Ne pražimo čebule
Večkrat berem prispevke znanega zdravilca Ivana Maršiča iz Škofljice, ki poudarja, da čebule ne smemo pražiti, ker se spremeni v neprebavljivo žlindro. Nedavno pa sem v ONI, prilogi DELA, videl velik naslov ‘Proč s praženo čebulo’. Novinarka je imela intervju z zdravnikom mag. Papugo.
Kaj menite drugi o praženju čebule ?
Tudi jaz prebiram te članke, ki odsvetujejo praženje čebule in zaenkrat še nimam mnenja o tem. Nekako razmišljam tako kot anya…Če pomislim, da smo ob “tenstanem” krompirju gor rasli in se še kar uspešno staramo, mislim, da ni tako hudo? Velikokrat nenadoma izvemo, da je neka hrana, ki jo že vse življenje jemo skoraj “strupena”:-))) čez nekaj dni pa sledi spet drug pogled. Človek bi bil lahko kar zbegan ob tem, če bi vse jemal preveč zares. Mislim, da je treba take reči vzeti z določeno rezervo in vedno jesti zmerno in preprosto. – Razne umetelne recepte pa brati za zabavo…
Že nakaj časa čebule ne pražim do rahko rjave barve. Mama ima težave z želodcem in ji tako pripravljena čebula ni pasala. Zato sedaj čebulo “pražim” na vodi. Čebulo narežem, zalijem z vodo, pokrijem in jo v bistvu dušim. Na koncu jo odkrijem in pustim, da voda izhlapi in nato dodam kar pač želim kuhati. Okus jedi ni nič slabši, res pa ne pride v poštev npr. pri pripravi praženega krompirja.
Sama cebulo ze dolgo pripravljam tako, da jo dam najprej malo dusiti. Sem enkrat ze opisala; ni potrebno stati zraven, se ne prezge in lahko jo na kuncu samo malce zarumenis. Je dobro za golaz, zelenjavo in za krompir…
Tudi zdravju koristnejse.
Je v clanku tudi omenjen cesen kot velik sovraznik zdravja. Tu sem pa v velikem dvomu…do sedaj naj bi bil vir zdravja. Mi ga pojemo veliiiiko:))
Lp
Ja, zadnje čase je tako in tako že vse nezdravo, kancerogeno in ne vem kaj še vse…
Imam občutek, da bi ta farmacevtska industrija, ki najbrž stoji za vsem tem, najraje, da živimo le še od umetnih vitaminov, prehrambenih dodatkov in zdravil! Potem bi šele bili zdravi!
Mislim, da je najbolje vse jesti z zdravo mero in kar ti telo zahteva!
Mož je pred kratkim prebolel raka na črevesju in šele sedaj ( ko študiramo, kaj lahko je in kaj ne ) smo začeli ugotavljati, kaj je za zdravje škodljivo.
Čebula sama po sebi ni problematična, težava je v praženju in visokih temperaturah olja. Enako težko prebavljivo in škodljivo kot pražena čebula so zato tudi pražene drobtine, ocvrte jedi, pečeno meso in omakice na osnovi mesnega soka.
Sem pa jaz tudi mnenja, da v razumni meri ni nič škodljivega.
Je pa res, da sedaj, ko sem ugotovila, da se da enako okusno skuhati tudi brez zdravju ‘ škodljivih ‘ postopkov, tako tudi kuham za vso družino.
Že kako leto pri nas ne pražimo čebule.Čebulo sesekljam (zmiksam) in jo pridam jedi, ko je ta že kuhana.Kadar delam golaž naredim enako, le da čebulo malo dušim v vodi in dodama pripravljeno ter narezano meso, ki sem ga prej kuhala kake pol ure.Vodo pa odlila v kanalizacijo. Taki juhi sedaj pravijo ‘živalski urin’.( Tega pa že ne bom zaužila). Vse drugo pa delam običajno. Ko sem začela s to spremembo, moj jedci tega niso opazili. Pripričana pa sem, do so sedaj bolj zdravi.
Ne pražimo čebule, pijmo le vodo, ki ni izpod pipe, ne jejmo rdečega mesa, ne pijmo mleka…. Pa do kdaj mislimo živet? Že sedaj je življenjska doba nadpovprečna in veliko ljudi umira zaradi rakavosti, ker telo ni prilagojeno tako dolgi življenjski dobi. Jaz se ne bi preveč ubadala s tem. Bolj kot karkoli je problem nadpovprečna telesna teža in premalo gibanja. Jest vsega po malo, z vsemi torticami in sladicami, naj bo hrana neodvisnost…. Mislim, da še nihče ni umrl zaradi pestre prehrane.
Forum je zaprt za komentiranje.