje šlepa na plečih drugih.
Vsi smo mal…”posebni” 😀
crazyfrog, 06.09.2025 ob 17:18
Pa kaj si tk obseden s tem tk tk zdaj? ja res si srčn človek, dušica na mestu. Zato te pa mam TK rada.
Eni smo fejst. Spešl se moderno bere..
Saj nisem obseden. V uho mi je padlo in mi je fajn, ni mišljeno slabšalno. Sem pa imel teto iz Celja je imela tud tk tk in jle. Saj bom čez cajt ziher opustil.☝️?
Šibam še na šiht že tretjič, potem pa za dons fertik. Jutr pa riba bo, pa da je ne vem kaj. Lahk bi tud ošpičene prekle padale, pa me ne ustavi.?
modrivrag, 06.09.2025 ob 17:37
Saj nisem obseden. V uho mi je padlo in mi je fajn, ni mišljeno slabšalno. Sem pa imel teto iz Celja je imela tud tk tk in jle. Saj bom čez cajt ziher opustil.☝️?
Šibam še na šiht že tretjič, potem pa za dons fertik. Jutr pa riba bo, pa da je ne vem kaj. Lahk bi tud ošpičene prekle padale, pa me ne ustavi.?
Sploh nvem iz kje je jle. Js pa nism iz celja, sm pa bliz celja to pa ja. Malo nižje. Skoraj Laško.
No daj meni ulovi eno postrv za biftek, al pa dve. Če bo prva premajhna.
Tretjič na šiht.. c.c.c?
crazyfrog, 06.09.2025 ob 17:50
Sploh nvem iz kje je jle. Js pa nism iz celja, sm pa bliz celja to pa ja. Malo nižje. Skoraj Laško.
No daj meni ulovi eno postrv za biftek, al pa dve. Če bo prva premajhna.
Tretjič na šiht.. c.c.c?
Ja če bi prvič dobr zrihtal, mu ne bi blo treba 😀
Veš kaj ti je sposoben empat narediti.
Ta pravi je samotar. Kar pomeni, da se giblje raje v naravi, kot v družbi.
Uči se o obstoju narave, izvoru in vsem, kar ga vodi, da prebiva čas tam, kjer ga vodi notranji učitelj.
In nikoli ti ne bo povedal, kakšen si, ker te bo prebral takoj.
To ti bo sporočil s nasmehom ali pa s kratko pritrdilno besedo, da se te znebi.
Zavrnil bo družbo, ker že ima plane.
In še in še bi našteval
nehajte495, 06.09.2025 ob 09:48
Resnično empatijo čutimo samo do nam ljubih oseb in do nikogar drugega. Recimo danes dobite diagnozo neozdravljive bolezni. Dajte mi povedat, kdo od vas je ne bi, če bi bilo to možno, predal naprej nekemu neznancu. Ali celo znancu, sodelavcu itd. Vsi bi to naredili brez izjeme, samo da vi ne trpite.
Briga vas za neznanca, ki bi mu povzročili bolezen in trpljenje! Ali vam umre otrok v nesreči. In imate možnost predati to tragedijo nekemu neznancu. Bi vas empatija ustavila pri tem? Ne bi!!!
Torej ne bluzite o empatiji. Ja, jo čutimo vsi, ko vidimo, da nekdo po nepotrebnem trpi. In bi radi pomagali in tudi nekateri res pomagajo, ampak nikoli z nečim, s čimer bi dejansko sebi bistveno okrnili kvaliteto življenja. Bi vzeli njegovo kalvarijo nase? Nikakor ne!
Empatijo čutimo zgolj in edino do oseb, ki jih imamo radi in ki bi namesto njih tudi trpeli, če bi se dalo. Face it!
Ma ti pa tudi bluziš karnekaj, sanajš o nekem carobnem predajanju bolezni in traparijah.
Večina ljudi res nima empatije. Ne rabiš nobene čirulečarle mentalne akrobacije, da to opaziš.
Samo pogledaš, kako se dela z bolnimi. Neozdravljivo bolne se ohranja pri življenju predvsem za voljo bljižnih naprimer.
Še bolj pritegneno, nore babe rojevajo invalide z hudimi genskimi boleznimi in potem zbirajo zamaške, ker ona pač mora imet otroka. Če bo trpel celotno življenje v neki brezizhodni situaciji nima veze.
Tako vidiš, da povprečen človek ne premore empatije. Lahko lapa in naklada, kako mu je hudo, a nakoncu dneva v dejanjih to vse izpuhti.
Enka200, 06.09.2025 ob 18:13
Veš kaj ti je sposoben empat narediti.
Ta pravi je samotar. Kar pomeni, da se giblje raje v naravi, kot v družbi.
Uči se o obstoju narave, izvoru in vsem, kar ga vodi, da prebiva čas tam, kjer ga vodi notranji učitelj.
In nikoli ti ne bo povedal, kakšen si, ker te bo prebral takoj.
To ti bo sporočil s nasmehom ali pa s kratko pritrdilno besedo, da se te znebi.
Zavrnil bo družbo, ker že ima plane.
In še in še bi našteval
? ? Hvala, si mi polepsal dan.
Forum je zaprt za komentiranje.