Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis necele minute

necele minute

Pozdravljeni,

mi lahko pomagate, kako je z zapisom minut, kadar le-te niso cele, npr. 15,8 minute ali 15,8 minut?

Kako pa je z zapisom besede skupen/skupni? Npr. Skupen/Skupni čas vseh opravil je 15 minut.

Hvala že vnaprej.

15,8 minute (15 celih in 8 desetin minute). Je pa ta zapis z decimalko lahko neroden, običajno namesto decimalk uporabljamo sekunde, v tem primeru torej 15 minut in 48 sekund.

Glede skupen/skupni se nagibam k skupni, vendar nisem čisto ziher.

15,8 minute. Če že. Ampak tega noben normalen človek ne bi tako napisal, ker se tega potem ljudem ne bi dalo preračunavati, večina pa bi (kljub opravljeni maturi) to razumela, kot da to pomeni 15 minut in 8 sekund.

SimonaG, obstaja še en zapis, ki je bolj merosloven kot slovničen, a je pravilen, in sicer
15 ‘ 8 ”, pri čemer je ‘ znak za minuto in ” za sekundo.

Za laže razumevanje navajam razširjen primer: 6 dni, 11 ur, 15 minut in 8 sekund. Ker je dotičen slovnični zapis dokaj dolg in nepregleden, se namesto besednih oznak za časovne enote lahko uporabljajo meroslovni znaki (podobno kot se meter krajša v m), in sicer za zgornji primer:
6 d 11 h 15 ‘ 8 “.

Tak zapis jaz uporabljam, ampak bolj zase, za javnost pa niti ne.

Pravilno je: 15,8 minute (razlaga je že zgoraj) in skupni čas opravil (izberem vrstni števnik, zato skupni; o ločevanju določne oblike kakovostnega pridevnika in vrstnega pridevanika sem tule že pisala, pomagal pa bo iskalnik).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

“Pravilno je: 15,8 minute.”

In koliko minut in sekund je to?

15 minut in 48 sekund. Logično, a ne? 🙂
Lahko pa minute podaljšamo na 100 sekund, samo zato, da bi bilo bolj enostavno … 🙂

Zelo neživljenjska si, več si ne upam napisati,

Kolikor jaz razumem postavljeno vprašanje, ne gre za (ne)življenjskost, ampak za pravilnost danega zapisa. Pri tem ni pomembno, koliko minut ali sekund ali česar koli je že, pomembno je, kako zapisati to decimalno vrednost.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

spet brisanje prispevkov? je to res tak užitek?

Ne vem, za kakšno brisanje prispevkov gre. Niti ni videti, da bi bil kak prispevek napisan, pa ga sistem iz kakršnega koli razloga ne bi objavil (takšne prispevke moram ročno potrditi oz. objaviti). Tako trenutno ni nobenega neobjavljenega prispevka.

huh, lep pozdrav vsem, ravno sem prišel iz spodnje albanije.

sicer sem pa zadnjič napisal, da sem naredil mini anketo med sodelavci in jih je tretjina odgovorilo, da je 15,8 minute 15 minut in 8 sekund, druga tretjina, da je to 15 minut in 48 sekund, tretjini pa so zmrznili možgani.

glede ne-brisanja prispevkov pa ne bo več problema, po vsakem oddanem prispevku na tem forumu si naredim printsceen, just for the record.

ne bo me vsaka lektorca.

Bob, pa kaj hudiča je s tabo?! Pri nas v službi tudi večina ljudi misli, da se ena ura in pol označi kot 1h 50′. Presneto, lektorji nismo krivi, da so nekatreri pač nerazgledani. (Nihče od sodelavcev, ki uporabljajo problematični zapis, ni lektor.)

in kaj hudiča je z mano? pojasni, prosim

Mislim na tisto pripombo “ne bo me vsaka lektorca”. In kaj hudega ti hočejo lektorice? In kaj te tako presneto moti tako pri tej kot pri nekaterih drugih temah, da si tako naperjen proti vsemu?! Konec koncev se je tudi meni že zazdelo, da je moj prispevek oz. tema, ki sem jo odprla, izbrisan, ampak tako tragično kot ti to jemlješ in si arhive delaš … ne vem, no.

preveč je bilo že brisanja na tem forumu, zato sem nanj alergičen. vsekakor pa želim, da vsaj ta forum ne bi postal poligon za izživljanje – niti s strani nevzgojenih sodelujočih, še manj pa s strani neke velike sestre

sodelujem recimo tudi na nekem drugem forumu in tam me moderator včasih po objavi vpraša, če se je bilo res potrebno tako izraziti … če bi kaj dodal oz. spremenil … in se domeniva.

tu pa sem že večkrat doživel le brisanje – – – in potem zanikanje.

v osnovi pa se itak sprašujem, zakaj naj bi bil ta forum moderiran. seveda je zelo zaželeno, da tu nismo sami samouki, ampak kaj bi bogovi s samim seboj, če mene/nas ne bo?

in seveda vem, kaj lektorco najbolj moti – da jaz poskušam dajati nasvete, namesto da bi samo po ovčje spraševal, kje naj vejica stoji ali pade. evo, še en printscreen … …

New Report

Close