Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ne vem kako naj to končam (mobbing)?

Ne vem kako naj to končam (mobbing)?

Pozravljeni!
Ker sem nova na tem forumu se še ne zajdem najboljše – vendar se trudim.
Imam sledeč problem…
Moj delodajalec resnično misli, da lahko dela s svojimi zaposlenimi kar hoče (pa nas ni malo – 150 od tega 20 direktorjev v različnih enotah po SLO). Vse po vrsti ustrahuje in izsiljuje z različnimi stvarmi, največkrat zaradi finančne odvisnosti in trenutnih razmer na trgu dela (visoka brezposelnost). V bistvu je prav srhljivo kako dobro poznavanje ljudi ima, da točno ve kakšne zaposlene zbrati, da se ne bodo upirali in delali težav.
Med njimi sem se zašla tudi sama. In kar veliko časa požirala stvari, zdaj pa mi je resnično dovolj. Od torka sem namreč na bolniški – seveda sem to sporočila svojemu nadrejenemu in vse tako kot mora biti, vendar me je g. predsednik uprave osebno (izvir terorja v našem podjetju) vseeno klical v torek popoldan. Sem opazila zgrešen klic vendar nisem klicala nazj – vem da nima nič lepega za povedat od drugih, ki so dobili tak klic v času bolniškega staleža (nadiranje, grožnje itd.). Danes zjutraj me je prav tako klical, ko sem še spala, ker me ponovno ni dobil je klical mojo mamo, ki je prav tako zposlena v tej firmi. Spraševal jo je kje sem in da kaj si mislim, da grem na bolniško. Grozil je z mojo odpovedjo (zaposlena sem za nedoločen čas tako kot vsi ostali – zato misli, da lahko dela z nami kar hoče) in da bo že našel zdravilo za vse nas, ki smo po bolniškah.
Vse izvira iz tega, da sem v petek 3.5. dobila mail, da sem iz MS premeščena v MB in moram v pon 6.5. že delati v MB. Sem iz vasi v prekmurju kar pomeni 2h vožnje v 1 smer in kolektiv kot si ga ne želiš (sem delala namreč 1 leto nazaj v MB in vem kako je – takrat na svoje stroške plačevala stanovanje v MB). Seveda sem bila cel vikend pod stresom zadi tega, v pon pa še vesela novica od njega osebno, da mi potni stroški ne pripadajo (se pravi vsak mesec -500€ ker imam tako nepredvidljiv delovni čas, da se ne morem voziti z drugimi). Ker sem na žalost zelo občutljiva za takšne stvari sem zbolela, dobila vročino in glavobol ter tako v torek ostala doma, ker si nisem znala predstavljati kako bom cel dan takšna delala s strankami.
Seveda so klici in grožnje še poslabšali moje stanje – občutek tesnobe, glavobol, zaskrbljenost itd. Vem, da se bom morala soočiti z njim vendar ne vem kako? Je karizmatična osebnost, zelo vplivna in samozdostna po vrhu vsega pa še predsednik uprave – niti ne direktor. Torej kaj mi je storiti ko pridem nazaj? Kako se do njega obnašati? Kako dati odpoved, če je to sploh pametno?
Do sedaj sem kimala in sprejemala vsakršne naloge, neplačane nadure, premestitve, sedaj pa mi je tega dovolj. To, da bom dala odpoved oz počakala da mi jo da on mi je jasno – v takšnih razmerah ne želim delati, niti se vozit 4h na dan + delati po 10 oz. 11h – v kolektivni pogodbi pa piše, da več kot 6h ne smemo delati za blagajno, res smešno. Ko je največja gužva delamo 10h. Niti na wc ne moreš normalno. Poleg tega, da poskrbijo, da se vsak, ki pride zakreditira in kupi njihove delnice (izsiljevanje pač) je najbolj ironično to, da so večinski lastniki sindikati! Z roko v roki. Mi lahko poveste kaj je lahko še slabše? Tukaj nasvet obrni se na sindikat ne pride v poštev – ga imamo da organizira piknike to pa je tudi vse. Ne želim, da pridejo tako poceni skozi (pa tukaj ne mislim nase). Z ustrahvanjem in kratenjem pravic, mobbingom in še kaj bi se našlo.
Tako uspešna firma kot smo – že 2 leti samo presežniki, širimo se kot gobe, pa takšno ravnanje s svojimi zaposlenimi?
Spet sem zašla – torej kaj mi je storiti? In se opravičujem za tako obširen mail vendar res ne vem več kaj naj, na koga se obrniti, komu povedati. Takšnih stvari ne prenašam – krivic! Težko bom živela v tem svetu, vem. =)

Lep dan vsem…

Spoštovana,

ker ste hkrati pisala tudi na zasebna sporočila, sem vam na kratko odgovoril kar tam.

Lep pozdrav,

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close