Ne bit hude – spet pitulice
Te toliko opevane pitulice na tem forumu – dvakrat sem jih delala, sicer sladko verzijo, z rozinami. Prvič (in drugič), ko sem jih spekla, sem bila sicer nad videzom razočarana. Tri sem nesla možu poskusit, ko je delal okrog hiše, ostalo sta pojedla otroka. Ko sem drugič delala, otrok ni bilo doma, je mož tričetrt pojedel sam. Jaz sem dobila za poskusit eno, ostale sem ponudila očetu, ki je prišel na obisk. Je komentiral: “A to ti je pa padlo na tla?” Po tem sklepam, da so sladke pitulice mojim domačim všeč po okusu, ne vem pa, ali tudi vam pride taka čudna oblika. No, saj sem gledala slike, samo….ne vem…???
Kljub videzu bi jih rada pripravila kdaj tudi za obiske, pa me zanima, koliko materiala uporabite ve, če delate za obisk oz. za neko družbo. Saj imam občutek, da je 300g zvitka testa in 500 do 600g skute komaj dovolj za mojo družino.
Zanima me tudi, če jih zamrznete, ali jih pustite v roladi, ali zamrznete narezane?
Hvala za odgovore, pa ne bit hude, res mi že nekaj časa ležijo ta vprašanja na duši.
Hm, glede videza pitulic… Meni so pravzaprav tudi po videzu prva klasa. Tako lepo se napihnejo, ko se pečejo in nastanejo taka mala gnezdeca za v roko. Ne vem, kaj bi lahko tvoje doma motilo. Pri nas so bili vsi navdušeni ravno nad končnim videzom, ker, ko sem jih dala v pečico, je vse skupaj izgledalo bolj tako, kot, da se je razlilo, potem pa je tako lepo prišlo IZ pečice.
Glede zamrzovanja; jaz sem jih za na morje naredila, zavila v rulado, narezala in polagala v aluminijast pekač, prekrit s peki papirjem, ki sem ga potem pokritega (ali z alufolijo ali z drugim pekačem) dala zamrznit. Ko sem ga pekla, sem ga samo vzela iz zamrzovalnika in naravnost v pečico, pekla pa sem tako kot bi sveže.
lp
jaz vzamem en paket vlečenega testa, 600 g skute, 2 jajci, sol in malo kisle smetane. Potem pa še za preliv 1 -2 jajci (odvisno od velikosti) ter toliko kisle smetane, da dobim srednje gosto maso, ki jo polijem po pitulicah. Mi smo samo trije in nam ostane še za pozneje.
Jaz jih tudi zamrznem, in sicer jih narežem, zložim na peki papir in dam na krožniku v zamrzovalnik. Ko pa se strdijo, jih pa zložim v vrečko, da zasede manj prostora.
Ti pač vzami za vas dvojne količine.
Lp, Maja
Ja, tudi meni je to premalo skute. Jaz je porabim kar celo kilo, dobre domače. Surove sem zamrznila samo enkrat in sicer cel štrukelj, nato pa delno odajane rezala in namazala. Pečene na zamrznem večkrat, nato pajih odtajam v pečici, saj jo malo tople boljše kot mrzle. Glede oblike pa – ko jih palagam na pekač, jih malo poravnam, da so okrogle.
Saj meni je na en paket testa dovolj pol kile skute, to je 18 – 20 pitulic. Bolj me zanima, koliko jih ve spečete, če pričakujete goste, teh 18 kom. takoj zgine. Ali pa so naši preveč požrešni?
Glede oblike pa očitno jaz delam nekaj narobe, pa tako se trudim, da bi zgledale kot okrogla gnezdeca, pa niso, tako na eno stran jih vleče. Kot je rekel moj oče ali so mi padle na tla.
Hej!
Vsak recept ima neko doloceno kolicino, ki jo potem lahko zvecamo ali zmanjsamo.
1.Prvi napisan recept je bil 6 listov ( 300 g ) + 500 – 600 g skute+ 3 jajcka…..
in ostalo.
2.Ce kupim 6 listov( 500 g) gre seveda skute in ostalega vec.
Ko dam se na olju in panceti zduseno zelenjavo, je dovolj po prvem receptu.
Oblika! Veliko je odvisno od suhosti skute in toplote pecice.
Najprej dam na 200 stopinj in pustim 10 do 15 minut.Po izgledu se ne narascajo. Ko znizam na 180 – 190 se zacnejo dvigati in rumeneti.
Tako potem pecem se 20 minut. Na peki papir jih raje ne dajem, ker zadrzuje vlago.
Imela sem problem tudi na srecanju, ker pecice nisem navajena in se dooolgo ni zapeklo. Pecem klasicno, ne z ventilatorjem.
Ko je peceno, malo res upade, toda so lepe tudi na pogled; vsi jih hvalijo in na mah pojejo.
18 komadov gre v luftu. Ce imam vec ljudi, naredim iz dveh paketov.
Ce je skuta premokra, jo cez noc odcejam. Vcasih dodam tudi fetko.
Jutri so pri nas na vrsti s skuto in naribano buco; se malo popecene pancete zraven.
Naredila jih bom zvecer, jih narezala in jutri samo v pecico. Se lepo prepojijo in na hladnem utrdijo.
Lep pozdrav – krivec za vse-:))) Babi
Vsem hvala za odgovore.
Jutri zvečer bom še enkrat poskusila , jih bom naredila, dala v hladilnik in v soboto spekla.
Babi, morda so bile moje narejene s preveč mokre skute, pekla pa sem jih z ventilatorjem. Drugače sem se držala recepta. Tudi peki papirja nisem uporabila. No, bom jutri pazila na skuto in nato pekla klasično.
Še enkrat hvala za vašo dobro voljo in potrpežljivost.
Lp, Darinka
Nekje na forumu sem zasledila zdaj pa ne najdem več da je ena gospa pisala , da ona drugače oblikuje pitulice, nekako jih zavije v manjšo palačinko, ki jo oblikuje v krog, rožico ali nekaj podobnega nato pa še na sredino da nadev, ali katera ve kje to piše ali pa če se ta gospa kar sama javi in pove kako dela, to sprašujem zaradi tega ker imam jutri goste in bom pitulice prvič delala pa se mi zdi da na babičin način mi ne boje ratale lepe, ker mislim, da morš bit pač “maček” kot je Babi. Babi pa vse naj naj.
Hm, recepta za drgačno zavijanje nisem našla, lahko ti pa samo povem nekaj o “mačkosti”; meni so uspele že prvič, pa sem popolni kuharski začetnik. Res je sprva zgledalo, kot da se bo vse skupaj spremenilo v skutino juho, ampak na koncu so tako lepe ratale.
Svetujem ti, da poskusiš zavijati na ta način, ker je to nekaj novega; jaz takih malih gnezdec še nisem prej jedla in potem ko sem jih naredila, so še vsi drugi hoteli recept.
Hali, hvala ti za ta naslov, sem takoj sprintala, kar je zbrala Mimi. Zdaj sem dobila vse odgovore, ki sem jih želela.
Pa še enkrat sem si ogledala slikice, tiste surove so še kar podobne mojim, pečene so pa od Babi res sto krat lepše.
Babi, krivec za vse, saj s tem postom nisem mislila nič slabega. Prav jezna sem nase, ko imam občutek, da mi ne rata, kot bi moralo. Pa se takoj potolažim, verjetno (upam) je problem v tem – vaja dela mojstra.
Zelo sem vesela, da sem vas odkrila in upam, da boste še velikokrat krivec novim jedem v moji kuhinji.:))) Pa lepo praznovanje!
Hej!
Dakk, saj nisem mislila nic hudega s tistim ” krivec za vse”; se smejkota sem zraven prilepila. In sem vesela, ce kdo kaj povprasa.
Malo prakse, pa bo tudi na pogled v redu; dobre so pa tudi manj lepe:)))
Beki, res je. S pomocjo bomo nasle post z linkom, kjer je opisan postopek, ki ga zelis .Tudi slika je zraven.
Na kratko ti ga opisem: vsak list testa prerezes na pol in namazes.
Zvijes v palacinko po podolzni strani in potem zavijes kot polza.
Ce imas 6 listov, dobis 12 takih polzkov ali rozic in jih zlagas v okrogel pekac drugo ob drugo.Vse potem se premazes in speces. Je pa gospod precej naoljil in odvecno olje po peki odlil.
Mislim, da je bilo na Vitkinem postu, kjer smo toliko govorili o jedeh s skuto.
Bilo je v zacetku poletja.
Lep pozdrav Babi
Nekaj drugačnega, a vendar podobno pitulicam je tule:
http://www2.serbiancafe.com/kuvar/index.php?action=shownews&id=9&topicid=432
P.S. Ne znam aktivirati linka 🙁
Primerjava
Tako; vceraj sem se odlocila zavijati po zgornjrm nasvetu.
Pecjakove liste sem prerezala na tretjine in namazala z nadevom, ki ga naredim za pitulice; tudi malo radenske sem dodala . Dobila sem 18 palacink, ki sem jih zavijala po navodilih. Namesto z oljem ( je ze v nadevu) sem premazala z mesanico jajcka in kisle smetane.
Zlozila sem v okrogel silikonski pekac ( vsak svitek pomocila malo v olje, da se med seboj ne sprimejo) kar na tesno. Bilo je enako dobro kot pitulice, ceprav je zgornja plast bila nekoliko bolj suha( pri pitulicah vlazi odprt nadev); zato sem malo vroce poskropila par kapljicami vode in pokrila.
Se naprej bom zavijala pitulice po svoje, ker je manj dela, saj samo narezes.
Za tiste, ki jim oblikovno se ne uspe najlepse: dajte za 20 minut v hladilnik in potem hladno se malo gnezdeca oblikujte v lepe kroge preden daste v pecico.
Kot je avtor zgornjega prispevka povedal: vse je odvisno od skute- njene suhosti in ostalega, kar das vanjo, da je ravno prav – ne preredko, ne pregosto.
Lep nedeljski pozdrav Babi
Ja, te pitulice zvite na način Baneta pridejo precej bolj suhe kot tiste od Babi. Jaz tako zavijam takrat, ko jih pojemo “kar tako”.
Za prilogo h kosilu (krasne so za h kakšni omaki) pa sem jih vedno naredila tako kot Babi, pa tudi nisem se trudila da bi bile okrogle – sem pustila kar takšne ovale kot so se narezali in nihče ni pripomnil nič o izgledu (saj boljše da ne , he he). Sicer pa sama vedno pravim da je pomemben okus in ne toliko izgled ;-))
Dan.
DaKK….mogoče pa ne uporabiš prave skute….jst vedno uporabim nepasirani skuto…..
Sama sem pitulice pripravila po Babičinem receptu…..mogoče sem res dodala malce več skute….in feta sira….drugače pa sem se držala recepta…..
Uspele so mi….in smo nad njimi vsi navdušeni…..po mojih izkušnjah sodeč…pa je mogoče res bolše, če pustimo nadevano testo vsaj čez noč stati v hladilniku. Se mi zdi, da se koščki (cca. 18) lepše režejo.
Drugače pa…..jst pečene dam v skrinjo in pol jih sam v mikrovalovki mal pogrejem…odlično….skratka…..naša skrinja ne more brez njih:)))))
LPČ
Forum je zaprt za komentiranje.