Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nehajte mi težit v trgovinah z vprašanji: “Lahko kako pomagam?”

Nehajte mi težit v trgovinah z vprašanji: “Lahko kako pomagam?”

Recimo v DM me prodajalka vpraša, ali lahko kaj pomaga, ko jo pa povprašam o kremi in sestavinah, pa v pričo mene gre brati deklaracijo zadaj na izdelku in prav neumno gleda, ko prav vidiš da nima pojma.
Sori, ampak to zmorem tudi sama.
Dajte izobraziti kader in naj potem sprašujejo, če lahko kaj pomagajo.
Ker čičeriko, wc papir in kremo za podplate znam tudi sama poiskati.

Če bi mi to kdo v Bauhausu, Merkurju in Obi-ju rekel bi bil ZELO vesel.

Pa, da bi se dejansko spoznal na tisto, kar prodaja.

To se dogaja ponavadi v trgovinah, kjer ni veliko prometa in morajo prodajalke to vprašat. Če nisi tako zagrenjen tip kot avtorica, rečeš brez slabe vesti, na hvala samo gledam.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 2504, 27.03.2023 ob 22:13

V tehničnih diskontih oz. z gradbeim materijalom, kjer dejansko rabiš pomoč ni žive duše.

V teh drogerijah in podobno pa itak ne rabiš pomoči, saj si tam skoraj vsak teden.

Ni pa problem reči “Hvala, zaenkrat ne.”

To je čista resnica. V tehnične trgovine v tiste z gradb. materialom prideš po navadi z namenom kupiti nekaj točno določenega. Pa ni nikjer nikogar, v Obiju recimo treba obrest celo trgovino, pa še ne najdeš nikogar, ki bi pomagal. Potem pa prideš v eno štacuno s čevlji ali oblekami, veliko 20 kvadratov, z namenom pogledat, če je kaj pametnega na policah, pa te takoj oblegata dve. Ravno včeraj sem šla v eno štacuno s čevlji, pisalo gor huda znižanja, pa pravim, okej grem pogledat, če je kaj pametnega. Una me na vratih začopati, kako naj pomaga, rečem, da si samo ogledujem. Me pusti 2 min, potem pristopi in vpraša, če sem našla kaj primernega zase, pa pizda no, rečem, ne, SAMO GLEDAM!!! Okej, se HB je prišla ena druga stranka, pa se je njej posvetila par min. Una stranka gre ven, očitno nič našla, tale pa spet ob meni, vidi da gledam ene sandale, pa mi začne, da naj jih probam itd. Sem rekla, da ne še, niso mi ravno všeč, ona pa, da pa saj so “zelo poceni”. Haloooo, jo vprašam ali zapirajo štacuno, da so pocenitve do 70 odstotkov, pa mi reče, “ne, to so starejši modeli, trgovino pa zapiramo vedno ob 19.00“.

Zavijem z očmi in gledam dalje, mogoče za otroka kaki sandalčki za poletje, ona pa za mano ko duh. Sem se samo obrnila in šla ven.

To se dogaja ponavadi v trgovinah, kjer ni veliko prometa in morajo prodajalke to vprašat. Če nisi tako zagrenjen tip kot avtorica, rečeš brez slabe vesti, na hvala samo gledam.

Eno je, da vprašajo, rečeš, da samo gledaš in te potem pustijo pri miru. Drugo pa je to, kar sem opisala zgoraj. Že od včeraj me mori, da bi šla do nadrejenih in jim povedala, da stranke nočemo, da nas pri ogledu zasledujejo na par cm razdalje in ves čas nekaj sprašujejo, če si jim jasno povedal, da jih ne rabiš!!!

Nadležno zelo, 27.03.2023 ob 11:26

“Lahko kako pomagam?”, “Kaj iščete?”, “Kaj želite?” Ipd.

Nadležni ste s temi vprašanji. Ponekod komaj skozi vhod stopim, pa mi že dihate za vrat. A lahko vsaj pogledam? Dajte mi mir! Če pa vas bom potrebovala, vas bom pa že vprašala!

Vse nas, ki smo delali v trgovinah so na raznoraznih tečajih o prodaji, po nekih angleškojezičnih filmčkih učili, kako kupcu prodati poleg “metle, še smetišnico in smeti”! Kupec naj bi bil neumna kategorija, ki mu je treba prodati vse in še nekaj zraven.

Predavatelji ne upoštevajo, da smo živeli v sistemu, kjer se vedno ni dobil vsega in vedno, kar je bilo na zahodu popolnoma razumljivo, tako da smo razvili drugačen način, kaj kasko in kdaj kupiti.

Vsi prodajalci, ki smo dojeli, da se pri nas prodaja drugače smo bili običajno kaznovani (vsaj v moji firmi) z -10% pri plači, ker nismo ?nasilno? ponujali nečesa, česar kupec ni potreboval, ali hotel kupiti.

Močno sumim, da še danes furajo isto foro!

A si slučajno zelo privlačna in te to sprašujejo predvsem moški prodajalci?

Čebela_adela, 27.03.2023 ob 11:30

ti misliš, da si nekaj več, ker se lahko znašaš nad eno punco, ki je tam na minimalcu in mora oddeklamirat pozdrav, kot so ji ga vbili v glavo? in ji po možnosti od stimulacije trgajo, če tega ne naredi? sploh, če se ji kak skriti kupec naguzi?

a dej dej… a to da se skozla v kupce malodane, ko se davi po trgovini od silnega kašlja im se pred stranko brez vsake manire higiene so ji tudi nadrejeni odredili… bo za tako ravnanje tudi stimulacijo dobila… dvomim…

ker tako obnasanje da pokozla vse stalaze s svojimi izlocki ker ne zna kasljat higiensko je nekulturno… in odganja stranke

in zakaj bi taka hodila mim stranke vsa daveca se in pljuvajoca svojih izlockov, da pride samo pozdravit stranko… je to prijazno.. ne ni…

ocitn določene zaposlene odganjajo stranke s takim ravnanjem iz poslovalnic… me res zanima ce jim zato dajo bonuse…

potem pa se nadleguje stranko, ko ji lepo reces, da zelis v miru pogledat , zacne rinit vame da zakaj… nadlezna kot osa,  da sem ji morala rect, ce me lahko kot kupca neha nadlegovat tam, ker ji jaz nisem nic dolzna razlagat zakaj zelim nakupovat brez njenega vsiljevanja in sledenja za mano po stacuni, ce ne razume lepo, da zelimo v miru nakupovat in toliko spostovala zrlno kupca, da se po tem lepo umakne

res so tecne, nehigienske zelo ocitno in ja odganjajo stranke…  ce je za trgovino to stimulacija in super… pa njihov problem… vsekakor take odganjajo stranke

Moja najslabša izkušnja z zalezovalsko prodajalko je športna trgovina champion v btcju. Skozi za ritjo, nič ne smeš sam “razgrnit”, ona ti išče številke, in čudno te gleda ko rečeš da si ogleduješ in ji ne poveš 10 specifikacij kaj točno iščeš. Kot da smo 30 let nazaj v ne-samopostrežni trgovini. Ja, odženi še tisto stranko, ki pride, da boš mela vse zloženo in pod nadzorom.

Mladim puncam ali vljudnim prodajalkam nič ne zamerim če me pozdravijo “če pomagajo”, samo ne hodit za mano po trgovini, ker me ne boste nikoli več videli tam.

Tale tema lepo razgalja slovensko provincialno miselnost. Ko prideš v malo štarcuno se počutiš domače kot v dnevni sobi. Ko prideš v veliko si pa kot kura brez glave, ki nič ne najde. ?

Taja40, 28.03.2023 ob 08:04

Ribica806, 27.03.2023 ob 12:55

Pri  Bauhausu so prodajalci zelo oblegani ;  trije naenkrat jih prosimo za pomoč.

V Bauhausu so prodajalci znani predvsem po tem, da se skrivajo pred kupci. Ko zagledajo, da se jim približuje stranka, pobegnejo.

Tukaj je treba delovati v parih, eden je vaba, ko prodajalec skuša pobegniti, pa mu drugi prestreže pot v smeri pobega. Sem pa enemu tud že enkrat stisnila koleno. U jajca.

Pa kje smo mi. Če vpraša ni prav, če ne vpraša, ni prav. Bi dala tele “težake/nje” malo na taka delovna mesta, kjer je delo s strankami, pa me zanima, če bi še tako razpredali.

Se strinjam, tud men gre na živce. Pust me da vsaj pogledam mal sama. Če bom kaj rabla, te bom že sama vprašala.

MagdalenaB, 28.03.2023 ob 12:46

Pa kje smo mi. Če vpraša ni prav, če ne vpraša, ni prav. Bi dala tele “težake/nje” malo na taka delovna mesta, kjer je delo s strankami, pa me zanima, če bi še tako razpredali.

Dej ne seri. Naj vpraša! Poveš, da samo gledaš. Naj spoka, ker če jo boš rabil, boš prišel do nje in vprašal. Kaj ni jasno tukaj? Tudi v železninah, Bauhausu, Obiju… ni treba da te sprašuje, kaj rabiš (čeprav bi bilo tam veliko bolj uporabno kot če greš v štacuno s cunjami), bi pa človek pričakoval, da če bo potreboval kaj, bo v radiju 100 m lahko našel kakšnega prodajalca. Tako težko razumet?

Ne, ne gre za to, da nam nikoli ni prav. Prav bi bilo, da je prodajalec tam, da je na razpolago, magari reče, če boste kaj potrebovali, kaj vprašajte in potem te pusti, da ga ali vprašaš ali gledaš sam. Česa točno ne zastopiš?

Pa kdo vas je to vzgajal no? Resno vsi nadrkani, tečni…. Kaj za ena bedna življenja imate to da ste konstantno nadrkani? Da vas pozdrav in preprosto vprašanje na katerega normalen človek samo odgoviri ne hvala spravi v bes in čutite potrebo ta svoj bes na netu neznancem predočit? Kdo vas to prenaša mi ni jasno. Kako morate biti to eni zateženi ljudje… Uboga vaša okolica.

V bistvu v teh manjših trgovinah z oblačilih in obutvijo, TI pomagaš prodajalki – ne ona tebi, ko hodi za teboj, da se počuti vsaj malo koristno, ko cel dan čaka tam za pultom da kdo vstopi.

V večjih centrih z grad. materialom in podobno pa obvezno INFO točke z nekom ki ti svetuje in te usmeri. Pa da je skoz tam.

V petih minutah so me 4 vprašale, če potrebujem pomoč. Prav zasledovale so me – manjša trgovina z obleko boljše blagovne znamke. Vse 4 trgovke so me vprašale. Pa madona no a mi lahko date 5 minut mir po prvem vprašanju, da v miru pogledam in povem kaj bi rada – 4 v 5 minutah so me vprašale.

Ven sem šla po 4 vprašanju, ker mi je dopizdilo.

In zakaj za spremembo ne izkoristote in si privoscite svetovanje, pa da vidte v kaj vas bodo oblekle? ?

Reče se: ne, hvala za vašo pozornost, bom sama, vam pa želim lep dan.

Ali pa kupuj preko spleta!

Če se pa ne bi zmenili za vas bi pa pisali kako ne znajo prodajati ali kako so nevljudni?

Potem ne it v Turčijo. V Istanbulu te ponekod kr z ulice dobesedno vlečejo v gostilno. Če te vidijo, da zijaš v kako izložbo prestižne trgovine, ti na stežaj odprejo vrata, te vabijo not in prodajalec hodi za tabo ko pes. le na letališču nimajo te navade. Ampak tam je večinoma itak roba predraga za naš žep.

men gre pa na živce, da pridem v trgovino, pa nikjer nikogar od prodajalcev, da bi vprašala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close