Ne vem več kaj delam narobe
Vedno, ko kupim goveje zrezke in jih želim narediti v omaki (čebulna bržola), jih moram tako dolgo kuhati, da so mehki. To več ni res! Ali je res meso tako staro ali delam kaj narobe?
Moj postopek je takšen: popražim meso v vročem olju na obeh straneh, potem ga vzamem iz ponve, prepražim čebulo in pomokam, dolijem vodo (včasih še dam gobe) in potem dam zrezke noter, da se kuhajo. Zdaj jih že imam na plinu eno uro in pol, pa so še trdi.
Kaj je to normalno??
Pia
Hej!
Ne vem, ce je to prav, ampak ze dolgo ne delam vec tako, da bi zrezke najprej popekla. Dam na hladno olje s cebulo ( in se s cim drugim) vred in pokrito pocasi dusim.
Po potrebi malce zlijem. Ko se cebula zmehca, sok izrabi, odvzamem zrezke ( dam v toplo posodo), cebulo malce se zarumenim, malo poprasim z moko, lahkho malo rdece paprike, paradiznika in prilijem se malo tople vode ali juhe. Ko se malce zgosti, vrnem zrezke v omako.
Imam obcutek, da vroce olje zrezke nekako spremeni v podplat.
Podobno pripravim tudi kalamare. Sicer brez cebule in moke, samo petersilj cesen.
Kolikor jaz vem se goveji zrezki delajo kar dolgo, a spet ne toliko. Jaz jih ponavadi delam od 45-60 min (odvisno od mesa). Jih pa naredim tako: Zrezek dam na olje in takoj tudi česen, popečem, potem pa dušim kar vse skupaj. Jih pa ne kuham v dosti vode, vedno samo malo dolivam in pustim, da se večkrat pocvrejo, a ne preveč, zaradi česna. Če je meso slabše, pa ne bodo nikoli prav mehki.
Glede priprave je bilo že dosti povedanega, sem pa prepričana tudi v to, da meso ni več to, kar je bilo .. ali pa je treba poznati mesarja.
Pred kratkim sem kupila božanski roastbeef .. pa mi je rekel mesar, da sem izbrala kos, ki bo mehek. Ja, logično!!! Kakšno pa je mislil, da hočem – trdo??? Ne vem, zakaj nimam večkrat te sreče – kot da okusno meso skrivajo zase in znance .. ali pa ga tako malo dobijo. Takšnega mesa nisem delala že nekaj let ..
Potrebno je dobro poznat meso, npr. da veš, za kaj je primeren notranji ali zunanji del stegna .. mesarji dobro vejo, kaj ti dajo .. pa čeprav zatrjujejo, da bo mehko :(((
Se strinjam, da je treba tudi poznat mesarja. Se mi je že zgodilo, da je rekel nimam, a jaz točno to vidim. Nisem vztrajala. Že ve, zakaj je to rekel. In tudi mesarju točno povem zakaj kaj rabim.
Se mi je pa enkrat zgodilo, da sem nekje naletela na mladega mesarja, ki je skoraj dol padel, ko sem rekla, da rabim svinjsko za golaž. Komaj sem ga prepričala, da se lahko golaž kuha tudi iz svinjskega mesa (segedin).
Res pomeni veliko zaupen mesar. In meso mora biti primerno ulezano, pa poreklo in ne vem se kaj.
Zgoraj sem pozabila napisati, da tudi jaz naraje delam zrezke v omaki v ekonomu. Pa se dva krompirja dodam in kosilo je takoj na mizi.
Tole tolcenje zrezkov, hm?
Bili smo tako navajeni; toda veliko govori o tem, naj bi jih samo rahlo s pestjo malce potegnili, ce je ze treba. Zilice popokajo, sok iztece in …suh zrezek na krozniku:)
Lp
Jaz zrezke tudi potolčem ampak vedno desko najprej močno zmočim, če je deska suha, popije ves sok od mesa. Prav tako se ne sme zrezke že v začetku kuhanja pomokati ampak dodati malo mokce šele na koncu. Sicer imate pa tudi prav, da je zadnje čase meso za goveje zrezke res bolj trdo in traja dušenje “peš” precej dalj časa kot je to trajalo včasih. Res je še najbolje uporabiti ekonom.
LP
Zadeva je dosti bolj enostavna drage moje dame.
Zrezke ne smete kuhat ! ! !
Zrezki se vedno samo na hitro popečejo (ali fileji) z obeh strani-na vsaki strani po 4-5 minut in se jih da na toplo.Narediš omako, zrezke na krožnik in preliješ z vročo omako-FERTIK.
Res pa je, da ne smejo biti GOVEJI ampak JUNEČE-MLADO meso.
In še nekaj je res, MESO MORA BITI ULEŽANO.Nezrelo sadje tudi ni dobro-mora biti uležano.
Jaz zrezke dam za 2 dni v olje (na globok krožnik) in v hladilnik-kadar se spomnim jih obrnem (ko odprem hladilnik).Potem v ponev ne dam nič olja, samo ponev segrejem in vanjo položim oljnat zrezek-na hitro popečem z obeh strani in potem samo polijem z omako.omaka pa je že druga pesem.Npr. jaz nikoli ne pražim moke, če moke že uporabim, potem naredim masleno kroglico (maslo in moka zmešano), da se lepo počasi stopi v omaki in jo zgosti.
Sicer pa poizkusite.
V madžarski kuharici sem enkrat prebrala, da moramo goveje zrezke dušiti v lastni sopari, to pomeni, da prilivamo čim manj tekočine, pa še ta mora biti vrela, sicer so zrezki trdi in gumijasti.Odkar delam tako, imam vedno krasne goveje zrezke. Poizkusite, priporočam.
Pa še nekaj sem se naučila. Kadar zrezke pred pripravo popečem, jih nikoli ne solim prej. Sol potegne vodo iz mesa, pa je zrezek spet trd. Solim šele čebulo oziroma tisto rahlo zalito omakico in vanjo dam nato zrezke dušit.
No naj povem še to, da danes prvič pišem na ta forum, berem vas pa že zelo dolgo. Res ste odlične kuharice in slaščičarke. Babi vi/ti ste/si pa zakon. Sama se imam za zelo dobro kuharico, ampak še veliko novega ste me naučile.Pa brez zamere, ko se takole vpletam v vaše pogovore.
Na kuhanje Julija
Joze, se strinjam s tabo:)
Toda vprasanje je bilo o “govejih” zrezkih v omaki. Te naredim po receptu ” majaronovo meso” v ekonomu in je okusno. Sicer omake niti ne rabim, dam zraven dovolj zelenjave za naravno omakco ( cebula, cesen, por, korencek, korenicje…in majaron).
Za bifteke, rostbif in podobno pa je tvoj opis edino pravilen. Lp
Ti dam prav, Julija. Sploh lahko vsak naredi preizkus: dokler meso ni zalito, je sočno in mehko , potem pa zakrkne. Kot podplat od čevljev postane, če ga zaliješ z mrzlo vodo.
kadar pripravljam zrezke v omaki, vedno dodajam zelo malo vode, biti mora vroča in dam jo na dno posode, nikoli po mesu..
LP
A.
Pozdravljene. Naj potrdim Jožetovo trditev, da se zrezki pečejo le 4-5 minut. Tudi jaz sem včasih delala goveje zrezke s hitrim kuhanjem, bili so mehki, a brez okusa. Pa mi je znanka zabičevala, da jih je potrebno peči le 5 minut na vsaki strani. Prvič sva poskusili skupaj.Brez tolčenja in olja sva goveje zrezke popekli – po 5 minut na vsaki strani. Bili so okusni in za jest taki, kot jih imava radi. Pa sem poskusila še sama. Segrela sem ponev in vanjo položila goveje zrezke, pekla 5 minut z ene strani, obrnila solila in pekla 5 minut z druge strani. Poleg sem postregla pire krompir in solato. Luka, ki je zelo kritičen, kar se tiče trdote mesa (če ni mehko, pravi, da ne bo jedel radirke), ni imel nič pripomb, to pomeni, da so bili zrezki o.k. Res pa poleg nisem delala omake. Jo bom drugič in to po Jožetovem receptu. Lep pozdrav Mica.
Forum je zaprt za komentiranje.