Ne bi dal dopusta kljub temu da je bil odobren
Obvestil sem ga že v začetku prejšnjega meseca – ustno in pisno in dobil odobreno, zdaj pa mi govori, da je prišlo do nujnih oz. izrednih sprememb – ker sta dva sodelavca na bolniški zaradi poškodb, ne morem koristiti dopusta in mi ga je delodajalec prestavil na november oz. dokler se vsaj en sodelavec ne vrne. Letos še sploh nisem bil na dopustu. Danes mi je rekel, če grem vseeno na dopust s ponedeljkom je bolje, da se ne vračam več in da bom mogel povrniti stroške ustavljenih del, ker naklepoma hudo kršim obveznosti iz delovnega razmerja!? A jaz sem rezerviral in vse plačal za cel teden vnaprej, tudi punca je vzela dopust drugi teden ravno zaradi tega!!
Delodajalec iz poslovnih razlogov (točno takih ko opisuješ) dopust seveda lahko prejliče. Tvoja rezervacija ni pri tem nobenega pomena. Če bi ti dopust preklical samo zato, da te zeza, bi še imel kakšen argument, če sta pa dva na bolniški, ga pa nimaš. Poslovni proces je ogrožen in zato tvoj dopust skenslan. Po veljavni zakonodaji lahko po svoji volji koristiš samo en ali dva dni. Vse ostalo v dogovoru s šefom.
Če ne dobiš dopusta idi do dežurnega in jamraj. Dvigneš breme in slišiš tresk nekje vzadaj hehe… Povej tudi da težko dviguješ, ne moreš niti dolgo sedet in boš dobil bolniško do slikanja. Tebe boli ali ne pač ne morejo dokazat. Tak jaz vlečem pri vsakem delodajalcu pol leta. Prekinem za dan ali dva in nazaj bolniška v breme delodajalca, pa dobim odpoved in isto dalje, 9 let 😀
Okej, samo jaz sem plačal za Sharm El Sheikh, rezerviran je hotel in še nekaj malenkosti. Če odpovem ne dobim nazaj nič oz.nek del, ker imam riziko odpovedi a spet nič skor ker je 48h pred potovanjem. Kaj to pomeni da bi denar izgubil???? Delodajalcu sem povedal in poslal screenshot rezervacije. Klical me je in rekel kaj sem napisal odzgoraj, potem pa še “ponedeljek ob 6 na firmi pa podaljšat bo treba vsaj do 4h ker je treba končat projekt” in vrgel telefon dol. Je to normalno?!
Nujno, 27.09.2025 ob 00:12
Okej, samo jaz sem plačal za Sharm El Sheikh, rezerviran je hotel in še nekaj malenkosti. Če odpovem ne dobim nazaj nič oz.nek del, ker imam riziko odpovedi a spet nič skor ker je 48h pred potovanjem. Kaj to pomeni da bi denar izgubil???? Delodajalcu sem povedal in poslal screenshot rezervacije. Klical me je in rekel kaj sem napisal odzgoraj, potem pa še “ponedeljek ob 6 na firmi pa podaljšat bo treba vsaj do 4h ker je treba končat projekt” in vrgel telefon dol. Je to normalno?!
Lahko ti prekliče dopust, mora pa ti vrniti stroške.
Gurtna, 26.09.2025 ob 23:59
Če ne dobiš dopusta idi do dežurnega in jamraj. Dvigneš breme in slišiš tresk nekje vzadaj hehe… Povej tudi da težko dviguješ, ne moreš niti dolgo sedet in boš dobil bolniško do slikanja. Tebe boli ali ne pač ne morejo dokazat. Tak jaz vlečem pri vsakem delodajalcu pol leta. Prekinem za dan ali dva in nazaj bolniška v breme delodajalca, pa dobim odpoved in isto dalje, 9 let 😀
Kako ti to uspe pri zdravniku, da si kar naprej na bolniški?
Glede na to, da imaš dopust pisno javljen in odobren greš na dopust. Kader ni tvoj problem, je problem delodajalca. Kaj letos se nisi bil na dopustu? Ni čudno da so tvoji sodelavci na bolniški ob takem delodajalcu. Pisno mu na meil, kjer imaš odobreno napisi, da nastopiš dopust, in dopisu, da letos še nisi koristil dopusta. Če bo kaj težil ko prideš nazaj (ampak ne bo) te ta meil varuje pred inšpekcijo. Sicer pa bolje, da menjaš, kajti delodajalec mora imeti kader za dopust.
Vajin pogovor je tekel tako, da sta vsak na svoji strani in drugemu ne dovolita niti malo maneverskega prostora.
Na mizo je treba dat dejstva, ti imas odobren dopust in vplacano potovanje za druzino, sef ima manjko delavcev in projekte, ki jih je potrebno dokoncati. Torej bi pogovor moral teci v smeri, kako poiskati resitve, ki bodo primerne za oba, ne le za enega.
Sploh pa, vidva se v petek zvecer pogovarjata o tem, a tvoj dopust starta v ponedeljek, potovanje pa verjetno danes ali jutri, a ne?
Kako sploh lahko dovolis, da pride do tega, da nekaj ur pred vplacanim potovanjem ne ves, na cem si? To se resuje prej!
Zdaj, zakinsko ti lahko sef preklice odobren dopust zaradi izrednih razmer, a ti mora povrnit stroske vplacanega potovanja. O tem bi se cidva morala pogovarjat ne pa nategovat vsak na svoji stran kot dva majhna otroka.
Nikilina49, 26.09.2025 ob 23:33
Delodajalec iz poslovnih razlogov (točno takih ko opisuješ) dopust seveda lahko prejliče. Tvoja rezervacija ni pri tem nobenega pomena. Če bi ti dopust preklical samo zato, da te zeza, bi še imel kakšen argument, če sta pa dva na bolniški, ga pa nimaš. Poslovni proces je ogrožen in zato tvoj dopust skenslan. Po veljavni zakonodaji lahko po svoji volji koristiš samo en ali dva dni. Vse ostalo v dogovoru s šefom.
Pogovor @
Ti nisi pozorno brala?
Če delodajalec tik pred zdajci odpove dopust, on nima kaj dosti za se pogovarjat, ker je delodajalec postavil ultimat. Tik pred zdajci. Tu se ni kaj za pogovarjat. Delavci se pa tud ne zavedate svojih pravic.
Je pa razumljivo, da primeru urejenih odnosov pri delodajalcu do tega ne pride. Saj tudi delodajalec ve, kaj je vplačan dopust in bi on šel zaposlenemu nasproti, ker ga nujno potrebuje in ponudil rešitev. Rešitev ni v domeni zaposlenega.
Lepo jutro, 27.09.2025 ob 07:41
Pogovor @
Ti nisi pozorno brala?
Če delodajalec tik pred zdajci odpove dopust, on nima kaj dosti za se pogovarjat, ker je delodajalec postavil ultimat. Tik pred zdajci. Tu se ni kaj za pogovarjat. Delavci se pa tud ne zavedate svojih pravic.
Je pa razumljivo, da primeru urejenih odnosov pri delodajalcu do tega ne pride. Saj tudi delodajalec ve, kaj je vplačan dopust in bi on šel zaposlenemu nasproti, ker ga nujno potrebuje in ponudil rešitev. Rešitev ni v domeni zaposlenega.
Sem prebrala.
Sef vrze na mizo karto, da ne mores na dopust.
Ti vrzes na mizo karto, da imas ze vplacano za celo familijo in vprasanje, kako bosta to resevala, ker tu ne gre samo za tvojega jurja vplacila, ampak se za zeno in morda tudi otroke.
Sef je pred dejstvom, da lahko skensla dopust, a ga to stane recimo 3 jurje in je na potezi, da vrze novo karto, bo skenslal dopust in kril vse nastale stroske delavca ali ne.
Ne znate se pogajat!
Tebi pa ni jasno, da če ti delodajalec vrže dol telefon dan pred dopustom se nimaš kaj pogajat in moledovat.
Svojih pravic se moraš zavedat. Oba zaposlena na bolniški nista od 24 ur, prav tako je bil dopust napovedan dva meseca vnaprej. Delavec se nima kaj za pogajat. Kajti delodajalec nosi vso nastalo skodo zaposlenega v primeru, da je nuhno potreben.
Tukaj sledi prošnja dodajalca z vsemi točkami izrednega dela in povračilo vseh stroškov.
Tako se to dela in ne kot ti bwahaha pogajanja. Pa kaj si ti nor.
Tole z dvema delavcema, ki gresta istočasno na dopust, da tebe zafrkneta je ‘milo rečeno precej sumljivo’. Samo na trdo. Res pa je, da morate računati na menjavo službe. Ampak po mojem mnenju šef blefira. Je pa pokazal, kak človek je…
Jaz sem v podobni situaciji šel na nož in na nek način še danes nosim posledice. A vsekakor bi vse ponovil, je pa le važno, kako se človek pogleda v ogledalo.
Srečno v vsakem primeru!
Forum je zaprt za komentiranje.