Ne najdem z iskalnikom – namaz s papriko (Bina ali Alenka)
Mislim, da bo to tale. Res pa je, da tudi jaz nisem zapisala ne Bine ne Alenke. Sedaj sem bolj dosledna, ko vem, kako včasih prav pride.
LP Mimi
—–
Varianta Etin namaz:
3 kg paprike
2,5 dl kisa za vlaganje
2,5 dl vode
2 čebuli, 1 česen
3 žlice sladkorja
poper v zrnju, žlica soli
½ kg gorčice, 2 dl ajvarja
Paprike narežemo na rezine, male, ozke, po želji. Kis zavremo z vodo, čebulo in česnom. Dodamo sladkor, sol in ostale začimbe. Ko zavre, dodamo papriko in kuhamo približno 10 minut. Nato jo odcedimo (ali raje ne, da ostane mazava), izločimo čebulo, poper, česen in damo v veliko posodo. Papriko ohladimo in jo zmešamo z gorčico in ajvarjem. Ajvar dodajamo po okusu, lahko ga celo zamenjamo s paradižnikom. Ko je gotovo, damo v kozarce in zapremo. Jaz jih nič ne steriliziram in lepo počakajo kar nekaj mesecev.
Etin namaz večkrat kupim in nam je všeč. Po tem receptu še nisem vlagala, vendar kolikor vidim, mora biti dober. Razlog za “nedelo” je prvič, da nimamo svoje zelenjave, ki bi jo bilo treba porabiti (če moraš vse do zadnjega kupiti, je komaj računica), in drugič, otroci tega sploh ne jedo, kakšnih silnih piknikov ne prirejamo, tistih 5 kozarcev, kar jih z možem v letu pojeva, pa na koncu kupiš…
Če bi se lotila tega namaza, bi se ga po tem receptu.
LP Mimi
Mimi, čisto prav si napisala….pri nas pa imamo zelenjave, da je joj 🙂 Ok, res je, da je edino kar kupujemo ravno paprika….ampak vsako leto je bilo tako, da smo potem odvečno zelenjavo iz “pomožnega vrta” (na pohorju, pri bici)metali kar v nekaj m oddaljeno jelenjo ograjo…Se je nabralo jelenov cel kup v nekaj minutah in tako lepo jih je bilo gledat, ko pobirajo tisto korenje, zelje, buče,…..:) So res luštni, in takrat se ne bojijo 🙂
Mogoče se bo marsikomu zdelo škoda domače ekološke zelenjave, ampak tako je….drugače bi pa segnila! Navsezadnje imamo potem tudi ekološko jelenje meso….
Danes je pri nas še megla, oz. prvi sončni žarki že prodirajo skozno…Uršlja gora se pa še ne vidi 🙂
Lep dan sem, in veliiiiiko sončka!
Zala
Kar zavidam vam, da živite v naravi in imate svoje vrtove in lastno pridelavo zelenjave. Tudi jaz sodim med tiste, ki imam “vrt v teglcih na terasi”. Kakšna bazilika, rožmarin, peteršilj potem pa je že konec. Prav tako ni pri meni računice, ko moram vse kupiti, tako da vlaganje kupim sproti, odvisno kaj se nam tisti trenutek zlušta.
lp pozdrav
Hojla Zala,
včeraj sem naredila ta namaz s papriko in danes je bil test. Zadeva je OK, edino kar je, bi količino kisa še malo zmanjšala (pa imam drugače rada kislo).
Ajvarja sem dala še enkrat toliko (400 g), ker ima drugače preveč okusa po gorčici (in dodaj kar tisti pravi ajvar – od Ete). Mogoče bi dodala še malo sladkorja ali pa tudi ne, če daš manj kisa. Čebulo in česen sem jaz kar narezala in dala v kis in potem nisem nič odvzemala (itak sem prepozno videla navodila 🙂 )
Kar se tiče paprike sem dala rumeno in rdečo, nekje razmerje 2:1, drugič bom dala kar 1:1.
Meni je namaz všeč, bom pa še videla kak bo komentar od dragega.
Lep pozdrav
Petra
Forum je zaprt za komentiranje.