Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ne znam kuhat

ne znam kuhat

Mogoce se vam bo zdelo smesno, ampak ne znam kuhat. Mama me ni nikoli naucila, ker sama ni nikoli kuhala. Jedli smo pri stari mami. Ta je pa bila tudi taksna, da nisi smel nosa tisat zraven, ko je pripravljala hrano, sedaj me pa kritizira, kako pri 22 letih ne znam nicesar naredit, drugi pa ze v osnovni soli spravijo skupaj celo praznicno pojedino. Zaradi tega sem kar malo uzaljena, sicer me pa nacin kuhanja stare mame sploh ne zanima, saj da v vsako stvar pol litra olja. Ne resno, na solato ga zlije sigurn deci. Hocem se naucit kuhat na zdrav nacin. Nekaj stvari sicer ze znam pripravit, ampak to niso ravno najbolj zdrave stvari (testenine v glavnem, zrezki v omaki). Receptov je itak na internetu dovolj. Ampak mene zanima postopek, npr. kako se dusi, kako se pece na zaru itd. Imamo zar, tist, ki lahko delas tudi tople sendvice. Ko sem hotela spect meso, se je vse gor prijelo in zazgalo. Kaj sem naredila narobe? Dala sem na pravo temperaturo in pekla tolk minut kot pise, pa se obracala sem zraven. Kako in na kaksne nacine se pece brez mascobe? Kako je s tistim zavijanjem v folijo? Pecica je za mene tudi ze visja znanost.
Kje se lahko naucim kuhat? Sem ze ful obupana, ker enkrat sem mogla fantu (zdej je bivsi) skuhat kosilo, ful sem se potrudila, ful sem zapravila denarja, sej mu je blo vsec, ampak njegova bivsa vseen bolse kuha… Kr na jok mi je slo. Sej ljubezen pa tud gre skoz zelodec. Na zalost.

Pojdi v knjižnico in si izposodi kakšno knjigo, v kateri so tudi postopki kuhanja. V knjižnici malo brskaj in pregleduj, pa boš za gotovo našla kaj primernega. Jaz imam eno dobro knjigo: KUHARSTVO in v njej je vse to kar ti želiš (postopki kuhanja in peke).

Res je najbolje, da bi odšla na kakšen kuharski tečaj, ponavadi ga organizirajo kakšne delavske univerze. Povprašan na vaši občini in sigurno bodo kaj vedeli. Najboljši pa je tečaj sestre vandeline, vendar je za par let v naprej zaseden. Ali nimaš nobene prijateljice ali sorodnika, ki dobro kuha? Najbolje se naučiš, če kuhaš, se pravi da ti nekdo pomaga, ti pa delaš.

Veš ti si sigurno pekla meso v toasterju, tam se rado prijemlje a nič hudega, saj gre stran in lepo je zapečen, paziti moraš le na pravo temperaturo.
Jaz toaster uporabljam samo za pečenje toasta. Kupi si dobro ponev s pokrovom, jaz uporabljam teflonsko, ker ne maram preveč maščobe. Naprimer če želiš meso samo spečti, ga začiniš po svojem okusu, jaz pri kuhi uporabljam vegeto, pa čeprav ni najbolj zdrava, kaj pa je danes sploh še zdravo? Z vegeto nasolim meso, ga pustim pol urce in nato dam v ponev čisto malo olivnega olja in zrezke, zapečem iz ene strani in nato še z druge, ko so pečeni jih serviram. Če pa želiš meso dušiti, je to to, samo da predno je meso pečeno doliješ malo vode , lahko narediš še omako. Ne vem kaj naj ti še napišem, ker je tega ogromno. Nihče se ni rodil naučen, vaja dela mojstra in nič hudega če danes ni šlo, jutri bo bolje, res pa je, da pa volja naredi čudeže.

Veliko uspeha, saj bo šlo.

Tudi jaz ti svetujem, da greš v začetni kuharski tečaj. Če pa to ni izvedljivo, potem ti pa priporočam knjigo Kuharstvo za vsakogar (avtorja žal ne vem). To je knjiga, ki jo uporabljajo tudi v srednjih gostinskih šolah, v bistvu je kot učbenik. Notri imaš razložene vse kuharske postopke (pečenje, dušenje, blanširanje, poširanje, …) in seveda tudi recepte.
Seveda ne moreš pričakovati, da ti bo kar takoj šlo dobro. Na začetku boš kakšno stvar preveč ali premalo zapekla ali pa ne bo kaj prida užitna. Ampak vaja dela mojstra. Začni z enostavnimi jedmi in se drži receptov, ko boš to obvladala pa lahko že malo začneš eksperimentirati z začimbami, okusi, itd. Potem se lotiš priprave težjih jedi… Saj se boš navadila, brez skrbi, še vsak se je naučil kuhati, pa se boš ti tudi.

Glede zdrave prehrane… Za pečenje je res najboljša teflonska ponev s pokrovko. V njej lahko pripraviš praktično vse… od mesa, palačink, zelenjave,… Zelenjavo lahko skuhaš ali pa jo samo dušiš. Načinov je veliko.
Zdaj pa lepo v knjižnico po kuharsko knjigo, z veseljem ti bomo pa pri kuhi pomagali tudi na forumu.:))

Lep pozdrav!

Dekleta pred mano so ti že prav lepo napisale. Sama sem bila stara 18 let, ko sem se preselila k očetu in sanjalo se mi ni kako je potrebno kuhati. Naučil me je uporabljati kuharske knjige, ko sem že malo “not padla” sem spraševala vse mogoče mame prijateljic ali branjevke, ko sem kupovala zelenjavo in mesarje, ko sem kupovala meso. Potem vse nasvete, ki so ti všeč združiš in kar naenkrat ti zadeve res ratujejo.
Je pa tudi nekaj res. Sama sem imela neskončno hvaležnega in nikoli šimfajočega jedca doma. In to je bilo res lepo. Vse je pojedel, veliko hvalil… Razvila sva celo igrico “kaj je notri”, ko je moj ljubi oče ugibal od glavnih sestavin pa do začimb. Neskončna zabava, ki mi je priljubila kuho.

Pristopi malo bolj sproščeno, ne sekiraj se. Nikoli ne bom pozabila, ko sem prvič delala konjske zrezke je bil komentar mojega očeta.” U, tale konj je pa fejst vleku.”, seveda je potem pohvalil, da okus je pa dober. Figo je bil!

No, moj mož mu je neznansko hvaležen.

LP
EvaK

PS.
Ne verjamem, da ne znaš ničesar narediti. Jajca gotovo spečeš in hrenovke tudi skuhaš ali ne.

Moj tast je pri 40 prvič kuhal hrenovke za sina (zdaj je moj mož), ko je bila njegova žena (moja tašča) v bolnici. Vedel je, da jih mora dati v vodo, koliko časa se kuhajo pa je povprašal kar na telefonskih informacijah, he, he.

Ej, kuhanje je zabava….

pojdi na najboljši tečaj kuhanja, to je tečaj sestre Vandeline….sicer je čakalna doba, ampak se splača!

Priporocila bi ti knjigo Ivana Ivacica, ker ima dovolj preproste in pregledne recepte. Pri kuhi so pomembne zacimbe. Za duseno hrano je dobro, ce na olju preprazis veliko cebule in vmes na suho zraven poprazis zacimbe, kot so rozmarin, origano, medetirianka, uporabljam tudi zeliscno sol, baziliko, dodam se papriko sladko v prahu, zgostim z moko, ki jo potresem po vsebini, zalijem in premesam. Na ta nacin pripravim vsako minestro, krompirjev golaz, golaz, prazena jetra rizoto (riz stresem na preprazeno cebulo z zacimbami, pocakam da postekleni in ga zalijem z vodo, dosolim in pustim, da se skuha, potem pa ugasnem in pustim pokritega, da se napne).Prazenje zacimb med cebulo je zakon dobrega okusa.
Meso pa pecem kar v pecici. Najprej ga nasolim in naoljim, pustim kaksno uro ali dve stati, potem pa v pecico do zapecene barve. Posode za pecenje so najboljse tiste, ki imajo naluknjano dno, ne smejo biti po dnu cisto gladke. Pa dober tek
Alenka

Za začetnike je primerna tudi knjiga Osnovna kuharija, dobiš jo v založbi Vale-Novak, stane okoli 4500 sit in je že eno leto bestseller.

tudi jaz nisem posebej dobra kuharica, čisto osnovne jedi že spravim skupaj, ali pa eno tako klasično nedeljsko kosilo
sem se pa pred nedavnim dobro poročila, moj dragi pa kuho obvlada, pa še zabava se zraven btw nisem iskala tipa s temi lastnostmi, hehehe
moj “recept” je torej takšen, veliko sreče:)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close