NEDELJSKO DELO IN OTROK STAR MANJ KOT 3 LETA
Sem mamica 15 mesečnega otroka in delam kot administratorka v bolnišnici. Naše delo obsega delo tudi ob nedeljah, praznikih, ponoči, popoldne, v glavnem 24 ur. Do sedaj smo bile ob nedeljah proste, sedaj po novem, pa imam na razporedu, da moram prit delat v nedeljo, 13. januarja in sicer od 14 do 20 ure. Zanima me, ali ima šefica zakonsko podlago, da me razporedi na delo v tem času. Sicer imam 40 urni tedenski delovnik, delam pa tudi ob sobotah in tako imam včasih že ob sobotah v bistvu nadure. V zakonu o delovnih razmerjih pa piše, da sem nadurnega in nočnega dela opravičena do 3 leta starosti otroka. Nisem ničesar podpisala in tudi ne mislim. Prosim za vaše nasvete.
Nisem edina, smo kar 4 take in smo bile tudi pri šefici na sestanku. Povedala nam je, ta je pač kriza z delovno silo in je zato naredila tak razpored. Dala nam je možnost izbire, ali bomo dobile nadure plačane ali pa jih bomo koristile kot proste dni.
Glede na tvoj zadnji odstavek se mi zdi, da je šefica kar fer in skuša narediti tako, da vsaj približno volk sit in koza cela.
Staršem ni treba delati nadur in nočnega dela, pri nedeljah pa ni omejitev.
Domnevam, da boš pri takem razporedu vseeno delala skupaj 40 ur v tednu (če boš torej delala v nedeljo, boš frej kakšen drug dan). Če pa temu ni tako, lahko nadure odkloniš (če bi torej morala delati normalno 8 ur na dan od ponedeljka do petka, potem pa poleg tega še 8 ur v nedeljo.
Odvisno je tudi ali gre za nadurno delo ali samo za prerazporeditev delovnega časa. Nadurno delo pomeni, da je v enem tednu več kot 40 delovnih ur. Prerazporeditev delovnega časa pa pomeni, da boste komaj z nedeljskim delom dosegle 40ur.
Ne, nadurnega dela ti ni potrebno oddelati. Sama pa se odloči, kaj boš storila. Lahko se obrneš na inšpekcijsko službo.
A mogoče katera ve, če so kakšne spremembe v trgovinski dejavnosti.
V letu 2007 sem morala podpisati da bom kot mamica,katere otrok ni dopolnil treh let delala nedelje, vendar da jih na leto ne smem narediti več kot 10.Tako je tudi bilo.In če nebi podpisala,ne bi smela delati nedelj.
Ker pa bo moje dete šele drugo leto ( 2009 ) dopolnilo 3 leta, me zanima če je v veljavi še isti zakon, ker še nisem dobila nič za podpisat.
In kako je potem z nedeljami ko otrok dopolni tri leta ( imam pa še otroka, ki bo letos star 5 let ).
A so tudi potem kakšne ugodnosti, ali pač moram narediti 26 nedelj v letu tako kot druge zaposlene.
Hvala za odgovor in lep pozdrav:
Veka
Forum je zaprt za komentiranje.