Ne najdem in ne najdem zaposlitve
Verjamite tudi jaz sem na tem ! tudi sama iščem službo že 150 dni, na vse te načine,ki so opisani zgoraj. od poslanih 80 prošenj se je vrnilo 12 odgovorov, devet je bilo takoj negativnih, trije so bili razgovori. Na enem so bili pomemni samo kilometri, koliko je kandidat oddaljen (mojih 25) je bilo preveč. Na drugem jih je motila starost, samo do 25, (mojih 33) zopet preveč. Na tretjem pa sploh niso nobenega zaposlili, od nas,ki smo bili na razgovoru (reorganizacija v podjetju). Tako da danes ni pomembno kaj znaš, kaj si dosegel, kakšne so tvoje delovne izkušnje, koliko let delovne dobe imaš (sama 14 let).
Verjamite mi, za razne kavice z znanci, hoja od vrat do vrat, prošnje, telefonski impulzi, tankanje avtomobila ….vse to mi je pobralo vse prihranke in voljo.Nisem plačala vode,elektrike…,sem raje kupila zimsko opremo za avto in popravilo (saj brez tega ne moreš na delo), zdaj pa nimam ne dela, ne elektrike in prazen želodec.
lenicca…
Glede, kar si vse prestala…ali imaš tako dobre ljudi, da ti dovolijo uporabljat elektriko in pc, glede na to, da si napisala svoj post preko neta, si bila nekje, kjer je elektrika…ker napisala si, da ti imaš izklopljeno elektriko, če je vse to skup larifari ni lepo, da se blefira nekaj tukaj, ker eni ljudje res iščejo zaposlitev.
Lenicca, a ni zanimivo, ti praviš sa imaš izkušnje, da zaposlujejo samo do 25 (nekaj podobnega).
Sem brezposelna, stara 25 let, 2 leti delovnih izkušenj. Na vsakem razgovoru je skoraj da ne prvo vprašanje: Otroci?
To je spolna diskriminacija, saj vsi delodajalci se zavedajo, da če me vzamejo, me verjetno kmalu ne bo za 1 leto, ali pa morda celo dvakrat.
Ja moja prijateljica je morala podpisat, da ne bo imela otrok, mislim pa, da za nekaj let cca 4 -5 let, ne vem točno, seveda vsaka normalna ženska bo imela prej, ali slej otroke in velikokrat ženske, samo zaradi tega izpademo in me ženske, imamo zelo slabše možnosti pri zaposlitvi. Jaz sem imela mlada otroke in, ko sem mislila zdaj, da bo sprejeta, ko me je malo v obraz nalagala (zavrnili so me po enem tednu dela zaradi 15km), ko sem odnesla prošnjo osebno, me je takoj vprašala glede otrok in njihove starosti pa glede bolovanja, hvala bogu moji otroci so že veliki…Ja res je, da starejši smo težje najdemo zaposlitev, verjetno bo vsak raje sprejel pod 30 let, kot pa nad 30 in več let. To je zame tudi diskriminacija, saj oseba lahko nad 30 ali več let, je mnogo boljša, kot tista pod 30.
Meni se še vedno v tej preljubi državi Sloveniji ne zdi pošteno, da oseba, ki ustreza vsem pogojem ni poklicana niti 1x na razgovor za službo, da niti 1x osebo ne vprašajo, zakaj misli, da je dobra oz bo dobra na tem delovnem mestu, da niti 1x ne vprašajo, kaka znanja ima…in vedno odpade in na njeno mesto pride oseba, ki nima znanja, ne ustreza pogojem, nima pojma o tisti službi – Komu naj temu se reče – državna svinjarija, kako lahko to inšpekcija dopušča??
Poznam veliko primerov, ki nimajo ustrezne izobrazbe pa dela v javnem sektorju. Ko sem bla tik pred maturo, sem klicala v en vrtec, ki je ravno imel razpis in mi je jasno rekla da moram imeti narejeno to šolo in pika. po kaki logiki pa potem lahko dela nekdo, ki niti ni strokovno usposoblen za delo z otroci? to se dogaja ves čas in naša prelepa slovenija to dopušča, zato ker majo takšni ljudje veze in strice in tete pa ne vem koga še vse na višjih položajih.
Ponavadi življenjepisa ne zahtevajo, do danes za mojo izobrazbo ga niso zahtevali in zato ga tudi nisem priložila poleg prošnje, lahko znaš ne vem kaj vse, jih ne briga, ker je kandidat že izbran, prošnjo niti ne preberejo le naslov prepišejo in pošljejo negativni odgovor, včasih niti ne pošljejo odgovora – jaz ga že nisem dobila.
Jaz sem se prijavila v vrtec letos poleti s končano šolo v mojem kraju: (tako, da nisem izpadla zaradi km), nisem bila poklicana na razgovor, odgovora niti dobila nisem…čez dober mesec dni sem izvedela, da v vrtcu dela ena ( sploh ne vem kdaj je bil razpis, ker redno spremljam razpise):
1. Ta oseba nima vzgojiteljske šole.
2. Oddaljena je od vrtca kar nekaj km.
3. Nima tečaja za delo s predšolskimi otroci.
4. Ne zna nobenega instrumenta, kar bi ga vzgojitelj moral vsaj malo.
5. Nima nobene prakse z otroci oz ni nikoli delala v vrtcu.
A so jo vseeno zaposlili in ministrstvo za šolstvo to dopušča, enako inšpekcija…ne vem sploh zakaj obstaja ta šola za vzgojitelje, če v vrtec imajo prednost se zaposliti vsi drugi kandidati z neustrezno izobrazbo, kot pa vzgojitelji.
Berem tole in ne morem verjet, da v 5 letih nisi prišla niti do enga razgovora za službo. Zakaj te tvoja svetovalka na zavodu za zaposlovanje ne vključi v job klub (klub za iskanje zaposlitve) ali pa te vključi v javna dela?!?
Pa še tole bi dodala, če ni razpisa za delovno mesto pošlješ PONUDBO ( ne več prošnje), če pa je razpis objavljen pa PRIJAVO na prosto delovno mesto. In s ponudbo se NE pošlje življenjepisa, s prijavo pa le če je zahtevan.
Stopi k svoji svetovalki na zavodu in se pozanimaj glede javnih del in job kluba, ne bo ti žal. Pa srečno pri nadaljnem iskanju!
maagnolia
Svojo ponudbo sem poslala oz pošljem cca 2x na leto vsem vrtcom v bližini svojega kraja – učinka ni, življenjepis dodam poleg prošenj, le v primeru, če ga zahtevajo, prijavljam se na vse prošnje, ki imam le 1% možnost, da me zaposlijo.
Na zavodu za zaposlovanje sem bila prijavljena cca 3 leta, hodila sem na delavnice…od tistega ni bilo nič, nobeno delo mi niso dobili, le delo pod 400€, izračunala sem, če bi to delo sprejela bi imela na mesec 100€ v plus, kar se mi pa seveda ne splača, saj za teh 100€ mesečno v plus bi si mogla nabavit še avto.
Hodila sem na delavnice od 8h do 12h, kot sem že omenila in ni bilo nič, tako, da sem po dobrih treh letih izpisala iz zavoda za zaposlovanje, saj se mi ni splačalo preživljat ure in ure na delavnicah, saj od tega je šel le čas v nič in denar za bencin, ponudili mi niso ničesar, le dela, kjer bi hodila delat le zato, da bi mi delovna doba tekla – žal živi se pa od denarja.
Zaenkrat je pač tako, da tisti, ki nimamo vez, težko pridemo do normalnega dela oz do dela z normalno plačo, smo v času krize.
Napaka-praviš, da se ne splača sprejeti dela pod 400 euro, ker bi bila le 100 euro v plusu-če bi bila zaposlena, bi si širila krog poznanstva in bila “in”.
Tako pa si , s takim razmišljanjem, popolnoma “out”. Ne vem od kod ti ideja, da se moraš zaposliti prav v vrtcu? V naši firmi so mnogoteri profili, ker pri zaposlovanju upoštevamo dejanske sposobnosti in dejansko potrebno znanje in je popolnoma vseeno kakšno šolo/faks ima kdo končano.Verjemi, da s takim razmišljanjem nimaš niti malo šans za zaposlitev-si premalo ambiciozna ,rineš in rineš v zaprta vrata, po drugi strani pa si prevzvišena sprejeti drugačno (začasno) delo, brez veze se ti zdi hodit na delavnice- itd…
Totalno mimo ciljaš….
gideon, ne morem se bolj strinjat s tabo!
pa naj še napišem nekaj glede delavnic zavoda: smisel le-teh ni v tem, da ti najdejo oni službo ampak, da ti omogočijo lažjo vključitev, ti povejo razne nove “finte” glede iskanja službe, z obiskovanjem teh delavnic pa si pridobiš tudi nova poznanstva in morebitne nove možnosti za zaposlitve ( več glav več ve). pa te zadeve so plačane. zakaj vztrajaš pri vrtcih če vidiš, da ne bo nič? poišči službo na drugem področju pa čeprav le trenutno. pa prosim, ne izgovarjaj se na veze in na krizo, ker se kljub krizi ( in tudi brez vez) najdejo službe. ne moreš pa pričakovat, da boš takoj dobila službo, kjer boš plačana 1000 evrov pa takoj pogodbo za nedoločen čas. to ni realno.
praviš, da bi si za obisk delavnic morala kupit avto – ja, ženska draga, kako boš pa hodla v službo če jo dobiš?!? verjetno ta služba ne bo čisto zraven tvojega stanovanja.
mislim, da imaš previsoka in nerealna pričakovanja glede zaposlitve in da ti navsezadnje kar paše stanje kakršno je.
Ne vem, a je to letelo name, ampak vsekakor je bil moj post dobronameren. Vem, o čem govorim. In tudi meni včasih ni bilo lahko in sem bila brez službe, pa sem za to nekaj naredila. Bilo je veliko odrekanja in neprestanega učenja in je še vedno isto. Ko imaš podjetje, ne smeš zaspati na lovorikah, ampak moraš gledat daleč naprej.
Danes niso enostavni časi in nekateri se trudijo in trudijo, pa ne dosežejo svojega – ker plavajo v napačni smeri. Tudi če trenutno plavaš v pravi smeri, so časi taki, da gre počasi, razen če imaš kapitalske rezerve ali pa res kako dobro idejo, ki jo lahko uresničiš z malo vložka. Tudi take so.
Kar se tiče zaposlenih pri nas, je pa tako – pridnost, ustvarjalnost, delavnost, zainteresiranost za učenje, inteligenca in še nekatere vrednote, na katere danes nekateri ne dajo nič več, so pri nas cenjene in ustrezno plačane – iz dveh razlogov – prvi je ta, da je to dolgoročno dobro za podjetje, drugi pa ta, da ima management občutek in nek sočuten odnos do čisto vsakega človeka, pa tudi do okolja. Je pa res, da ne vzamemo “vsakega idijota” – mora dokazat, da so mu pomembne podobne vrednote in da bo deloval v skladu z vizijo podjetja, ki pa smo jo tako ustvarili skupaj z zaposlenimi. Pravzaprav sem ponosna, da smo mlad, razgledan tim, povprečne starosti okrog 30 let in da dosegamo zastavljene cilje. Dosegamo pa jih ravno zaradi znanja in zaradi tega, ker za nas dobiček ni na prvem mestu – zanimivo pa je to, da ko ti je cilj nekaj drugega, je dobiček logična posledica.
Za ostale, ki iščete službo – ne obupat, zlasti, če ste mladi. Iščite možnosti, učite se, dokazujte se, bodite samozavestni, pa bo. Ne se vedno zanašat na druge, osebno mislim, da smo mladi še vedno dovolj inovativni, da lahko nekaj sami ustvarimo. Če ne dobiš možnosti v kakem podjetju, ga pač ustanoviš sam. Res, da je pri nas to dokaj težka stvar, ampak se da – z močno voljo, delavnostjo…
Hvala – tudi tebi lepe praznike.
Jaz mislim – res je, ko se pogovarjam s partnerjem, da niso lahki časi – ampak v vsaki slabi stvari je nekaj dobrega, vedno imejte to v mislih. Stvari ne morejo biti slabše kot so, zato se bo tudi gospodarstvo začelo počasi pobirat. Poudarek na počasi, ampak važno, da se nekaj začne dogajat. Najbolj pomembno je, da ne obupamo. Če obupaš, ostaneš za zmeraj na istem mestu, če pa ne obupaš, pa slej kot prej nekam prideš.
Npr. če je kdo kdaj bral kak življenjepis o kakem uspešnem človeku, ali gledal kak film – tem ljudem je skupno, da so imeli močno voljo, začela jih je pa večina na dnu. Če res nič nimaš, je to večja motivacija, kot če imaš veliko ali nekako povprečno.
Npr. moja mama in oče delata v istem podjetju in oče je invalid že od malega. Prejšnji teden sem izvedela, da je oče ostal brez službe – ampak so mu ponudili odpravnino, ki pa verjetno ni najbolj visoka. Na srečo nimaveč veliko let do penzije, mama pa malo več. Mamo je strah, da bo ostala brez službe. Res je, da nikomur ni lahko, ampak jaz sem vesela, da je vsaj nekdo reše pritiskov – delali so cele dneve, izkoriščali itd. za mali denar. Mamo je strah, da bo podjetje šlo v stečaj – ampak mogoče se bo čudno slišalo, upam, da bo šlo, ker take organizacije s takšnim odnosom preprosto ne smejo več obstajat. Ker pa delujejo v istem sektorju kot naše podjetje in še veliko je malih podjetij, ki čakajo na priložnost in so boljša in bolj fer, bi vsaj imeli več dela. Sicer je tako, da se to itak ne bo zgodilo, ker zaposluje podjetje preveč ljudi in bo verjetno država pomagala.
Predlogi za tiste, ki iščete službo:
– Najprej razmislite o tem, kaj so vaše pozitivne lastnosti, v čem ste res dobri in kaj bi lahko delali, mogoče še na kakem drugem področju, kot pa tisto, za kar ste se šolali.
– Potem poiščeš v imeniku podjetja, za katera meniš, da bi tak profil potrebovali.
– Pošlješ ponudbo, če ni odgovora (včasih ni takoj, pri na npr. damo veliko na korekten odnos, ne zaradi zakonov, ampak ker ne veš kdaj boš koga potreboval in ker se nam ne zdi fer puščati ljudi v negotovosti) pokličeš. Fajn je mogoče prepričat na nek način ljudi za razgovor – vtis je zelo pomemben.
-Moj partner pravi, da ima najraje ljudi, ki se kar oglasijo na firmi, za take pravi, da ve, da bi res radi delali in dostikrat delo dobijo. Nimajo pa tega rada vsa podjetja – osebno nimam tudi nič proti, če mi kdo pet minut časa vzame.
– Ne se osredotočit na izobrazbo kot vašo konkurenčno prednost – razen če imate res neko specifično, ki je res iskana. Včasih je mogoče pomembno znanje jezikov, ali pa npr. nek hobi, ki ti pomaga v službi.
– Vedno se ponujajte na način, da imate nekaj, kar bo podjetju zelo koristilo. Podjetja na koncu vedno gledajo, da bodo imela od vas večjo korist, kot vi od njih, se pravi, vam bodo dali neko plačo, za to pa morate vi dvakrat, trikrat več prinest podjetju vsak mesec. Navsezadnje se ukvarjajo s pridobitnimi dejavnostmi.
– In še nekaj: obstaja veliko načinov zaposlitve, tudi preko podjemne in avtorske in še nekaj drugačnih načinov. Razmislite o teh, namreč, podjetja rabijo tudi začasno pomoč, vemo pa, da je zaposlitev za nedoločen čas skoraj nemogoče dobiti. Na ta način si pridobiš izkušnje, reference, pa še nekako preživiš. Fajn je samo, čeprav to ni v skladu z zakonom :)) , pazit, da se mogoče nekako izogneš temu, da to prijaviš na zavod, namreč, izgubiš pravico do pomoči, ali ti pa za ta znesek zmanjšajo nadomestilo in si delal zastonj…
Npr. prošnje v stilu, iščem službo, ker nujno potrebujem denar, ne pridejo v poštev… Ponavadi… Mogoče, če res podjetja ne najdejo delavcev, take osebe pokličejo, da sploh ugotovijo, če bi pa res lahko opravljali kaka enostavnejša dela. Tak pristop ti pove, da oseba ni samozavestna, da se niti ne zaveda svoji morebitnih pozitivnih lastnosti, mogoče niti nebi opravljal dela dobro, ker se ji gre samo za plačo, če se bo za to maksimalno potrudila (predpostavimo, da je plača vsaj malo večja od minimalne…).
Lep pozdrav in želim seveda vsem malo lepše čase v 2010… Upanje umre zadnje.
Jaz se dobro zavedam, da delo v vrtcu ne bom dobila, ker če ga nisem v tem času, ga vedno težje bom, zato iščem delo tudi drugje.
Delala sem za max 400€ na mesec veliko let, delala na normo in od tega nič, ampak tam poznanstev se ne dobi – žal, ker vsi, ki tam delajo so navadni delavci in preko njih se težko najde poznanstva in, če že ima nekoga na boljšem položaju oz kako poznanstvo, bodo naprej poskrbeli zase in za svoje bližnje. Sem delala jaz v takem krogu, a nobenih poznanstev nisem dobila.
Poleg tega sem jaz na takem koncu, kjer je zelo malo možnosti za zaposlovanje. Par tovaren – na prste preštejemo – z najnižjo plačo seveda, par vrtcev…ena trgovina, drugje možnosti pa ni, mogoče za kako čistilko, natakarja za kake bare, ostalo je pa potrebna druga izobrazbo (banka, pošta…). Je možnosti več seveda – dlje, samo te pa ne vzamejo zaradi km.
Za hoditi na te delavnice na zavodu za zaposlovanje sem jaz hodila, od tega ni bilo nič, učili so nas prošnje pisat pa te stvari, jaz sem mogla imeti avto doma na razpolago, da sem hodila na zavod, da imaš samo avto doma, da ti stoji cele dneve moraš zanj plačat minimalno na leto 400/500€, meni se to ni splačalo. Mogoče bo leto 2010 boljše…Vsem želim v letu 2010 čim manj skrbi, dobre službe, zdravje!!!
Pozdravljena!
Mene pa zanima od kod si, da tako težko najdeš službo v vrtcu! Pa ne iz radovednosti, ampak ker sem tudi sama v istem zosu! Sicer trenutno še imam službo (prej kot vzg., zdaj že kot pomočnica, za september pa mi ne kaže nič dobrega, saj je nov ravnatelj zaposlil svojo “kolegico”) Pa veliko sreče!
Aja, jaz sem pa iz Prekmurja!
LP, Klavdija
Jaz sem iz Severne Primorske, no mene so zavrnili oz niti odgovora nisem dobila,ko sem se prijavila na razpis, vzeli so drugo in čez mesec in pol izvem, da so sprejeli eno drugo in sploh nima vzgojiteljske šole, niti tečaja s predšolskimi otroci nima, razpisa niti vidla nisem, če je bil, je bil, kot ponavadi na skrivaj na zavodu. Ja pa ta prišla, kot že vse v tem vrtcu po vezah.
draga obupana, razpisi na zavodu niso na skrivaj ampak so nekateri razpisi samo v mapi, dostopni vsem, na zavodu, drugi pa objavljeni tudi na spletni strani. če zgoraj piše: delodajalec pričakuje prijavo kandidatov – pomeni, da je delovno mesto še prosto; če pa piše: delodajalec izpolnjuje zakonsko določeno obveznost – potem je pa del. mesto že zasedeno in je objava le formalnost. vidiš, to so stvari, ki jih izveš v klubu.
poglej še na tele povezave, če ti kaj pomaga.
lp
http://apl.ess.gov.si/eSvetovanje/TrgDela/IzobrazbaPoklic/Default.aspx?t=0
Razpisi so s posredovanjem: Ti so ponavadi objavljeni tudi na medijih, ponavadi na internetni strani zavoda za zaposlovanje, ponavadi zavod obvesti, da je razpis kandidate, ki bi ustrezali tej službi, objavljeni so tudi na oglasni deski na zavodu.
Drugi razpisi so pa brez posredovanja, vidiš jih tudi na oglasni deski na zavodu za zaposlovanje – včasih tudi ne, ti niso na medijih.
Hvala pa za linke
Forum je zaprt za komentiranje.