Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ne prenašam mleka

ne prenašam mleka

Zanima me, če ima katera težave s presnovo mlečnih izdelkov.
Mene namreč pestijo težave, kot npr.: napihnjenost, težak občutek v trebuhu in želodcu, in to vsakokrat, ko pojem kak mlečni izdelek.
Verjetno mi primanjkuje encima za razgradnjo mlečnokislinskih bakterij.
Ima kdo podobne težave???

Težave, ki jih opisuješ, ima kar 2/3 odraslih ljudi, v nekaterih državah celo 90%. Primanjkuje ti laktaze – encima za razgradnjo laktoze (mlečnega sladkorja).

Nekje sem prebrala, da je verjetnost intolerance večja pri osebah, ki mlečne izdelke uživajo zelo redko kot pri tistih, ki jih pogosteje. Obstajajo celo študije, delane na intolerantnih ljudeh, kjer je bilo ugotovljeno, da z konzumiranjem manjših količin mleka nekajkrat dnevno 3-4 tedne naš prebavni trakt “naučimo” razgraditi laktozo. V debelem črevesu namreč živi bakterija, ki pomaga pri prebavi laktoze. Z prilagajanjem prehrane bi naj postala aktivnejša in v končni fazi pridemo do zelo zadovoljivega prebavljanja mleka.

Avtorji študije priporočajo 2-3 krat dnevno zaužiti pol kozarca mleka ter nato počasi dvigati količino. Priporočajo tudi uživanje jogurtov, ki že vsebujejo laktazo.

Članek lahko prebereš tukaj:

Kolikor mi je znano, se laktaza dobi tudi kot dodatek.

LP

Preberite RESNICO SOLI, ki je objavljena na forumu PREHRANA, TRENING.., pa boste morda ugotovila, da je vzrok vaših težav bolj enostaven, kot si mislite.

Zdravo
Stane

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close