Ne Slovenci v Sloveniji
Nekateri so res obupni. Mojemu kolegu se je zgodilo, da se je en prepotenten dvajsetleten južnjak zaletaval v avto, ko sta se srečala v ozki ulici in se kolega ni takoj umaknil, pa čeprav je imel mulo manj metrov za vzvratno vožnjo. Potem je prepotentnež izstopil iz avta, začel s pestjo udarjati po kolegovem avtomobili, mu pljunil v obraz, mu j*** vse po spisku, mu grozil z Žalami in še predno je prišla policijska kibla pobegnil in šel na policijsko postajo prijavit mojega kolega. Mislim da je to višek vsega. Nato je pa še pred policaji grozil, da mu bo moj kolega plačal sodnika za prekrške, drugače ga bo že našel in mu pokazal hudiča.
Nič nimam proti normalnim in kulturnim južnjakom, ampak takšne bi pa takoj izgnala.
Tudi strpnost ima svoje meje.
Kretene najdeš med Slovenci, Skandinavci, Nemci, Srbi, Hrvati, Makedonci, Španci, Angleži…. Tako pač je. Pa zato vseeno ne gre, da bi udrihal čez celo populacijo.
Moti me preglasno navijanje Slakov, Cece ali celo Stinga (ki mi je sicer ful všeč), saj je to posiljevanje drugih. Pa ni važno, katera glasba se vrti.
Osnovno poznavanje Slovenščine bi bilo res potrebno, ni pa treba, da se obregnemo ob vsako narobe izrečeno besedo, na naglas, na … Nekateri pač niso talenti in jim naglas, napačne besede… ostajajo. Drugi, ki se niti ne potrudijo – no, to pa nekako res ni prav, če gre za urejanje uradnih zadev… Sicer pa se mi zdi normalno in pohvalno, da med seboj govorijo v svojem jeziku (bi bila kar malce užaljena, če bi prišla na obisk k prijateljici Slovenki v Anglijo in bi se z mano pogovarjala angleško).
Grozno nas zmoti, če organizirajo “Srbski večer” v npr. Ljubljani, ko pa beremo, da so v Sydneyu imeli “Slovenski večer” s prepevanjem slovenskih pesmi…, smo pa vsi ponosni – kako lepo, da ne pozabijo na svoje korenine.
Torej – udrihaj čez posameznika, ker je kreten in se ne zna obnašat, ne pa kar vsepovprek čez “Neslovence”.
EQ v vsaki državi najdeš takšne, ki se obnašajo kot da se cel svet vrti samo okrog njih. Ne moremo posploševat, da se tako obnašajo samo “južni”.
Marsikaterega slovenca sem vidla, ki se obnaša slabše kod marsijateri “južni”.
Hočem povedat samo to, da se vsepovsod najdejo bedaki ki na podstrešju nimajo vsega pošlihtano, ne glede na državo ali narodnost.
EQ popolnoma se strinjam s tabo! Jst res ne vem kaj je to na temu forumu, 5% nas je pisalo tako kot naj bi pisal pristni slovenec, vzgojen v slovenskem duhu!
Kaj pa ostalih 95%? Res no, slovenci smo na lastnem ozemlju v manjšini…
Še en primer glede govorjenja sem se spomnil. Če pogledamo hrvate naprimer: Ko pride kakšen hrvaški gost v Slovenijo (naprimer estradnik), ga bo slovenski novinar spraševal v hrvaščini in seveda bo tudi hrvat v hrvaščini odgovarjal. Ko pride slovenski gost na Hrvaško, ga bo hrvaški novinar spraševal v hrvaščini in slovenec mu bo seveda odgovoril v perfektni hrvaščini. To ne bi smel bit tko. Sam to smo krivi slovenci. Če so hrvatarji tok samozavestni da se ne trudijo, zakaj bi mogl mi njim v rit lezt? Ker smo nesamozavestni! Samo to je! In upam da se bo to kdaj spremenil!
Sej v prejšnjih postih sm pa že povedal kako brilijantno znajo južni govort nemščino itd., ki je doooosti težji za njih se za naučit kot slovenščina.
Pa žao mi je,ali vas slovenaca je mal in se morte prilagodit večima,vi razumete naš to pomen hrvatski i srpski jezik,a mi vrlo mal.Pa učili ste godinama u šolama i muzika od juga vam je zelo ušeč. Pa bili ste douga leta pod Beogradom u našoj nesrećnoj YU,pa morte obvladat jezik valjda.In še ušeč vam je naša muzika.evo najbolje:oliver dragojević,Petar grašo,crvena jabuka,Lepa Brena,Ceca,Šerif Ponjević,Vesna Zmijanac,Magazin,Bajaga,Indira,Dragana Mirković…Pa morte zdej ko ste u europi znat našsvetski jezik,mal za šalu i zares.Mi teško učimo vaš jezik,a zakaj vi ga razumete,ee.Vi ste mali,a nek ste veliki.U skijanju,mal tut u fuzbalu vsa vam čast,ee.Nek je sloga i enotnost.Da prijateljsko razgovaramo in bo use dobr.Uroše bez zamjere,i budi dobar i poštuj use ljudi i rok da kirba ,ajd zdravo usem.
do zdaj sem imela slabe izkušnje, ki se tičejo fizičnega in verbalnega nasilja, daleč največ z južnjaki. od metanja kamnov v avto, nasilnega odpiranja vrat avta na parkirišču, zažiganja torbe in odpiranja zadrge na torbici v avtobusu, cukanja, norčevanja, j*** vsega po spisku, otipavanja na cesti, metanja žogice v glavo sredi kluba…in še mnogo drugega…pri večini naštetega sem bila sama sredi množice, južnjakarji so se izživljali nobeden od ostalih prisotnih pa si ni upal storiti nič, ker se je bal da nebi njega kaj doletelo. seveda si upajo, saj se jim nikoli nič ne zgodi, mi pa mirno vse prenesemo. še opozorilo tistim, ki boste letos poleti hodili po ljubljanskih prireditvah na prostem: pazite, da ne stopite kakšnemu prepotentnemu (mlademu) južnjaku na nogo, ker bo dvignil majico in vam pokazal pištolo za pasom. to se mi je zgodilo pred dvemi leti. da boste vedeli, da se v primeru kakšnega nereda na prireditvi lahko začne tudi streljati…they are all around you.
Tudi jaz sem hotela Lido isto vprašat, ker se meni še nikoli ni nič takega zgodilo. Noben me ne moti, v nobenega se ne obregnem, lepo živimo drug ob drugem. Mogoče tudi drug mimo drugega, a si pustimo svobodno dihati. Smo pa ja vsi ljudje, a ne?!!!???
Kdor pa izziva, se dela pomembnega, večvrednega…, ta jih pa v resnici lahko dobi, pa ne samo od južnjakov, ampak od kogarkoli…
Kaja
saj ne boš verjela, ker si ˝preveč˝ strpna. mirno stojim na avtobusu, pa nekatere zamika, da bi mi z vžigalnikom zakurili torbico. mirno se pogovarjam na gsm na parkirišču v avtu, pa se nekdo odloči, da mi bo odtrgal vrata z avta. ko mu to ne uspe in se odpeljem, letijo v moj avto kamni. grem po cesti mimo skupine prepotentnežev, pa nekoga prime, da bi me prijel za rit. plešem(o) na plesišču pa nekatere to tako znervira, da se odločijo ˝streljat˝ z žogico. govorim iz svojih izkušenj, da mi grejo ti prepotentni čefurji na živce. pa nisem nobena nestrpna najstnica. mogoče sem imela smolo, da sem imela dvajset let za sosede v samskem domu južnjake, kjer je bila vsak druga dan policija, ker se je preprodajalo, švercalo ljudi, posililo dve ženski v mojem kraju,…ko se poletni nisem upala nositi kratkih hlač, zvečer sem hodila domov po parkilometskem ovinku, da sem se izognila gručam, ki so stale v temi…
seveda, ne moremo metati vseh v isti koš, ampak jat, mislim, da vemo o katerih južnjakih govorimo. če se odločiš, da greš iz svoje države živeti v drugačno okolje, se pač TI prilagodiš načinu življenja in kulturi, ne pa VSI OSTALI tebi. in zato, da nekaj dobiš od te države, ji moraš nekaj tudi dati. tako je to. tudi ti bi se v arabskem svetu mogla prilagoditi njihovemu načinu življenja in sistemu, če bi hotela normalno funkcionirati in da bi te OSTALI sprejeli za svojo.
Priznam, če bi se vse to zgodilo meni, bi tudi spremenila mnenje o južnjakih. Verjetno imam srečo, da srečujem same take, ki so se življenju pri nas prilagodili. Imaš prav – prilagoditi se mora tisti, ki je zamenjal okolje.
Prej je bila debata o jeziku. Če je šel Beograjčan v Paris, se je naučil francosko, ker so ga prisilile okoliščine. Če pa je šel v Ljubljano, pa se mu ni bilo treba, ker so ga res vsi razumeli. A počasi bo drugače. Prihajajo nove generacije, ki se v šoli več ne učijo srbohrvaščino, ampak svetovne jezike. Počasi južnjakov pri nas večina ne bo več razumela in takrat se bodo prisiljeni naučiti slovensko. Slovenščina ni preprost jezik, a poznam ljudi (Indijka, Maročan), ki ga kar zadovoljivo obvladajo. TOREJ SE DA, če se človek potrudi…
ga.LIDA, kolikor jaz poznam slovence in južnjake,ste tako reakcijo od njih dobila samo če ste jim omenila tiste fore:”dej južnjak umakni se,…pejt dol… in te fore.Takrat znorijo.Prepričana sem,da je prepir začel na tak način,vendar vi tega niste omenila.Ne boste mi rekla,da ste se hotela odpeljati z avtom in pridejo čifurji in vam začnejo trgati vrata z avta..dajte no.Saj tudi sama tukaj živim v “mešani okolici” in nikoli nisem videla nič grdega razen muzike iz avta,ki je na glas ampak mene to sploh ne moti,saj njemu igra.Drugače sem iz Ukrajine.Pozdrav
Kot je rekla Asru_, kretene najdeš povsod…
tudi mene moti glasno “nabijanje” kakršnekoli muzike, pa naj se gre za house, narodnjaki ,rave, ..
In res, nekateri so tukaj 30 let, pa se ne morejo naučiti slovensko…evo primer moja mama.. v SLO je prišla z 22 leti, upala na boljše čase, se zaposlila, delala v firmi, kjer so se Slovenci pogovarjali bosansko!!! In zdaj pa naj mi kdo pove, pa kje za boga se bo ženska naučila slovensko??? Saj se ji je že neumno zdelo, ona njemu “slovensko” (beri: v bosanskem narečju, katerega težko izgubiš!), šef njej po bosansko nazaj?!?! Ampak ona se itak prilagaja in tudi prav mi je, da se, saj smo vendar v SLO..
na živce mi grejo pa taki kot si ti Uroš, da niti to neveš, da nismo vsi “čefurji” isto!!! Obstajajo Srbi, Hrvatje, Bosanci.. vsi si med sabo niso niti malo podobni, se zelo razlikujemo..tako, da te lepo prosim, ne vse v isti koš!!! Za vas so južnjaki, čefurji, bosanci vse eno in isto, kar sploh ne more bit…
in res si en kokolo, kokolo,..
Forum je zaprt za komentiranje.