NE podaljšanje pogodbe za določen čas in dopust
Pozdravljeni,
v istem podjetju sem delala od januarja 2009 do 30.6.2012, s tem, da so mi pogodbo podaljšali vsakič za 6 mesecev (vsi vemo, da okrog tega obstajajo luknje v zakonu). Glede tega imam nekaj vprašanj:
1.ali je delodajalec dolžan obvestiti delavca o tem, da mu pogodbe ne bo podaljšal in če da, koliko časa pred iztekom pogodbe?
Veliko sem že prečitala o tem, pa sem dobila različne odgovore…nekateri pravijo, da ga mora in to najkasneje 1 mesec pred iztekom, drugi pa menijo, da ne, ker pogodba itak poteče ko pač poteče…
2. Za letos mi pripada 12 dni dopusta (pogodba je bila sklenjena za obdobje 1.1.2012 do 30.6.2012), ki pa ga nisem izkoristila. Ali mi je delodajalec dolžan ta dopust izplačati ali ne?
Hvala in LP
Delodajalcu delavca ni potrebno obvestiti. Ko pogodba poteče, pač poteče in naslednji dan niste več zaposleni. Če pa delate tudi po preteku pogodbe, se ta pogodba spremeni v pogodbo za nedoločen čas. Zato je običajno pametno, da delodajalec pred iztekom o poteku pisno obvesti delavca.
Bolj je čudno obdobje. Za določen čas ste lahko zaposleni največ 2 leti. Po preteku dveh let ta pogodba poteče in niste več zaposleni, če delate naprej, pa se tu pogodba spet spremeni v pogodbo za nedoločen čas.
Ampak ne poznam konkretne situacije, tako da bi bilo vsekakor pametno, da se s pogodbami oglasite pri kakemu pravniku, da pogleda če lahko proti delodajalcu morda vložite tožbo na delovnem sodišču…
Forum je zaprt za komentiranje.