Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne maram zelenjave recepti

Ne maram zelenjave recepti

V zadnjih 15letih sem nehala jesti zeleno zelenjavo. Mi ne paše več. Zdaj se mi na zdravju pozna.
kako naj si pripravim zeleno zelenjavo, da jo lahko pojem?
majonezni prelivi niso zdravi, kisa in kislega ne prenašam. Hvala za predloge!

zelenjava je najbolj efektivna dušena, torej lahko večino zelenjave dušiš. pa recimo delaš sataraš.

kar se zelene solate tiče pa mislim, da večina sveta je sladko, tako da probaj pogledat kako jo pripravljajo v Nemčiji.

Brokoli, grah, strocji fizol, ohrovt recimo zelje in podobno, lahko pripravis kot prilogo, torej dusis, lahko skuhas kot minestro, omako tudi, lahko pa jes v solati z jogurtovim prelivom.

Meni zelenjava gre, ne gresta mi pa sveze korenje in stebelna zelena, ni sans, da to pojem, probam vsakih nekaj let in sploh ne morem pogoltnit.

Če imaš rada kremne juhe, si jo lahko narediš iz katerekoli zelenjave. Pa omako tudi, če te motijo kosi zelenjave, jo pa zmiksaj. Tudi v sadne smutije lahko skriješ kakšen kos zelene zelenjave, recimo svežo blitvo/špinačo, ki prispeva barvo, okušala je pa med sadjem ne boš prav pretirano. Če ti ne gre, daj v jedi malo zelenjave in več sestavin, ki jih imaš rada, da na koncu prevlada okus, ki ti bo všeč. Še vedno bolje, da je vsaj nekaj zaužiješ, kot čisto nič…

Odgovor na objavo uporabnika
Neješča, 05.10.2021 ob 11:57

V zadnjih 15letih sem nehala jesti zeleno zelenjavo. Mi ne paše več. Zdaj se mi na zdravju pozna.
kako naj si pripravim zeleno zelenjavo, da jo lahko pojem?
majonezni prelivi niso zdravi, kisa in kislega ne prenašam. Hvala za predloge!

Zelo dober je pečen brokoli: koščki brokolija, sol, česen v prahu, lim.sok, sladka paprika v prahu, čili po želji, par žlic olja – premešaš in daš na peki papir in v pečico, 200 stopinj, pribl. pol ure

Na enak način pripraviš cvetačo, korenje (malo dlje pečeš), bučke, oranžno bučo, sladek krompir …

Zelenjavo (papriko, bučke, korenje, melancane, čebulo…)narežeš na julienne (na trakce) in pripraviš nekaj v stilu kitajske hrane.

Najprej narežeš meso (piščanec npr) na trakce in mariniraš v sojini omaki. Nato popečeš na vročem olju in daš v eno posodo, kjer naj ostane toplo. Nato prepražiš zelenjavo, potem začiniš z ingverjem in česnom, zaliješ z mešanico jušne osnove, sojine omake, ostrigine omake,…in nato dodaš še meso. Vse skupaj premešaš in je. Če ne maraš zelenjave, potem pač zelenjavo dlje časa pražiš. Priloga je lahko riž, lahko tudi mie rezanci… V glavnem tako gre ogromno zelenjave v promet tudi če je ne maraš.

Gratiran brokoli ali brokolijeva krem juha je (meni osebno) zelo okusna – smetana mi res ful izboljša okus. Solate so tudi nekaj čisto drugega, če malo eksperimentiraš z različnimi vrstami, same ali posebej (seveda z kombinaciji z drugo zelenjavo npr. Paprika, paradižnik, tunina, koruza, piščanec itd), zelje se zelo lepo karamelizira, če ga pravilno pripraviš (jaz ga popečem kar v voku, se poduši v lastnem soku). Šparglji so super kot priloga z omletko. Špinača paše s feta sirom (bolj te grške fore)

Pa ful ni pomembno, da je zelenjava zelena: cvetača je precej sladka, korenje tudi, paprike so ful različne po okusu,…

Naslednjič ko greš v trgovino si vzemi vsakega malo za degustacijo; ali pa si vzemi kakšne že pripravljene “vrečke” solate. Ni samo ena vrsta solate – noro velika raznolikost je od motovilca do Ledenke.

Kisaš lahko tudi z limono, ali jabolčnim, alkoholnim, pa olje je tudi ful različno.

Naredi degustacijo kaj ti paše. Na začetku se siliš poskusit, ko dejansko poskusiš pa ni tako hudo.

Upam, da sem kaj pomagala.

Pa ne zdaj z brokolijem in šparglji strašit no. To pa res smrdi ko s.vinja ko se kuha. Pa tudi ko je že kuhano. Pa pozabite na solate, če nekdo NE MARA zelenjave! Se vidi, da nimate pojma 🙂

Zelenjavo skriješ v omako, v lazanjo, rižoto, ne pa da boš neke solate delal. Juha tudi gre (zmiksana s paličnim), samo prosim, ne brokolijeva in špargljeva.

Kako pa ti 15 let nisi jedla zelenjave? Kaj si pa jedla? Seveda si jo jedla, samo da je bla skrita notr v temu, kar si jedla. Razn če si vsak dan jedla suhe makarone. Dej ne nabiji.

Tako kot so te že zgoraj svetovale: kuhana ali pečena zelenjava. Zmiksana, samo kot neka dodatna sestavina.  Bi ti pa svetovala še eno stvar – začimbe. Večina svežih začimb ima v sebi ogromno dobrih stvari. Dostikrat se v majhnem listku skriva mnogo več kot pa v drugi zelenjavi. So super hrana. Sposodi si kakšno knjigo in jih sprobaj.

Vse te stvari se lahko skuha in pripravi kot solato, ali enostavno na hitro popraži na malo olja (ali masla). Osebno brokolija ne maram. Če ga naredim v solati, ni problema. Skuham ga, ohladim in prelijem z olivnim oljem in par kapljicami limone ( gre tudi brez limone), sol, poper, pa malo peperončina. Endivjo tudi lahko skuhaš in daš na olivno olje z nekaj česna- popražiš 1-2 min.

Neuporabni nasveti za nekoga, ki ne mara zelenjave! Ne moreš predlagat, da bo nekdo jedel skuhan brokoli, no! To je zadnja zelenjava, ki jo bo kdo jedel. Res smrdi ko se kuha, smrdi tudi kuhana, ima specifičen okus (grenek) in jo kar pozabite. Pogojno užitno v omaki, juhi.

Endivijo kuhajte, pecite, samo ne ponujajte je same. Pravzaprav nobene zelenjave.

To je užitno samo kot priloga oz. kot sestavni del – omake z mesom, tudi tortilje. Nikakor pa ne kot samostojna jed ali kot solata.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close