ne znam kupiti salame :(
Živjo!
Imam problem pri nakupu suhe salame. Zakaj? Jaz salam ne jem in včasih jih moram vseeno kupiti – obiski, delavci, moj dragi… Jaz kar vzamem prvo ki je na polici, potem pa dostikrat z mojim ugotavljava, da salama ni dobra. (Čajnih ne mara, to že vem!)
Včasih se razjezim in njega pošljem po nakupih, samo navadno pa jaz kupujem in potem je problem. Nisem pa si zapomnila, katera je bila pa vseeno dobra. Smotana sem pač.
Prosim, povejte mi, katere suhe salame vi kupite pa da so vam res dobre. Si bom prav zapisala in šla z listkom v trgovino in potem doma naredila mojemu degustacijo, pa bo izbral najboljšo in ni vrag, da si potem ne bom zapomnila, katero salamo moram kupit!! :))
Hej!
Kupujem poredko, se vedno pa raje suho kot tiste sveze, ki jih moras se zlasti poleti pojesti v enem dnevu. Res izbira ni preprosta. Nekateri imajo radi zelo suhe, ze trde ( jih nimam rada), drugi bolj socne. Mi spadamo med te. Potem so se prekajene ali neprakajene, susene samo na zraku
( Primorska).
Pri nas gre takole:
Prava madzarska ogrska salama,
ki je na tanko narezana zelo okusna in je ne rabis veliko, ker je polnega okusa. Dobra je tudi ogrska od Krasa. To so drazje salame, a zelo odlezejo.
Razne Kras salame, salamini ( suseno na zraku).
Verjetno so podobne in enako kvalitetne tudi od MIP Gorica.
Zelo dobre so tudi it. salame ( od ta prave znamke), tip Furlanska, Milanska,
zelo socne. V nasem mestu jih ima nek privatnik.
Zdaj sem ti nastela bolj take iz nasih krajev. Kaksnih Celjskih mesnin in drugih iz notranjosti Slovenije ne poznam dobro, zato ti bodo druge povedale.
Aja, notranjski zelodec je tudi dober. To je pa ze prekajeno.
Od svezih pa gre najbolj v slast mortadela:)
Verjetno obstoja kaksna spletna stran, kjer si natancneje pogledas.
Pa se to: Veliko salam ima isto ime. Recimo cajna, ki je tvoj dragi nima rad;
ampak cajna je lahko od razlicnih proizvajalcev. Prav tako zelodec itd.
Srecno roko pri izbiri in nakupu Babi
Večina ljudi, ki jih poznam prisegajo na mesnine Kras. Panceta, pršut, bržola; absolutno mora biti narezano zelo na tanko. Te mesnine so zelo drage, ampak jih veliko manj porabiš in tudi vidiš kaj ješ, dočim v svežiš salamah hm hm, bila sem v Jatini proizvodnji …, ne bi vam rada apetita pokvarila. Lp
Nama je zelo všeč ta od Celjskih mesnin, ki je v Tuši še dan dva v akciji, Domača ali pa Grofovska………..
Rada imava zimsko od Mipa…..
pa še Trentarska….od Mipa, za ime nisem 100%, je pa definitivno MIp in na T, je polovico velikosti salam, vedno samo v hladilnikih, pa malo bolj ampak čisto malo bolj debela kot običajno…..
Pa kakšna domača zaide……..ampak…..redko….jih je težko dobiti………
Glede Madžarskih, tista, ki jo pri nas kupimo s rdečo in zeleno črto, …….midva z možem sva bila 2 leti nazaj na M. in ker nisva mogla tistih furintov za kaj pametnega zapravt…….sva si rekla,……novo leto je blizu in pridejo obiski, bomo pa kakšno salamco….narezal in sva kupila enako kot jo uvažajo in še eno drugo, polovične salamce…ker nismo veliki potrošniki……in mi je bila tista druga…..ful bolj všeč………ampak je le stvar okusa………
Od suhih salam imamo najrajši pršut:-))) Po pravici povedano raje ne kupujem suhih salam, nismo njihovi ljubitelji. Imamo pa radi rezino hamburške slanine, prekajen vratnik in šunko. Od svežih kupim navadno salamo za na žar in to je vse. Tudi delavci imajo raje slanino, vratnik, šunko pa kakšno klobaso iz zaseke in to tudi bolj odvrne kot pa salame, vsaj po mojih izkušnjah.
LP
Oj..
Tudi sama jih nobenih ne jem preveč rada, vem pa, da imajo naši doma najraje želodec (Celjskih mesnin) in pa furlansko salamo. Pa nej vam tekne! 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.