Ne moreva sanjati ne o štalci, ne o kravci
prioritete, 17.08.2025 ob 18:25
Vsega pač ne moreš imet. Gledati druge kaj imajo in se sam sebi smilit ni ravno produktivno a ne? Mogoče kdaj poglej ljudi ki imajo krepko manj kot vidva. Dve povprečni plači je čez 3k mesečno. 3.200 neto brez dodatkov (prevoz, malica). Praviš da sta še od starih staršev dobila in imata 1/4 oz. 25% za stanovanje. Najemata pa svoje stanovanje a ne? Ne sobe. No jaz sem sobo. Živela kot študent. In kupila (jasno s kreditom) stanovanje. Prioritete pač. Če z več kot 3k mesečno in pologom za stanovanje nista zmožna kupiti stanovanje….imata problem ja. Ne finančni. Recimo da gledaš dvosobna stanovanja. Cena tam okoli 200-250k recimo. Imata 50k recmo. Obrok kredita bi vaju prišel okoli 900. Toliko je najemnina za dvosobno v ljubljani. Ja ga odplačuješ desetletja, ampak imaš svoje stanovanje. Isto plačuješ najemnino pa nimaš nič. Še vedno vama po plačilu ostane čez 2k. Za položnice, avto, hrano, oblačila, zabavo/izlete. Recimo da gre jurja (pretiravam ma ok) za položnice, avto, hrano, oblačila, kozmetiko ipd.). Še vedno vama ostane več kot jurja. Kam to vržeta? Ker s tem bi simpl pokrila otroka in še varčevanje za starost/nov avto ipd. recimo. Na dopuste greste z regresoma. Ki predvidevam sta 4k minimalno a ne? V glavnem….presrana razvajenca sta. Nobene logike, kako vama rata imeti takšno plačo z takšno mentaliteto mi je skrivnost. Večina ljudi ima podpovprečne plače, pa privarčujejo za polog in nakup. Ja tudi jaz sem bila med njimi. In to sama, ne z dvema plačama. Pri 30ih sem bila v svojem stanovanju. Vidva pa z več kot 3k in pomočjo starih staršev menda ne zmoreta. Reveža. Pomoje najboljš da za socialno zaprosita.
@prioritete, ti pa ze PRECEJ CASA nisi niti z ocesom osvrknila kakega nepremicninskega portala, kajne?
Casov, ko si v LJ (sama jo namrec navajas) za 200k kupil 2-sobno, se jaz niti spomnim ne (sem pri 40ih). Ce imas v mislih luknje, ko moras se vsaj 80k vloziti v prenovo, pa hvala lepa. V glavnem, toliko so danes garsonjere 30m2 ali malcek cez. Tiste 22m2 so pod 200k (s tem da novogradnje tudi ne vec). In drugo: 900eur najemnine za 2-sobno v Lj? Nisi verodostojna oz. natancneje – smesis se! Sej se bo @vidalli oglasil in te poucil 🙂 Pocasi so ze najemnine za novejso garsonjero s parkirnim prostorom 800-900€. Ne vse, hvala bogu. Ce mi prilepis ene 30 oddajanj 2-sobnih po “tvoji” ceni, ker jih glede na tvojo vehementnost najmanj toliko je, se selim prec. Hvala!
Avtorja morda nista kreditno sposobna, saj nimamo vsi sluzb za nedolocen cas. Niti ne pise, koliko sta stara. Dandanes so res za marsikaj drugacni casi.
Pa kje so še vsa dovoljenja, če hočeš sam gradt, še preden postaviš ploščo. In ja, včasih ni bilo interneta. Ljudje so sami sezidali hišo. Garali v tovarnah za minimalca. Otrokom so privoščili le najnujnejše. In po 30 letih se ni nič spremenilo. Vse dražje je in vse hujše je. Če nisi nek kriminalac.
Ne beri teh komentarjev.
Jaz nisem bila na morju od leta 2003, ko sem bila nazadnje v osnovni šoli. Ljudje avtomatsko mislijo, da če “jočemo”, kako si ne moremo privoščiti nepremičnine za svoj lasten dom, da hodimo na potovanja v eksotične kraje, 2 x na leto smučat, vsak dan pijemo kavo v kafičih in jemo v restavracijah. Pa temu ni tako!
Ne bodo nikoli dojeli ta struggle, ker ne živimo več v starih časih!!
Vzames kredit, se zapufas za 30 let in imas stalco, potem pa se kravco.
Dete, ti bi i pare i jare, jah, klinc, tako ne bo slo.
Mi smo delali po dva ali tri sihte med studijem in po diplomi, da smo si lahko kaj privoscili med studijem, po studiju pa za flet.
A ti bi si nekaj privoscil, ajde, daj, luksuziraj se, samo potem ne jamrat, da nimas za flet.
Si bos privoscil flet ali kaj drugega, to je pa tvoja odlocitev.
Necak je kupil stanovanje v Ljubljani, 250k enih 60m2, potrebno obnove in ga bosta s punco obnovila. Drugi je 5 let nazaj kupil flet, ga zdaj prodal, kupil hiso in jo obnavlja. Oba na kredit do penzije.
Hoces-noces, tvoja stvar, samo ne jamrat, kako z dvema nadpovprecnima placama nimas za stalco in kravco!
drekolandija je propadla mafijska država in to pomeni da pošteno do hiše ali stanovanja ne moreš več priti. še 10 let nazaj se je dalo, sploh če si imel grabeno parcelo, si sam delal pa hišo zgradil. sploh od kovid natege dalje, ko je janez dal dohtarjem inmafiji 2 milijardi na 10 podlage je šlo vse v kurac. še tisto malega kar je bilo stanovanj hiš na voljo, so pokupili dohtarčki s kodinimi dodatkji in ostala mafija. in cene so šle umetno spet gor. pol je navlekel norec v slo še 20 000 ukrajincev, ki dobivajo denar za najem , pazi, stanovanj, ki jih že tako ni, kar pomeni da ti davkoplačevačlec slovenec ki nimapš stanovanja , ukrajincu daš vsak mesec 2 jurja in pol, on pa tebi odžre odžre stanovanje s tvojim denarjem štekate zabita čreda čreda
Anonimno 7768, 17.08.2025 ob 19:43
@prioritete, ti pa ze PRECEJ CASA nisi niti z ocesom osvrknila kakega nepremicninskega portala, kajne?
Casov, ko si v LJ (sama jo namrec navajas) za 200k kupil 2-sobno, se jaz niti spomnim ne (sem pri 40ih). Ce imas v mislih luknje, ko moras se vsaj 80k vloziti v prenovo, pa hvala lepa. V glavnem, toliko so danes garsonjere 30m2 ali malcek cez. Tiste 22m2 so pod 200k (s tem da novogradnje tudi ne vec). In drugo: 900eur najemnine za 2-sobno v Lj? Nisi verodostojna oz. natancneje – smesis se! Sej se bo @vidalli oglasil in te poucil 🙂 Pocasi so ze najemnine za novejso garsonjero s parkirnim prostorom 800-900€. Ne vse, hvala bogu. Ce mi prilepis ene 30 oddajanj 2-sobnih po “tvoji” ceni, ker jih glede na tvojo vehementnost najmanj toliko je, se selim prec. Hvala!
Avtorja morda nista kreditno sposobna, saj nimamo vsi sluzb za nedolocen cas. Niti ne pise, koliko sta stara. Dandanes so res za marsikaj drugacni casi.
50+ stanovanj v ljubljani pod 250k – 2 sobna in večja
Isto toliko dvosobno in večje stanovanj za najem pod 900e:
Ti seveda misliš da morata živeti na prešernovi v centru očitno 😀
V novogradnji po možnosti 😀
Btw….4 mesece nazaj sodelovka kupila dve leti nazaj v nulo prenovljeno stanovanje s prezračevanjem in vse novo….za 330k. Trosobno. 72 kv. Znotraj obvoznice.
Ampak ja jaz nimam pojma. Ti veš. Ker seveda rabita popolno luksuzno stanovanje v centru ljubljane kot začetno stanovanje. V tujini mladiči kupujejo luksuzna stanovanja v centru mest 😀 Al pa živijo v luksuznih najemih na najboljših lokacijah, ne nekje na obrobju s cimri 😀
Vse hujše bo, 17.08.2025 ob 19:43
Pa kje so še vsa dovoljenja, če hočeš sam gradt, še preden postaviš ploščo. In ja, včasih ni bilo interneta. Ljudje so sami sezidali hišo. Garali v tovarnah za minimalca. Otrokom so privoščili le najnujnejše. In po 30 letih se ni nič spremenilo. Vse dražje je in vse hujše je. Če nisi nek kriminalac.
Ne beri teh komentarjev.
Jaz nisem bila na morju od leta 2003, ko sem bila nazadnje v osnovni šoli. Ljudje avtomatsko mislijo, da če “jočemo”, kako si ne moremo privoščiti nepremičnine za svoj lasten dom, da hodimo na potovanja v eksotične kraje, 2 x na leto smučat, vsak dan pijemo kavo v kafičih in jemo v restavracijah. Pa temu ni tako!
Ne bodo nikoli dojeli ta struggle, ker ne živimo več v starih časih!!
Čez tri jurje (z dodatki) tri jurje in pol dobita mesečno. Plus 4k minimalno regresa. In ti misliš da komaj preživita? Da jočeta zato ker komaj preživita in nista videla morja 22 let? Ne ne živite v starih časih. Takrat so imeli pamet. Kam pa ti mečeš keš da nisi zmožna za par evrov za vlak dat do morja pa tudi ne vem. Upam da v kakšno terapijo pri psihologu.
Kot prvo, imaš starodoben način razmišljanja, ki ti ga je vcepila starejša generacija in propaganda. Od GFC-ja naprej, dejansko pa že od časa Dot com-a, te tako razmišljanje ne pripelje nikamor oz. te pripelje v finančno luknjo brez izhoda.
Drugo, realna inflacija cen nepremičnim je ogromna in starodavni modeli finančnega razmišljanja preprosto uničujejo mlade. Ker živiš z babovjem ti ona diktira tempo, to se vidi po tvojem zapisu, kajti prioriteta je varnost in to zahteva (ti je vcepila takšno razišljanje/te je podredila) od tebe tvoje babovje.
Podedoval si za ¼ fleta v LJ, to znese 150-200K in ti nisi tega uspel niti podvojiti. Holy crap man!!!
Meni ni nihče nič dal, že kot mladoleten sem vlagal v delnice, prepričal sem svojo mat, da je odprla račun na BPD in sem ji govoril kaj naj kupuje. Na Heliosu, Triglavu , Krki itn. sem zaslužil kar nekaj in sem prodal v letu 2007, ker so vsi govorili, da bo GFC. Takrat sem spremljal Douglasa Caseyja, Petra Schiffa, Jima Rogersa, Jima Rickardsa, Gerlada Celentea itd.
Od 2013 sem vlagal v crypto s svojo plačo in so mi tako družinski člani kot frendi govorili, da sem debil in mečem denar stran. Že dolgo ne govorijo več, nič ne pametujejo, sprašujejo kaj naj oni naredijo. Eeeeeeeeeeee.
Npr. aprila to leto sem si zalogo ETH močno povečal za 1600 USD po kosu. Trenutno je 4527 USD po kosu. Če bi v četrtek prodal po 4750 USD in danes včeraj kupil 4410 USD bi naredil dober trejd, pa sem bil pohlepen in sem čakal na 5K USD namesto, da bi spremljal upadanje trading volume in bi vedel, da so veliki prodali in naredili profit. Ehhhhh je kar je. ETH je bil v preteklosti že 5X močno nad 3K USD in je bila cena 1600 USD po kosu dobra, čeprav zgodovinsko gledano kar visoka. Trendi so kazali na bull run celotnega marketa. ETH je v tem primeru zame bil ”varna naložba” oz. neke vrste hedge.
Npr. lani sem septembra kupoval Stellarja po 9 USD centov (včasih je bil Stellar Lumens in so idioti zjebal najboljši ime crypta in ga skrajšali, fukcing fegets), decembra prodal za 48 centov, aprila to leto kupil po 23 centov, sedaj je 42 centa.
Če na dolgoročnem trejdu (3 mesece+) ne naredim vsaj 50%+ imam tredj za slab, 100%+ je kull trejd, 200%+ je zakon trejd. Včasih je znalo iti v enem tednu po več 100%, ufffff keri dobri časi, 2015-17. Kva je blo to noro, lepi stari časi.
Ko pa se prične padec pa iz bolj volatilnih dam v manj volatilne in takrat poizkušam ujeti dead cat bounce ali catching a falling knife za zabavo. Pač včasih tudi spušim dost keša ampak gre za thrill.
Tako je to dandanes. Starodobno razišljanje o varčevanju na banki, kreditih za 20+ let in podobne bedarije mlade le ugonobijo.
To ni finančni nasvet, je le osebno mnenje.
Meni so pomagali starši. Imeli smo dogovor da lahko živim doma in ne prispevam nič če bom šparala za stanovanje. Že v srednji šoli sem delala med počitnicami. Med študijem sem delala še več. Večina je šla v šparanje. Ni bilo preseravanja z tisoč in enim novim oblačilom, obutvijo, torbicami, kozmetiko in potovanji. Za vozit sem imela starega jugota, ki se je skoz kvaril. Tako da sem ga na koncu znala že sama dosti poservisirat. Na počitnice sem šla s prijatelji z vlakom z ruzakom s šotorom. Hrano in pijačo smo si kupovali v lokalnih trgovinah, tudi kruh in pašteta so zadostovali za obrok. Dostikrat smo kampirali na črno. Status študenta sem vlekla do konca, ker je bilo študentsko delo bolje plačano kot redna služba. Do 28 leta sem imela za polovico stanovanja. Za polovico sem se zapufala. Ta prvi mesec po nakupu sem imela denarja samo za jogi in predujem za kuhinjo. Grelec vode mi je ob vselitvi kupila sestra. Kavč in tv sem kupila šele kako leto po vselitvi. Na začetku je bilo zelo težko. Sem bila hvaležna družini ki me je podprla po lastnih močeh, a tu ni govora o plačilu kupnine. Zelenjava z maminega vrta je bila zame zlata vredna v obdobju ko je bil v hladilniku samo mleko.
Res je, da so zdaj cene nepremičnin zrastle bolj kot plače in je treba več odrekanja in pomoči družine. Ampak kar jaz opažam je da mladi zelo veliko jamrate in jokate nad usodo da ste se rodili v napačnem času. Hkrati pa se niste niti za malo pripravljeni odreči lastnemu udobju. Tudi vidva očitno pašeta v to kategorijo saj z nadpovprečno plačo ne prišparata skoraj nič. Naj ugibam – vsak svoj avto, telefon čez 1000 eur, oblačila določenih znamk, draga kozmetika, hodita ven jest, pa na kavice? Moj nasvet bi bil da najprej poglejta za kaj zapravita. Potem se odločita ali sta se čemu pripravljena odpovedati. Če ne, potem s temi dohodki pozabita na svojo nepremičnino. Če vama je pa cilj nepremičnina, bo treba pa bolj skromno začet živet.
Ne razumem te, 17.08.2025 ob 18:24
Dva z nadpovprečno plačo ne moreta dat 1500€ na mesec na stran? Pol sta pa res šalabajzera.
Bi ti razložila, pa sumim, da ti ne bo sedlo.
Ajd, napiši vajine zneske – plače in stroške, pa ti takoj povem, zakaj ti ne gre skozi.
Resno.
Bogatija je kurac ker se na vsak cent gleda najbolj je vse zastojn. Po drugi strani pa placujes 20 let pol pa sin vse proda pa zafura… Če ni med tem kakšna bolezen ali kakšna morija kot je to navada v sloveniji…
“Kje so ta cenejša stanovanja v tujini? Na primerljivi lokaciji seveda.
In kdaj so bila stanovanja v sloveniji po par jurjev (praviš 10% cene pa to)?
Sprav se mati spomnit da ti tablete da bolnik.”
EDINI KRETEN SI TI.
V Avstriji imaš več ali manj najemna stanovanja državna, ker je sistem urejen čisto drugače, vse od a do ž, za opice itak nepredstavljivo kaj je to res in dostopna cena glede na plačo. Debilom pamet ne nese tako daleč, pol pa krivijo navadne ljudi, da brez vesti opice zabite kradejo, kretenčki pa itak nič ne dojemajo.
Stanovanje 300.000 evrov. 10 % je 30.000 20 % je 60.000 in ja, VČASIH SI DOBIL STANOVANJE ZA 60.000 ČUKOV, PA TUDI ZA 30.000 čukov, še prej. Tako k je danes 300.000 ali pa vsaj 200.000.
TOČNO TAKE OPICE VLADAJO, zabiti in glupi, pa še zlobni… ne more biti drugače.
Preklet hudič in ti se imaš za pametnega?
Ko se ima pa tak idiot za pametnega, pol ti je pa jasno zakaj je tako stanje v državi. Ne more biti drugače, če kreteni, na ravni posebne šole sebe smatrajo za pametne. Pametnjakoviči… najpametnejši pametnjakoviči zabiti, glupi… pol pa krast, k ni pameti…. pol pa krajo modernizirat…. Sej če pameti ni, je treba pa res krast ali pa v fabriko delat.
@prioritete, ves, toliko osnovne internet pismenosti premorem, da najdem, kar si nalepila zapisu. Preden si se v drugo osmesila s svojo vehementnostjo (v resnici je ta tvoj problem v debati), bi mogoce poprej samo preletela, da vidis, da je prakticno vse staro 70, 80, tudi vec kot 100 let, PREDVSEM PA JE POLOVICA OD TEGA POLKLET. Izvoli!
Glede posameznega primera nakupa: Vsi poznamo izjeme. Ki pa so tocno in samo to.
Kaj in kje onadva isceta, vesta sama, ni potrebe po tvoji pokroviteljski formi o “mladicih” pri nas ali pac kjer koli po svetu.
Se izklapljam iz teme…
“Isto toliko dvosobno in večje stanovanj za najem pod 900e:”
NI jih, če računaš zraven še 200 evrov stroškov, pozimi 300.
Za študente 300 evrov NA OSEBO, ne 300 evrov STANOVANJE. 3 osebe je pa 900 evrov.
Anonimno 8133, 17.08.2025 ob 20:06
drekolandija je propadla mafijska država in to pomeni da pošteno do hiše ali stanovanja ne moreš več priti. še 10 let nazaj se je dalo, sploh če si imel grabeno parcelo, si sam delal pa hišo zgradil. sploh od kovid natege dalje, ko je janez dal dohtarjem inmafiji 2 milijardi na 10 podlage je šlo vse v kurac. še tisto malega kar je bilo stanovanj hiš na voljo, so pokupili dohtarčki s kodinimi dodatkji in ostala mafija. in cene so šle umetno spet gor. pol je navlekel norec v slo še 20 000 ukrajincev, ki dobivajo denar za najem , pazi, stanovanj, ki jih že tako ni, kar pomeni da ti davkoplačevačlec slovenec ki nimapš stanovanja , ukrajincu daš vsak mesec 2 jurja in pol, on pa tebi odžre odžre stanovanje s tvojim denarjem štekate zabita čreda čreda
20 000 Ukrajincev?
Saj potem so zasedli vsa prazna stanovanja v državi? Kaj delako, khe jih he najvec, itak v tej mafijski državi je še sam to – priseljenec, najemodajalec in revež Slovenec.
Ijjjj, 18.08.2025 ob 06:29
Vsi bi vse takoj, jaz sem do svoje nepremičnine prišla pri 45.Brez pomoči z enim otrokom.
Ti imaš enega otroka. Moja mama nas je do 38. leta pridelala tri, vsakega z drugim moškim. Nikoli ji ni uspelo napraskat za polog za odkup stanovanja. Danes vsi trije polbratje živimo v najemu. Vsak v svojem. Ne vem kaj bo storil starejši polbrat, ko ne bo več mogel služit denarja. Kam bo šel s partnerko in hčerko.
en otrok, 18.08.2025 ob 06:43
Ti imaš enega otroka. Moja mama nas je do 38. leta pridelala tri, vsakega z drugim moškim. Nikoli ji ni uspelo napraskat za polog za odkup stanovanja. Danes vsi trije polbratje živimo v najemu. Vsak v svojem. Ne vem kaj bo storil starejši polbrat, ko ne bo več mogel služit denarja. Kam bo šel s partnerko in hčerko.
A žena ne hodi v službo? Pa naj gre, ne? Hčerka se pa naj potrudi do dobro plačanega poklica, pa ne bo problemov.
Večini tak recept znese, zakaj ne bi še vam.
Dva brez štalce, 17.08.2025 ob 17:57
Kako ste prišli do svoje nepremičnine? So pomagali stari, ste poverbali po starih starših, če ste kupili z lastnim denarjem, kako ste šparali, kje ste v času varčevanja živeli, koliko v procentih sta privarčevali in koliko v procentih sta vzeli kredita in na koliko let. Midva sva dva, oba z dohodki nad povprečjem, nekaj malega sva našparala, veliko ne moreva, ker živiva v najemu in kakšno stvar si tudi privoščiva, če ne zdaj, ko sva mlada, kdaj!? Nekaj malega sva dobila po pokojnih starih starših denarja ampak nisva niti na eni četrtini cene stanovanja v Lj z okolico. Vidim lepe hiše, pred nimi mlade družine in sprašujem se od kje jim denar. Nisem nevoščljiv, samo rad bi vedel, je možno, da midva delava kaj narobe. Ko pomislim, da bi imela otroka se računica absolutno ne izide več. Še psa si ne bi mogla privoščit, mogoče mačka. Moja babi je vedno govorila, najprej štalca, potem pa kravca. No midva z najinimi dohodki ne moreva sanjati ne o štalci, ne o kravci. Ko kalkuliram bi se nama nekje pri 42ih letih lahko posrečilo, da bi imela toliko, da se ne bi potrebovala zapufati do pozne starosti.
Spet bom vprašal. koliko ur na dan delaš, 8, 12, 14, 16, več ?
Kdor misli da bo s samo 8 urami kaj dosegel se moti !
Odpri popoldanca, da ne boš rekel da te teram v delo na črno, poišči si neko delo, magari v gradbeništvu, pa ti ne bo treba v fitnes, reciva 20 ur na teden x15€ je 300 na teden, 1200 na mesec, nekaj daš državi, ostane ti pa za obrok kredita za stanovanje.
Sinim, 18.08.2025 ob 07:47
Bratje in sestre naj vaju izplačajo+imata 1/4 denarja že našparanega+še starši primaknejo kaj+hipotekarni kredit.
Tako ostali zberemo za 1 sobno stanovanje, kar je dost za štart za dva in tudi otroka imata komot v enosobnem. Potem ko stabiliziraš finance, prodaš enosobno in greš v večje stanovanje.
Pa madona, kaj vam je vsem skupaj? Samo od nekod nekaj dobit…
A bratje in sestre ne rabijo denarja zase? Oni niso tudi zdaj mladi in bi radi kaj imeli od življenja? Zdaj bi jemali kredit za njega, sami pa čakali, da za sebe poskrbijo enkrat kasneje? Zakaj že?
Dva s povprečno plačo lahko brez hudega odrekanja kupita stanovanje, znesek kredita je enak znesku najema. Nič se jima ne spremeni v zneskih.
Tole je vse skupaj neka trapasta agitacija okoli stanovanjske tematike, pa nič drugega. Razmišljanje, da ti mora nekdo nekaj dat, je pa za znoret ogabno.
Niti starši niso dolžni svojega premoženja zapustiti otrokom, lahko ga podarijo komurkoli jim paše. Kaj šele bratje in sestre vnaprej izplačevati svoj bodoči delež.
Vsak naj bo sposoben svoje želje sam izpolnjevati ali pa naj neha sanjat o nedosegljivem, če noče mignit s prstom.
Jebemti razvajenost!
2 nadpovprečni plači in jamrata? Pa še stari starši so vama dali keš?
Prepolni riti imata. To je vajin problem.
Jaz sem samska, ena plača, daleč od popvprečne. Pod njo. Nič niso dali sorodniki denarja. Pa ne jokcam po monu.
Sem pač kupila kasneje in ne za pol milijona, ampak pač za 90 jurjev, letos.
Polne razvajeni riti pa bi rade stanovanje za pol milijona ali kaj?
Takih jamračev res ne prebavljam. Polno rit vsega, potem pa jamrata.
Forum je zaprt za komentiranje.